Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/7/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/7/2011

Η τραγωδία στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» που στοίχισε τη ζωή σε 12 συμπολίτες μας και οι μαζικές αντιδράσεις του κόσμου, μονοπωλούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Μεταξύ των θεμάτων που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων είναι η χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των πολιτών στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας, οι χειρισμοί που έγιναν από πλευράς της Κυβέρνησης και των άλλων εμπλεκομένων μερών στο θέμα των επικίνδυνων εμπορευματοκιβωτίων και οι ευθύνες που πιθανόν να προκύπτουν για τα αίτια που οδήγησαν στη φονική έκρηξη της Δευτέρας.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Παραιτηθείτε τώρα», γράφει ότι ένταση και εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν χθες βράδυ όταν έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι χιλιάδες πολίτες, που λίγη ώρα νωρίτερα ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ελευθερίας, για να εκφράσουν τη λαϊκή οργή από την τραγωδία στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» που στοίχισε τη ζωή σε 12 συμπολίτες μας. Γράφει, επίσης, ότι τρείς πολιτικούς λόγους αναφέρουν παρασκηνιακά κύκλοι του Προεδρικού και του Υπουργείου Εξωτερικών, σε σχέση με το γιατί δεν έγινε διαφορετική διαχείριση των 98 εμπορευματοκιβωτίων με πυρίτιδα και άλλο στρατιωτικό υλικό.

«Η Σημερινή», με τον ολοσέλιδο τίτλο «Έκρηξη οργής», γράφει ότι η ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών που μαζεύτηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτηση τους, για την εγκληματική-φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», αλλά και για να αποτίσουν φόρο τιμής στα 12 αδικοχαμένα παλικάρια, πήρε, τελικά, βίαιες διαστάσεις. Γράφει, επίσης, ότι Κυριακή προς ξημερώματα Δευτέρας, μια εβδομάδα πριν από την τραγωδία στη Ναυτική Βάση, σημειώθηκε η πρώτη αυτοανάφλεξη εμπορευματοκιβωτίου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Επιστολές που καίνε», γράφει ότι ο κίνδυνος να εκραγεί το φονικό φορτίο που φυλαγόταν στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, ήταν γνωστό σε όλους τους αρμόδιους και επιβεβαιώνεται από ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της Ε.Φ. και του Υπουργείου ’μυνας, αλλά και του Υπουργείου Εξωτερικών, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα. Γράφει, επίσης, ότι 4 προϋποθέσεις οφείλει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», να εκπληρώσει η κυπριακή Κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ προς αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της έκρηξης στο Ζύγι.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Ξεκινά ποινική έρευνα», γράφει ότι ενδελεχώς και με πλήρη διαφάνεια θα διερευνηθούν όλες οι πτυχές της τραγωδίας στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανακοινώνοντας την απόφαση του Προέδρου Χριστόφια για ποινική διερεύνηση υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ παράλληλα θα διοριστεί και Διερευνητική Επιτροπή με συγκεκριμένους όρους εντολής. Γράφει, επίσης, ότι στην εξασφάλιση ηλεκτρογεννητριών από την Ελλάδα, το Ισραήλ και τον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο προχωρεί η ΑΗΚ προκειμένου να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα της τάξης των 330 MW που προκλήθηκε λόγω της καταστροφής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail, υπό τον τίτλο «Διαδηλωτές κινήθηκαν με βιαιότητα προς τις πύλες του Προεδρικού», γράφει ότι χάος προκλήθηκε χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές που μετέβησαν στο χώρο για να ζητήσουν την απομάκρυνση της Κυβέρνησης μετά την τραγωδία στη Ναυτική Βάση στο Μαρί. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, σύμφωνα με τις οποίες η κυπριακή Κυβέρνηση κατέβαλε πολλές προσπάθειες για να ξεφορτωθεί τα 98 εμπορευματοκιβώτια χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η εβδομαδιαία Financial Mirror», υπό τον τίτλο «Το κόστος ανοικοδόμησης θα κοστίσει 1 δισ. ευρώ», γράφει ότι η τραγωδία στο Μαρί με την καταστροφή του μεγαλύτερου παραγωγού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο θα ωθήσει την εύθραυστη οικονομία βαθύτερα σε ύφεση το τρέχον έτος, καθώς το κόστος ανακατασκευής της μονάδας στο Βασιλικό και αποκατάστασης των ζημιών των γύρω κοινοτήτων, και ο αντίκτυπος στην οικονομία γενικότερα αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ. Γράφει, επίσης, ότι το ανώτατο ποσό των 600 εκ. ευρώ προνοεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο το οποίο είχε η ΑΗΚ στην Ασφαλιστική Εταιρεία ΑΤΛΑΝΤΙΚ και στο οποίο εναποθέτει τις ελπίδες του ο ημικρατικός οργανισμός για να αποφύγει την οικονομική καταστροφή.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου