Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/7/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/7/2011

Τα αποτελέσματα της χθεσινής πανσυνδικαλιστικής συνάντησης, τα διπλά συμβόλαια που φέρονται να υπογράφουν ομάδες με ποδοσφαιριστές, τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων για εισαγωγή στα δημόσια πανεπιστήμια, η σύσκεψη για την οικονομία που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, οι διεργασίες ενόψει των δημοτικών εκλογών, η διαρροή εγγράφου από το WikiLeaks για τη σχέση μεταξύ του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και οι αντιδράσεις στον Κορμακίτη λόγω της πρόθεσης των κατοχικών «αρχών» να ανεγείρουν κτηνοτροφική μονάδα στην κοινότητα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κοινό μυστικό τα διπλά συμβόλαια», αναφέρει πως η σύμβαση Ομόνοιας και Γιάννη Οκκά για την οποία ασκείται ποινική δίωξη δεν είναι η μόνη, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις και πληροφορίες διπλά συμβόλαια υπογράφουν ομάδες με πολλούς ποδοσφαιριστές. Αλλού αναφέρει πως η Κυβέρνηση ζητά αποδέσμευση 120 χιλιάδων ευρώ για να πληρώσει την εταιρεία που της ενοικιάζει το ιδιωτικό αεροπλάνο που εκμισθώνει το Προεδρικό για τα ταξίδια του Προέδρου Χριστόφια και άλλων Υπουργών στο εξωτερικό, αλλά αρνείται να καταθέσει στη Βουλή το συμβόλαιο ενοικίασης.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Δραματική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος», αναφέρει πως στα 500 εκατομμύρια ευρώ «σκαρφάλωσε» το δημοσιονομικό έλλειμμα το πρώτο πεντάμηνο του έτους, ξεπερνώντας κατά 300 εκ. το αντίστοιχο περσινό. Αλλού αναφέρει πως την περιουσία της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη έβαλαν στο μάτι οι κατοχικές «αρχές» καθότι θέλουν να ανεγείρουν στο χώρο κτηνοτροφική μονάδα.

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Συναγερμός στο παρά 5’», αναφέρει πως στο παρά πέντε και με την ελπίδα ότι μπορεί να προλάβουμε τα χειρότερα ξεκίνησε η κινητοποίηση για την οικονομία, ορίστηκε ευρεία σύσκεψη κομμάτων την επόμενη Παρασκευή αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου από τη Γενεύη, παρά την πίεση των κομμάτων – κυρίως του ΔΗΣΥ – για αποφάσεις αυτό το Σαββατοκυρίακο, προκειμένου να σταλούν μηνύματα στις διεθνείς αγορές. Αλλού αναφέρει πως θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο ΤΕΠΑΚ, στο ΑΞΙΚ, στις Στρατιωτικές καθώς και στις Δραματικές Σχολές της Ελλάδας, εξασφάλισαν 2.244 υποψήφιοι.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «’Ναι’ από Πανσυνδικαλιστική», αναφέρει πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αποδέχονται την πρόταση για συνεισφορά των εργαζομένων στο δημόσιο, θέτοντας ως προϋποθέσεις την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη συνεισφορά των κερδοφόρων επιχειρήσεων και τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας. Αλλού αναφέρει πως 73,9 εκατομμύρια ευρώ ήταν τα τουριστικά έσοδα το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «WikiLeaks: ο λαϊκός Χριστόφιας» πως σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση της αμερικανικής Πρεσβείας του 2009 που διέρρευσε από το WikiLeaks η σχέση μεταξύ του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού είναι ψυχρή, οι φιλοσοφίες τους επί του Κυπριακού απέχουν κατά πολύ και ο λαϊκός Χριστόφιας αισθάνεται μειονεκτικά έναντι του αριστοκράτη Υπουργού του. Αλλού αναφέρει πως οι συντεχνίες συμφωνούν στις περικοπές μισθών υπό όρους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το ΔΗΚΟ προ των πυλών εξόδου», αναφέρει πως το Δημοκρατικό Κόμμα αναθεωρεί πλήρως τη στάση του απέναντι στη συνεργασία με το ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο Χριστόφια και αν δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του στα βασικά θέματα του τόπου με άξονα το Κυπριακό, την οικονομία, την παιδεία και την άμυνα θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο στάδιο σε αποχώρηση από την Κυβέρνηση. Αλλού αναφέρει πως ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης εξαγγέλλει τις προσεχείς μέρες την κάθοδό του στις Δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, διεκδικώντας ως ανεξάρτητος υποψήφιος τη θέση του Δημάρχου Λευκωσίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Εκκλησία πρέπει να συμπαρασταθεί στον Πρόεδρο» πως σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όποτε πηγαίνει στο εξωτερικό πρέπει να νιώθει πίσω του την υποστήριξη και την ευλογία της Εκκλησίας. Αλλού αναφέρει πως διευθυντήριο στο οποίο μετέχουν ένας νυν και ένας πρώην αξιωματούχος και δυο στελέχη διαφορετικών κομμάτων οργανώνει τη χρεοκοπία της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πλήρης ταύτιση ΟΗΕ – Τουρκίας» πως «μια εβδομάδα πριν την τριμερή συνάντηση στη Γενεύη για το Κυπριακό η κατάσταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι το λιγότερο απελπιστική» και πως τα ΗΕ δεν έχουν καμία έγνοια να προσπαθήσουν να υπερασπιστούν έστω τις στοιχειώδεις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου. Αλλού αναφέρει πως άρχισαν οι πρώτες κρούσεις για τις δημοτικές εκλογές χωρίς ακόμα επισήμως τα κόμματα να καθορίσουν το γενικό πλαίσιο της πολιτικής και τακτικής τους.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Αναζητώντας την ενότητα», πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα προεδρεύσει συνεδρίας την ερχόμενη Παρασκευή με στόχο την εξεύρεση συναίνεσης για αντιμετώπιση των πιέσεων επί της οικονομίας και για αποτροπή του εφιαλτικού σεναρίου να επαναληφθεί στην Κύπρο το τι έγινε στην Ελλάδα. Αλλού αναφέρει πως αντίγραφο ενός αρχαίου φοινικικού σκάφους έχει καταπλεύσει στη Λεμεσό αφού συμπλήρωσε το ίδιο ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει το σκάφος

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου