Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση τύπου 23/7/2011


Επισκόπηση τύπου 23/7/2011

Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ από τα κόμματα και τις διεθνείς αγορές, αλλά και η πολύνεκρη επίθεση στη Νορβηγία κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ενώ ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πανηγυρίζουν για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής... Την ανησυχία του εκφράζει ο Αντ. Σαμαράς: Θα είναι ρετσινιά εάν οι Οίκοι κηρύξουν την επιλεκτική χρεοκοπία". Η εφημερίδα γράφει ότι "Την ανησυχία του για τη λύση που έδωσαν για το ελληνικό χρέος οι Ευρωπαίοι εταίροι μας εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς με γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες το μεσημέρι".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τραγικό λάθος το Μνημόνιο". Η εφημερίδα τονίζει ότι "Απόλυτη δικαίωση των προειδοποιήσεων της "Αυριανής" προς τον Πρωθυπουργό - να μην αποδεχτεί τους τοκογλυφικούς εκβιασμούς των πιστωτών μας και να προχωρήσει με πολιτικό τσαμπουκά σε σκληρό παζάρι με τους ομολογιούχους υπό την απειλή μιας ελληνικής στάσης πληρωμών που θα παρέσυρε στον γκρεμό της πτώχευσης και την Ευρωζώνη - συνιστούν οι εξελίξεις που αφορούν την απόφαση του διευθυντηρίου της Ευρωζώνης να σώσει την Ελλάδα, θέτοντας την χώρα σε καθεστώς "βελούδινης χρεωκοπίας".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "72 δισ οι... επιπλέον τόκοι στο ευρωσωσίβιο!". Η εφημερίδα γράφει ότι "Ένα δυσβάστακτο επιπλέον βάρος σε τόκους φορτώνει στους Έλληνες η "λύση" που αποφάσισαν οι ισχυροί της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος. Πρόκειται για μια λύση που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των δανειστών μας, καθώς το "δωράκι" της μεγάλης επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους θα πληρωθεί με επιπλέον τόκους που ανέρχονται σε 72 δισ ευρώ έως την αποπληρωμή του.

ΕΘΝΟΣ: "Πως έκαψαν τα χέρια τους οι κερδοσκόποι". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Οι διεθνείς κερδοσκόποι είναι οι μεγάλοι χαμένοι από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. "Έκαψαν" τα χέρια τους ποντάροντας στη χρεοκοπία. Τα ασφάλιστρα κινδύνου, στα οποία είχαν ποντάρει τεράστια ποσά, δεν θα ενεργοποιηθούν. Χάνουν προσδοκώμενα κέρδη μέχρι και 35 δισ. δολάρια. Η εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη μετακύλιση του χρέους δεν πυροδοτεί πιστωτικό γεγονός".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Το σχέδιο "ΦΟΙΝΙΞ" για την εξόντωση του Ελληνικού Έθνους". Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το σχέδιο "Φοίνιξ" έχει γραφτεί πολλά χρόνια πριν, και έχει δρομολογηθεί η μοίρα της Ελλάδας! Τα τρέχοντα γεγονότα και συμβάντα αποτελούν μέρος ενός σχεδίου υποδούλωσης, ανθελληνοποίησης, αφομοίωσης και εξόντωσης του ελληνικού έθνους"

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μπράβο Γιώργο! Λεφτά υπάρχουν αλλά είναι ... δανεικά". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Μας φέσωσαν για 30 χρόνια αλλά πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, στην οποία εξαιτίας των αποτελεσμάτων της πολιτικής της δικής του κυβέρνησης η Ελλάδα εμφανίστηκε σε ρόλο ... "ζητιάνου" να εκλιπαρεί τη διάσωσή της από τη χρεοκοπία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Νέο Μνημόνιο από Σεπτέμβριο". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Διαπραγματεύσεις για ένα νέο Μνημόνιο θα ξεκινήσει η κυβέρνηση από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, όπως διευκρίνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ξεκαθαρίζοντας τα "γκρίζα" σημεία της προχθεσινής απόφασης της ευρωζώνης, διευκρινίστηκε πως το νέο αυτό Μνημόνιο, το οποίο θα διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα, ουσιαστικά θα αποτελεί επέκταση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στην πρέσα της Τρόικας τουλάχιστον έως το 2020". Η εφημερίδα γράφει ότι "Στα 109 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθει η νέα δημόσια στήριξη (ευρωζώνη-ΔΝΤ) προς την Ελλάδα για την περίοδο 2011-2014. Η κυβέρνηση με τη νέα στήριξη θα πρέπει να συμφωνήσει σε επέκταση του Μνημονίου με την Τρόικα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η συνολική μείωση του χρέους μπορεί να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ".

ΕΣΤΙΑ: "Αφύπνησις από τον λήθαργο". Η εφημερίδα τονίζει ότι "Κάποιοι αρέσκονται να αποδίδουν ευθύνες στους ξένους επειδή μας δάνειζαν επί τόσα χρόνια, ενώ εγνώριζαν ότι δεν θα μπορούσαμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας. Με την ίδια λογική θα μπορούσαν να κατηγορήσουν και τώρα τους ευρωπαίους ηγέτες, που δεν μας άφησαν να πτωχεύσουμε και απεφάσισαν την προσωρινή διάσωσή μας. όμως κανένας δεν το λέει αυτό. Όλοι επιχαίρουν που κατ΄αρχήν σωθήκαμε. Επομένως δεν είναι οι ξένοι που θα ευθύνονται για ό,τι θα συμβή στην συνέχεια. Το ζήτημα είναι αμιγώς εσωτερικό. Όλα θα κριθούν αποκλειστικώς από τις δικές μας ενέργειες".

Η ΑΥΓΗ: "Νέο Μνημόνιο για σίγουρη χρεοκοπία". Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ενίσχυση του Μνημονίου με νέα, σκληρότερα μέτρα και επέκτασή του μέχρι το 2020 επιφέρει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Το νέο δάνειο θα συνοδεύεται από δανειακή σύμβαση που θα περιλαμβάνει και "εμπράγματες εγγυήσεις".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Παπανδρέου: Απαλλαχθήκαμε από το βραχνά της χρεοκοπίας. Σαμαράς: Παράταση ζωής σε μια οικονομία που αργοπεθαίνει". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο κόστος αυτής της νέας απόφασης, στα μέτρα τα οποία έρχονται από τις επόμενες εβδομάδες. Αποφεύγει, επίσης, να αναφερθεί στην αποτυχία του Μνημονίου, κάτι που επισημαίνει η αντιπολίτευση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Όσλο". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Βομβαρδισμένη περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το κέντρο του Όσλο, μετά την ισχυρότατη έκρηξη μιας τουλάχιστον βόμβας, στη συνοικία όπου βρίσκονται η έδρα της κυβέρνησης, το πρωθυπουργικό γραφείο, πολλά υπουργεία και όπου στεγάζονται μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Νορβηγίας".

Η ΝΙΚΗ: "Τι κρύβουν τα "ψιλά γράμματα". Η εφημερίδα γράφει ότι "Μπορεί να έχουν ξεκαθαριστεί οι γενικές κατευθύνσεις της διάσωσης, όμως υπάρχουν ομιχλώδη σημεία, όπως για παράδειγμα οι "εμπράγματες εγγυήσεις" που μπήκαν ως όρος στη συμφωνία, το νέο Μνημόνιο αφού θα πρέπει να υπογραφεί νέα δανειακή σύμβαση, ενώ και οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με ταχύτερους ρυθμούς".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανάσα μέχρι νεωτέρας..." Σύμφωνα με την εφημερίδα "Αποφάσεις - ορόσημο έλαβαν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρωζώνης, πρωτίστως για την προστασία της Ελλάδας, η οποία ωστόσο θα τεθεί σύντομα σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας", κατά δεύτερο λόγο για την Ιρλανδία και Πορτογαλία".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κανένα λαϊκό όφελος από την απόφαση διαχείρισης του χρέους". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Ο ελληνικός λαός, καθώς και οι λαοί των κρατών - μελών της Ευρωζώνης δεν πρέπει να παρασυρθούν στις θριαμβολογίες των ηγετών της για τα βήματα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης".

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: "109 δις ανάσα στην οικονομία. Υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα". Η εφημερίδα γράφει ότι "Την... επιλεκτική δοκιμασία της χώρας μας επέλεξε η σύνοδος κορυφής. Οι ηγέτες αποφάσισαν το κούρεμα των επιτοκίων και του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους, θέτοντας όμως την Ελλάδα υπό αυστηρό έλεγχο για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας! Η ρύθμιση που συμφωνήθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης φτάνει μέχρι το...2050!"

ΤΑ ΝΕΑ: "Η ώρα του λογαριασμού". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "Στις πλάτες της Αθήνας πέφτει το βάρος της επόμενης μέρας μετά το "ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ". Η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει ταχύτατα και χωρίς παρεκκλίσεις ένα επώδυνο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, μέτρα 28 δισ. ευρώ και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ζήτησε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως "τώρα μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία".

Press: ""Κοράκια" made in USA στο Αιγαίο". Σύμφωνα με την εφημερίδα "Αποκαλύψεις για τον "άγνωστο πόλεμο" των μεγάλων συμφερόντων. Η αποστολή της Χίλαρι Κλίντον, οι μυστικές διαπραγματεύσεις, ο ρόλος της Ρωσίας, των Ισραηλινών και του καρτέλ του πετρελαίου. Ποιοί και γιατί μεθοδεύουν τη συνεκμετάλλευση με την Τουρκία. Τι κρύβει η οργή Ερντογάν".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: ""Θωρακισμένη" η Ελλάδα έναντι των υποβαθμίσεων". "Απολύτως θωρακισμένη είναι η ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το πιο ασφαλές στην Ευρώπη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας χθες τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής και υπογράμμισε ότι ακόμα και στην αξιολόγηση επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους η απάντηση έχει ήδη δοθεί, καθώς "υπάρχει πανστρατία, σκληρό ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της Ελλάδας και του ευρώ"".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η αισιοδοξία επιστρέφει". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Τα χαμόγελα και η αισιοδοξία επιστρέφουν στην Αθήνα, μετά τις πρώτες αντιδράσεις των αφορών στο "Σύμφωνο Σωτηρίας" της ελληνικής οικονομίας με το Spread στα δεκαετή ομόλογα να κατρακυλά στις 1.200 περίπου μονάδες και τι χρηματιστήριο της Αθήνας να εκτινάσσεται".

Η ΑΞΙΑ: "Ανάσα ζωής. Μπορούμε να τη διαχειριστούμε;" Η εφημερίδα τονίζει ότι "Η επιμήκυνση, τα χαμηλά επιτόκια, το νέο σχέδιο Μάρσαλ των 17 δισ. Η αναφορά των οίκων για "περιορισμένη" ή "επιλεκτική" χρεοκοπία δεν ανησυχεί την Ευρωζώνη. Μείζον στοίχημα η ανάπτυξη. Τα προφανή οφέλη και οι άγνωστες εγγυήσεις και συνέπειες".

ΚΕΡΔΟΣ: "Οι Έλληνες ανασαίνουν!" Η εφημερίδα γράφει ότι "Ο συναγερμός της "επιλεκτικής" ή "περιορισμένης" χρεοκοπίας σήμανε για τη χώρα μας χθες από τον οίκο Fitch, αλλά η απόφαση δεν εκτιμάται ότι θα έχει ουσιαστική επίπτωση λόγω της δέσμευσης της ΕΚΤ να συνεχίσει να καλύπτει με ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες. Οριστικό "φρένο" στα σενάρια για ενεργοποίηση των CDS έβαλε ο Διεθνής Σύνδεσμος Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο για "πιστωτικό γεγονός".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μείωση χρέους 26,1 δισ. ευρώ φέρνει η Σύνοδος Κορυφής". Η εφημερίδα τονίζει ότι "Μείωση του δημόσιου χρέους κατά 26,1 δισ., ή 12% του ΑΕΠ, επιφέρουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, για την επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αφορά και το "κούρεμα" ορισμένων ομολόγων. Σε 12,6 δισ. υπολογίζονται τα "κέρδη" από τις επαναγορές χρέους με δάνεια του EFSF, ενώ σε 13,5 δισ. εκτιμώνται τα οφέλη από το "hair cut" των ομολόγων. Το όφελος διευρύνεται από τη μετακύλιση σε βάθος 30ετίας πληρωμών χρεολυσίων ύψους 135 δισ που λήγουν και θα έπρεπε να αποπληρωθούν μέχρι το 2020".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Η δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα". Η εφημερίδα γράφει ότι "Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης - Τα πέντε σημεία-κλειδιά. Αλλάζει το κλίμα στις αγορές, πέφτουν τα spreads- CDS, ανεβαίνουν ευρώ και χρηματιστήρια- Πως γλίτωσαν οι τράπεζες και Ταμεία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου