Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/7/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/7/2011

Η σημερινή συνάντηση στη Γενεύη του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Αλεξάντερ Ντάουνερ, η σύσκεψη αρχηγών για την οικονομία αύριο Παρασκευή και το νέο πλήγμα στην Ευρωζώνη μετά την υποβάθμιση του χρέους της Πορτογαλίας από τον οίκο Moody’s είναι τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

«Φοβάται ο Γιάννης το θεριό…» είναι ο κύριος τίτλος της «Αλήθειας», η οποία γράφει ότι πολεμικό είναι το κλίμα στις συντεχνίες ενόψει της αυριανής κρίσιμης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για την οικονομία για να αποφευχθούν αποφάσεις που θα γίνουν κεκτημένα χωρίς να προηγηθεί διάλογος. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε σύγκρουση χωρίς όρια με βαριές κουβέντες στην Ενωση Συντακτών.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Καυτό διήμερο για Κυπριακό και Οικονομία» αναφέρει ότι η Κύπρος εισέρχεται σε ένα … καυτό διήμερο, καθώς προδιαγράφονται εντός του επόμενου 48ωρου καθοριστικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, δηλαδή στο Κυπριακό και την οικονομία. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη πως εάν από σήμερα μέχρι το τέλος του 2012 η Κυπριακή Δημοκρατία καταφέρει ν’ αντλήσει ένα ποσό κοντά στο 1 δις, και συγκεκριμένα 928 εκ. ευρώ, τότε ουσιαστικά δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης.

Με τίτλο «Φιλί ζωής στις συνομιλίες», ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επιχειρήσουν σήμερα να δώσουν φιλί ζωής στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ώστε να εφαρμοσθεί ο οδικός χάρτης που έχουν ετοιμάσει. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για την πρόθεση του Προέδρου Χριστόφια να συνεχίσει να ταξιδεύει με ιδιωτικό αεροπλάνο για την οποία ενημερώθηκε χθες γραπτώς η Βουλή και καλείται να αποδεσμεύσει ποσό 400.000 ευρώ.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Επιτάχυνση θέλει ο ΓΓ του ΟΗΕ» αναφέρει ότι επιτάχυνση των συνομιλιών θέλουν τα Ηνωμένα Εθνη κι αυτό θα επιδιωχθεί κατά τη σημερινή κοινή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/κ ηγέτη, με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ να χαρακτηρίζει τους τελευταίους τρεις μήνες των συνομιλιών ως τους «χειρότερους» από την αρχή της διαδικασίας. Σε άλλο δημοσίευμα κάνει λόγο για «ρεκόρ καταθέσεων στην Κύπρο», αναφέροντας ότι οι καταθέσεις ανήλθαν στα 50,5 δις ευρώ τον Μάιο του 2011 που αποτελεί ιστορικό υψηλό επίπεδο, από 49,3 δις τον Δεκέμβριο του 2010.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Η ΕΕ επικρίνει τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης» αναφέρει ότι Ευρωπαίοι πολιτικοί επέκριναν τους οίκους αξιολόγησης για αντι-Ευρωπαϊκή προκατάληψη, αφού μετά την υποβάθμιση του χρέους της Πορτογαλίας από τον οίκο Moody’s εγείρονται νέες αμφιβολίες για τις προσπάθειες της ΕΕ να σώσει τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις Ντάουνερ περί των τελευταίων χειρότερων τριών μηνών από τότε που άρχισε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου