Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/7/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/7/2011

Τα γεγονότα που οδήγησαν στη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση ”Ευάγγελος Φλωράκης”, η συμφωνία για προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, η κηδεία του 13ου θύματος της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση και δημοσκόπηση σε σχέση με τις ευθύνες της τραγωδίας, προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η ”Αλήθεια” έχει στο κύριο θέμα της σκίτσο στο οποίο αναγράφεται ”Ζύγι Δικαιοσύνη” και γράφει ότι η τραγωδία στο Ζύγι έφερε με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης και του κράτους να χειριστεί κεφαλαιώδη ζητήματα για τον τόπο. Αλλού, προβάλλει συνέντευξη του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού, που υπηρέτησε ως αξιωματικός στην Εθνική Φρουρά με ειδικές γνώσεις στα πυρομαχικά. Ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι η εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων είναι αυταπόδεικτη.

Η ”Μάχη”, υπό τον τίτλο ”Οργή Θεού φωνή Λαού”, γράφει ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας πρέπει να δώσει τα σκήπτρα ενός κράτους, την αξιοπρέπεια του οποίου φρόντισε να καταρρακώσει με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο. Αλλού προβάλλει θέση της εφημερίδας σε σχέση με το διάγγελμα του Προέδρου Χριστόφια και γράφει ότι, αντί να απολογηθεί για τις αναντίλεκτες πια πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν την Κυβέρνηση του και τον ίδιο προσωπικά, αναφέρθηκε στο πραξικόπημα και στην ΕΟΚΑ Β΄.

Η ”Σημερινή”, στο κύριο θέμα της με τον τίτλο ”Στο ‘σημείο μηδέν’ την ώρα που πάγωσε ο χρόνος”, παρουσιάζει ”καρέ-καρέ” τις δραματικές στιγμές του μοιραίου πρωινού της Δευτέρας, 11 Ιουλίου, όταν η φονική έκρηξη στη ναυτική βάση σκόρπισε τον θάνατο και βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα. Αλλού γράφει ότι με τιμές ήρωα κηδεύτηκε χθες ο 13ος νεκρός της φονικής έκρηξης, ενώ κατά την είσοδο του φέρετρου στο προαύλιο της εκκλησίας, καθώς κατά την είσοδο του στην εκκλησία, ο κόσμος χειροκροτούσε παρατεταμένα.

Ο ”Φιλελεύθερος” προβάλλει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ”Ψηλά οι ευθύνες Χριστόφια”, δημοσκόπηση της RAI Consultants που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας και γράφει ότι ευθύνες κατά κύριο λόγο στον Πρόεδρο Χριστόφια, σε Υπουργούς του και την Κυβέρνηση για την τραγωδία στο Μαρί αποδίδουν οι πολίτες, οι οποίοι ζητούν και άλλες παραιτήσεις. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη, ο οποίος δηλώνει ότι θα ανακριθούν οι πάντες και ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί εντός Φθινοπώρου.

Η ”Χαραυγή” υπό τον τίτλο ”Χάθηκαν οι ιδιώτες παραγωγοί” γράφει ότι ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες που είχαν παρουσιαστεί και τελικά αρχίζει η προμήθεια του δικτύου ηλεκτροδότησης της ΑΗΚ με ηλεκτρικό ρεύμα από τα κατεχόμενα, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση από τους τρεις ιδιώτες που εξασφάλισαν άδεια εδώ και κάποια χρόνια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά πόσον προτίθενται να συμβάλουν στις ανάγκες του δικτύου ηλεκτροδότησης. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ έκανε έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα με αφορμή τη δημοσιοποίηση εγγράφων για το φορτίο του ”Mochegorsk”.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Καθημερινή της Κυριακής” υπό τον τίτλο ”Ζητούνται λύσεις και ηγεσία” γράφει στο κύριο της θέμα ότι η τραγωδία στη ναυτική βάση στο Μαρί επιβάρυνε δραματικά την κρίση στην οικονομία, την ενέργεια και την πολιτική. Αλλού γράφει ότι έντονες είναι οι ανησυχίες των Ηνωμένων Εθνών για παράπλευρες απώλειες από την τραγωδία της 11ης Ιουλίου στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, καθώς εκτιμούν ότι πλέον οι συνομιλίες δεν βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Προέδρου Χριστόφια.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα Sunday Mail”, υπό τον τίτλο ”Ασκηση πολέμου χωρίς τον πόλεμο”, γράφει ότι με ορισμένες περιοχές να λαμβάνουν περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα από το μερίδιο που τους αναλογεί με βάση τις περικοπές ενέργειας που γίνονται, και με λίγους τυχερούς να μην έχουν καθόλου περικοπές, η ΑΗΚ παραδέχεται ότι έχουν γίνει λάθη στις προσπάθειες της να διαχειριστεί την περιορισμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλού προβάλλει συνέντευξη ιδιοκτήτη αλυσίδας αρτοποιείων, ο οποίος αναφέρει ότι κάθε περικοπή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί εφιάλτη.

De Siris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου