Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/7/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/7/2011

Ο συνεχιζόμενος απόηχος της φονικής έκρηξης στο Μαρί, οι σχεδιασμοί ενόψει ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, η ανάληψη της ηγεσίας της Ε.Φ από το νέο αρχηγό Στυλιανό Νάση, και η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για τα ζητήματα της ενέργειας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι κυριακάτικες εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κυβέρνηση χωρίς πυξίδα», κάνει λόγο για «γυμνό κράτος χωρίς σχέδιο εκτάκτου ανάγκης» και αναφέρει πως μπαλάκι μεταξύ όλων των αξιωματούχων έχουν γίνει οι ευθύνες για τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως στα πόδια τους προσπαθούν να σταθούν οι κάτοικοι Ζυγίου δυο βδομάδες μετά την έκρηξη και τους φόβους για το πώς θα επηρεαστεί η υγεία τους.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Χριστόφιας σε απομόνωση», αναφέρει πως χωρίς στηρίγματα είναι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η φονική έκρηξη στο Μαρί ανατρέπει τους συσχετισμούς δυνάμεων ενόψει 2013 και πως πολλοί θεωρούν ότι το μέγεθος της λαϊκής κατακραυγής σε βάρος της Κυβέρνησης και του ιδίου του Προέδρου ενδεχομένως να αποτελέσει την ταφόπλακα στις όποιες βλέψεις του για επαναδιεκδίκηση της προεδρικής καρέκλας. Αλλού αναφέρει πως ο Στυλιανός Νάσης ανέλαβε χθες το πηδάλιο της Ε.Φ

«Ο Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Καίνε τα ανοικτά μέτωπα» πως με καυτή πατάτα στα χέρια της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας μοιάζουν τα πολλά και δύσκολα ανοικτά μέτωπα που πρέπει να τύχουν διαχείρισης τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Αλλού αναφέρει πως ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ ρίχνει το γάντι στον Πρόεδρο Χριστόφια υποδεικνύοντάς του ότι δεν μπορεί να περιμένει τις διερευνητικές επιτροπές να του πουν αν έχει ευθύνες και τονίζει ότι οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα αλλά λύση.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «‘Καίνε’ πολλούς οι ανακρίσεις», αναφέρει πως από την πιο ψηλή βαθμίδα μέχρι και τη χαμηλότερη στην ιεραρχία της Εθνικής Φρουράς αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα πρόσωπα που μπορεί να θεωρηθούν εν δυνάμει ύποπτοι για εγκληματική αμέλεια ή ακόμα και για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε σχέση με την τραγωδία στη ναυτική βάση στο Μαρί. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως υψηλό αίσθημα ευθύνης από την ΕΦ ζήτησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατά τη χθεσινή νενομισμένη διαβεβαίωση του νέου Αρχηγού της.

 Η αγγλόγλωσση Sunday Mail” γράφει υπό τον κύριο τίτλο «Τα παράνομα πνίγουν το Δικηγορικό Σύλλογο» πως ιδιοκτήτες σπιτιών υποβάλλουν μέχρι 50 καταγγελίες το μήνα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Δικηγόρων εναντίον κατά τους ισχυρισμούς τους διεφθαρμένων δικηγόρων. Η πλειοψηφία των παραπόνων προέρχεται από Βρετανούς κάτοικους Κύπρου κατά δικηγόρων στην Πάφο και αφορούν κυρίως υποθέσεις πώλησης ακινήτων. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς δήλωσε μετά από τη συνεδρία στο Προεδρικό για θέματα ενέργειας πως η ενεργειακή κρίση θα είναι μαζί μας για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανατροπή πολιτικού σκηνικού» πως οι πολιτικοί κραδασμοί της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου αναδιαμορφώνουν τις μέχρι τώρα κομματικές ισορροπίες και σε μεγάλο βαθμό ανατρέπουν το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό. Αλλού αναφέρει πως στα Ηνωμένα Εθνη υπάρχει προβληματισμός για τις επιπτώσεις από το πλήγμα που υπέστη ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά την τραγωδία στο Μαρί, στις προσπάθειες για αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό.

«Η Μάχη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παραίτηση ΤΩΡΑ», γράφει πως με σφυρίχτρες θα πάνε έξω από το Προεδρικό οι αγανακτισμένοι τη Δευτέρα και πως ο τέως Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής πως δεν ήταν επιλοχίας για να δίνει διαταγές, αλλά Υπουργός. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως Καρογιάν-Χριστόφιας σχεδιάζουν κυβερνητικό σχήμα με Υπουργούς που θήτευσαν επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου