Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/7/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/7/2011

Τα απορρέοντα από τη χτεσινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Τ/κ ηγέτη και του ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη και οι αποφάσεις που λήφθηκαν για εντατικοποίηση των συνομιλιών και ενίσχυση του ρόλου των ΗΕ στην όλη διαδικασία αλλά και η σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την οικονομία, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Αλλα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο έχουν να κάνουν με τη 14μελή φρουρά και το αυτοκίνητο της Βουλής που, όπως αναφέρεται, συνεχίζει να διατηρεί ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, τους όρους εργοδότησης του Ανδρέα Μολέσκη στη θέση του Επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας και τις προσπάθειες που καταβάλλει το ΥΠΕΣ για προώθηση της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Σταθμός ο Οκτώβριος» είναι ο κύριος τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Αλήθειας» με την εφημερίδα να κάνει λόγο για «χρονοδιάγραμμα για εντατικοποίηση και συζήτηση όλων των θεμάτων ως τη νέα τριμερή» και να γράφει ότι «ο Μπαν άνοιξε δρόμο για Διεθνή Διάσκεψη» με το τελικό στάδιο της διαδικασίας να τοποθετείται χρονικά πριν από την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν «διατηρεί τη 14μελή φρουρά και το αυτοκίνητο της Βουλής» και αναφέρει ότι «Η Επιτροπή Ασφάλειας της Αστυνομίας εισηγήθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης μείωση της φρουράς καθώς δεν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας».

Υπό τον τίτλο «Σφίγγει τον κλοιό ο ΓΓ του ΟΗΕ» η εφημερίδα «η Σημερινή» αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα και άτυπη επιδιαιτησία». Σύμφωνα με τα όσα γράφει η εφημερίδα μέχρι τον Οκτώβριο οπόταν και ορίστηκε η νέα τριμερής συνάντηση, θα πρέπει οι δυο πλευρές να φθάσουν σε συγκλίσεις σ’ ένα ευρύ φάσμα θεμάτων επί των θεμελιωδών ζητημάτων. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα χαρακτηρίζει κρίσιμη για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας τη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου και θα τεθεί «επί τάπητος το κυβερνητικό πακέτο μέτρων για οικονομική εξυγίανση».

Με κύριο τίτλο στο πρωτοσέλιδο της «Στα χέρια του Ντάουνερ» κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος», κάνοντας λόγο για «γεφυρωτικές προτάσεις από ΟΗΕ» στη Γενεύη και προσθέτοντας ότι «άνοιξε ο δρόμος για διεθνή διάσκεψη». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα, «σε πλήρη εφαρμογή τίθεται το σχέδιο δράσης που διαμόρφωσαν τα ΗΕ» καθώς «ο ΓΓ των ΗΕ και η ομάδα Κυπριακού (Πάσκο και Ντάουνερ), εξασφάλισαν το πράσινο φως από τους διαπραγματευτές και προχωρούν στη βάση του σεναρίου που έχουν ετοιμάσει την τελευταία περίοδο». Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για «χρυσό συμβόλαιο στο Μολέσκη» γράφοντας ότι «άκρως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που διαβίβασε το Προεδρικό στη Βουλή σε σχέση με τους όρους εργοδότησης του Ανδρέα Μολέσκη», εργοδότηση η οποία προνοούσε «συμβόλαιο με μισθό κατά 10% μεγαλύτερο από αυτόν που λαμβάνουν οι Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, με επιδοτήματα, αυτοκίνητο πολυτελείας και φιλοδώρημα 19.000 ευρώ για τις υπηρεσίες του».

Υπό τον τίτλο «Σεβαστή η θέση της ε/κ πλευράς» η «Χαραυγή» γράφει ότι «ούτε χρονοδιαγράμματα ούτε επιδιαιτησία ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ», ο οποίος και «προανήγγειλε εντατικές συνομιλίες». Οπως αναφέρει η εφημερίδα, «η διαδικασία των συνομιλιών στο Κυπριακό συνεχίζεται ως έχει αποφασιστεί με την έναρξη τους το 2008, με τα ΗΕ, δια του Γενικού τους Γραμματέας να επανατονίζουν την κυπριακή ιδιοκτησία της και την ανάγκη εξεύρεσης λύσης όπως αυτή καθορίζεται από τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι «επί τάπητος» τίθεται το θέμα του εσωτερικού ελέγχου στους Δήμους, με «το ΥΠΕΣ να ψάχνει φόρμουλα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ καθορίζει νέο χρονοδιάγραμμα για τις «πολύ αργές» συνομιλίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η χτεσινή συνάντηση στη Γενεύη ολοκληρώθηκε, με τα μέρη να συμφωνούν αφενός για εντατικοποίηση των συνομιλιών με στόχο να επιτευχθούν συγκλίσεις μέχρι τον Οκτώβριο και αφετέρου για ενίσχυση του ρόλου των ΗΕ στη διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί με διεθνή διάσκεψη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η βραχονησίδα «Γερόνησος» στις ακτές της Πάφου προσφέρει, με βάση ανασκαφές που πραγματοποίησαν 17 αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αρκετές πληροφορίες, αρχαιολογικής φύσης, για τα προσκυνήματα και τους προσκυνητές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Ωρες ευθύνης μπροστά στην κρίση», αναφέρεται στο κύριο του θέμα στη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό για την οικονομία, γράφοντας ότι «οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων έχουν επεξεργαστεί με τους επιτελείς τους σχέδια άμεσης λήψης ριζοσπαστικών μέτρων προς αντιμετώπιση της κατάστασης και εξυγίανση της οικονομίας. Αλλού η εφημερίδα παρουσιάζει συνέντευξη την οποία παρέθεσε στο ΚΥΠΕ η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο Ανδρούλα Καμιναρά η οποία και χαρακτήρισε «Εθνικό θέμα» την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος θα κληθεί να χειριστεί «τα πιο σημαντικά θέματα της δεκαετίας».

Υπό τον τίτλο «Δια πυρός και σιδήρου» η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» κάνει λόγο στο κύριο της θέμα για «Δημοκρατία του αποφασίζομεν και διατάσσομεν» με «θυσία όλων στο βωμό της προεδρικής καρέκλας» και για «επιβολή από τον Νίκο Αναστασιάδη των αποφάσεων του για τις Δημοτικές εκλογές». Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί απόσπασμα από συνέντευξη του Μητροπολίτη Ησαΐα ο οποίος δηλώνει ότι «είναι υποχρέωση της Εκκλησίας να συμπαρίσταται, να ενισχύει και να εμπνέει τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» φιλοξενεί σήμερα στο κύριο της θέμα φωτογραφία από τη χτεσινή συνάντηση της Γενεύης γράφοντας «Βατερλώ η Γενεύη – ΝΑΙ σε όλα είπε ο Χριστόφιας – Και επιδιαιτησία και χρονοδιάγραμμα και διεθνή διάσκεψη». Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για «ασχήμιες επωνύμων σε πανέμορφο κόλπο στον Πρωταρά».

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα κυκλοφορεί σήμερα με κύριο τίτλο «Ραντεβού στη Νέα Υόρκη – Ενισχυμένος ρόλος για τα ΗΕ στις συνομιλίες ενόψει της (επόμενης) συνάντησης του Οκτώβρη» και γράφει ότι οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού εισέρχονται αυτό το καλοκαίρι σε μια νέα φάση, μετά που ο ΓΓ του ΟΗΕ κατάφερε να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των δυο ηγετών για μια καθοριστική συνάντηση τον Οκτώβρη στη Νέα Υόρκη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Βρετανοί υπήκοοι που είτε ζουν στην Κύπρο είτε διατηρούν εδώ κατοικίες για τις διακοπές τους «πακετάρουν» και εγκαταλείπουν στο νησί καθώς το κόστος ζωής ανεβαίνει.

Τέλος η μηνιαία εφημερίδα «Ο Κοριός», υπό τον τίτλο «Μετράμε ζημιές» γράφει ότι «εξαγγέλθηκαν μέτρα για την οικονομία αλλά δεν εφαρμόστηκαν» . Η εφημερίδα παρουσιάζει στο κύριο της θέμα δηλώσεις του Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Ανδρέα Θεοφάνους, ο οποίος επισημαίνει ότι τα δεδομένα είναι πολύ σοβαρά και πως ως εκ τούτου απαιτούνται άμεσες διορθωτικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα, εξίσωση των αποκοπών στο ΤΚΑ από τους ιδιωτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ερευνητές στην Τουρκία αποκάλυψαν ότι ο προπάππος του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερτογάν, «κατάγεται από την Ποταμιά του Πόντου» και ότι «ήταν στασιαστής εναντίον των Τούρκων».

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου