Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ερντογάν: Η Κύπρος δεν υπάρχει!


Ερντογάν: Η Κύπρος δεν υπάρχει!

Τίναξε τα πάντα στον αέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις εμπρηστικές δηλώσεις του για το Κυπριακό. Πρώτα πρώτα δεν άφησε απολύτως κανένα περιθώριο ανεκτής λύσης στο Κυπριακό. Για την ακρίβεια δεν επιδιώκει καν ο Ερντογάν οποιουδήποτε περιεχομένου λύση πέρα από την αναγνώριση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

"Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος!" ισχυρίστηκε. "Στον βορρά υπάρχει το τουρκικό κράτος και στον νότο εκείνοι. Υπάρχει μια Κύπρος που έχει χωριστεί στα δύο" πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η μόνη λύση που γίνεται αποδεκτή από την Αγκυρα είναι μια "ομοσπονδιακή δομή ισότιμων πλευρών βασισμένη στην αρχή των δύο ιδρυτικών κρατών". Τελεία και παύλα.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν προτίθεται να κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση στο εδαφικό, ούτε καν εκείνες που εμφανιζόταν να κάνει προ επταετίας τότε που συζητιόταν το σχέδιο Ανάν. Οι δηλώσεις του ήταν σαφέστατες:

"Θα είμαι πρωθυπουργός για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για μένα δεν υπάρχει πλέον θέμα Μόρφου. Δεν προσεγγίζω το θέμα όπως το σχέδιο Ανάν. Η Μόρφου ανήκει στη Βόρεια Κύπρο. Δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή κίνηση και στο Ριζοκάρπασο. Εάν θέλουν να έλθουν για τις λειτουργίες, ας έλθουν. Εχουν αλλάξει οι συνθήκες που ίσχυαν στο σχέδιο Ανάν. Η στάση μας στο τραπέζι θα είναι διαφορετική" υπογράμμισε.

Είναι προφανές ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό αντικειμενικά δεν έχουν πλέον κανένα νόημα, ασχέτως αν οι δύο πλευρές υποκριθούν ότι τις συνεχίζουν για λόγους πολιτικού σόου.

Προκλητικός και συνάμα διασκεδαστικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο έθεσε το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, καθώς τότε την προεδρία της ΕΕ την αναλαμβάνει η Κύπρος.

"Σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την προεδρία της ΕΕ, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Ποτέ δεν πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους" είπε ο Ερντογάν μεταξύ άλλων. "Κατά την προεδρία της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ δεν πρόκειται να συνομιλήσουμε. Κατά την περίοδο αυτή οι σχέσεις με την ΕΕ θα παγώσουν. Επί έξι μήνες δεν θα υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ Δεν μας ενδιαφέρει τι θα σκεφτεί η ΕΕ. Ας το σκεφτόταν όταν δεχόταν ως μέλος την ελληνοκυπριακή διοίκηση... Δεν συνομιλούμε με χώρα που δεν αναγνωρίζουμε. Θεωρούμε ντροπή για μας ακόμη και το ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους στον ΟΗΕ!" υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Είναι προφανές ότι καταρρέουν όλες οι αφελείς πολιτικές εκτιμήσεις κατά καιρούς ελληνικών κυβερνήσεων που επέτρεψαν να δοθεί στην Τουρκία ακόμη και το καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ - πόσω μάλλον να αρχίσουν και να συνεχίζονται έστω και καρκινοβατώντας οι ενταξιακές συνομιλίες Αγκυρας - Βρυξελλών. Η αφέλεια της στάσης της Αθήνας συνίσταται στο ότι νόμιζαν οι Ελληνες κυβερνώντες πως η Τουρκία θα... "εξευρωπαϊζόταν" κατά τη διάρκεια των ενταξιακών συνομιλιών και έτσι θα λυνόταν το Κυπριακό!

Η απαράδεκτη, αναποτελεσματική και πολιτικά αφελής, όπως αποδεικνύεται, υποχωρητικότητα των κατά καιρούς κυβερνήσεων της Αθήνας και της Λευκωσίας στο θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας χωρίς προηγούμενη αναγνώριση εκ μέρους της Αγυρας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποθράσυνε πέραν παντός ορίου την Τουρκία, όπως απέδειξαν οι δηλώσεις Ερντογάν.

Παρόλο που έχουμε πολύ ισχυρές αμφιβολίες, ας ελπίσουμε ότι στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν αρχίσει να "ψυχανεμίζονται" ότι αυτή η σκληρή στάση της Αγκυρας δεν θα περιοριστεί αποκλειστικά στο Κυπριακό, αλλά θα επεκταθεί σίγουρα και σε όσες πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων το κρίνει σκόπιμο ο Ερντογάν.

Αναφορικά με το ενεργειακό ζήτημα, πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε ήδη από τα κατεχόμενα από τον "Αττίλα" εδάφη της Κύπρου ότι "κάποιες πλευρές (σ.σ. εννοεί Αθήνα και Λευκωσία) έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες στο ενεργειακό θέμα, αλλά οι προσδοκίες αυτές δεν θα υλοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο παραβλέποντας την παρουσία της Τουρκίας"!

Ανάγκη - Μπλόκο τώρα στην τουρκική ένταξη

Κατάλαβαν άραγε τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι πρέπει να προετοιμαστούν για το άμεσο και πλήρες μπλοκάρισμα των ενταξιακών συζητήσεων Τουρκίας - ΕΕ, αν η Αγκυρα υλοποιήσει του χρόνου τη γραμμή έναντι της Λευκωσίας που περιέγραψε ο Ερντογάν - δηλαδή ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας; Είναι σίγουρα δικαίωμα της Αγκυρας να επιλέξει αυτή τη στάση. Μόνο που η άσκηση αυτού του δικαιώματος έχει ένα τίμημα: την άσκηση του δικαιώματος βέτο εκ μέρους δύο μελών του κλαμπ της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, σε κάθε ενταξιακή διαπραγμάτευση με αυτό το υποψήφιο μέλος. Είναι τόσο απλό, αλλά θέλει πολιτικό θάρρος.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου