Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ποιος «έφαγε» τον Στρος Καν;


Ποιος «έφαγε» τον Στρος Καν;

Ριζική ανατροπή έλαβε χώρα στην παγκοσμίως διαβόητη υπόθεση του Ντομινίκ Στρος Καν. Μετά την αποκάλυψη ότι η δήθεν "αφοσιωμένη μουσουλμάνα" καμαριέρα ονόματι Ναφισάτου Ντιαλό επιτελούσε συχνά - πυκνά και δραστηριότητες πόρνης, ότι ένα 24ωρο μετά την καταγγελία του Στρος Καν ως επίδοξου βιαστή έδωσε τηλεφωνική αναφορά σε φυλακισμένο έμπορο ναρκωτικών (ο οποίος μάλιστα κατά τη γαλλική εφημερίδα "Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς" είναι σύζυγός της), ότι θεωρείται ύποπτη συμμετοχής σε κύκλωμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος καθώς βρέθηκαν σε λογαριασμό της εμβάσματα ύψους άνω των 100.000 δολαρίων κ.λπ., οι πιθανότητες καταδίκης του "μπερμπάντη" τέως διευθυντή του ΔΝΤ έχουν περιοριστεί δραστικά.

Αμερικανικές πηγές προεξοφλούν την αθώωσή του για το βαρύτατο αδίκημα της απόπειρας βιασμού. Ποινικά οι ευθύνες του Στρος Καν δείχνουν να περιορίζονται στις διαφωνίες για την τιμή και το περιεχόμενο του "πακέτου προσφοράς" μιας πόρνης με έναν πελάτη της. Αυτό είναι πολιτικά αδιάφορο. Ούτε αλλάζει φυσικά την άποψη που έχει όλος ο κόσμος -αισχίστη- για τη συμπεριφορά του Ντομινίκ Στρος Καν στον σεξουαλικό τομέα.

Υπάρχει όμως ένα θεμελιώδες ερώτημα: η πολυσχιδής καμαριέρα έδρασε μόνη της, πρωτοβουλιακά, με μοναδικό στόχο να εκβιάσει και να "γδάρει" οικονομικά έναν πελάτη της, που φυσικά ήξερε ότι είναι πολύ πλούσιος αφού έμενε σε τέτοια σουίτα, προσφερόμενη αρχικά να του παράσχει σεξουαλικές υπηρεσίες και εκβιάζοντάς τον στη συνέχεια, αφού ήδη είχε το σπέρμα του πάνω της;

Είναι τόσο απλή η ιστορία ή μήπως η καμαριέρα έπαιζε τον δικό της ρόλο σε σχέδιο μυστικών υπηρεσιών, που είχε στόχο την πολιτική εξόντωση του Στρος Καν, εν αγνοία ενδεχομένως του μεγέθους του παιχνιδιού στο οποίο την ενέπλεκαν; Και αν ισχύει η εκδοχή αυτή, σε ποιο κράτος ανήκουν οι μυστικές υπηρεσίες που "εκτέλεσαν" πολιτικά τον Στρος Καν; Στις ΗΠΑ, στη Γαλλία ή σε κάποια άλλη χώρα;

Το βέβαιο είναι ότι οι πολιτικοί στόχοι των υποτιθέμενων συνωμοτών πέτυχαν πλήρως. Ο Ντομινίκ Στρος Καν καθαιρέθηκε από την ηγεσία του ΔΝΤ εν ριπή οφθαλμού, κάτι το οποίο εσχάτως φαινόταν ότι επιθυμούσαν σφοδρότατα οι Αμερικανοί - αν και οι λόγοι αυτής της στάσης της Ουάσιγκτον παραμένουν άγνωστοι σε μας μέχρι στιγμής.

Παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα, ο Στρος Καν είναι αδύνατον πολιτικά να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας και να την κερδίσει. Ευθύς εξαρχής είχαμε τονίσει ότι είναι αδιανόητο οι Γάλλοι να εκλέξουν ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα άτομο που όποτε θέλουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι στο εσωτερικό ή το εξωτερικό θα τον δείχνουν στις τηλεοράσεις να περπατάει ως κρατούμενος με χειροπέδες, αξύριστος, ανάμεσα σε Αμερικανούς δεσμοφύλακες!
Είναι αδύνατον να σταθεί ένας τέτοιος άνθρωπος ως πρόεδρος μιας μεγάλης χώρας όπως η Γαλλία.

Ο Στρος Καν είναι πολιτικά τελειωμένος ως υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, πράγμα που προκαλεί βεβαίως ιδιαίτερο ενθουσιασμό στον δεξιό Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί - ο οποίος σημειωτέον συνδέεται φιλικά με τον Γάλλο ιδιοκτήτη της γαλλικής αλυσίδας ξενοδοχείων στην οποία ανήκε και εκείνο στο οποίο έλαβε χώρα η σεξουαλική περιπέτεια του Στρος Καν. Δεν είμαστε σε θέση ακόμη να πούμε αν τη "δουλειά" την έστησαν οι Γάλλοι, οι Αμερικανοί ή σε... κοινοπραξία μεταξύ τους!

Από την πρώτη κιόλας μέρα όμως γράφαμε ότι μας είχε ξενίσει το γεγονός ότι, χωρίς καν να υπάρχει δικαστική απόφαση ή έστω επίσημη απαγγελία κατηγοριών, οι Αμερικανοί όχι μόνο απαγόρευσαν ακαριαία την έξοδο από τις ΗΠΑ του Στρος Καν, αλλά τον έβγαλαν μέσα από το αεροπλάνο (!) οι αστυνομικοί λίγα λεπτά πριν απογειωθεί η πτήση για την Ευρώπη.

Είναι εντυπωσιακό να γίνει χωρίς ανώτατη πολιτική παρέμβαση κάτι τέτοιο, απλώς επειδή μια καμαριέρα ισχυρίστηκε ότι ένας πελάτης του ξενοδοχείου αποπειράθηκε να τη βιάσει - χώρια που ο Στρος Καν ήταν βέβαιο ότι θα επέστρεφε στις ΗΠΑ, αφού ήταν διευθυντής του ΔΝΤ.

Γοητευτικά τα φιλμ περί της ανεξάρτητης αμερικανικής δικαιοσύνης, αλλά αυτά τα παραμύθια είναι για λαϊκή κατανάλωση και όχι για πολιτικές εφαρμογές υψηλού επιπέδου.

ΘΑ ΗΤΤΗΘΕΙ - Χάθηκε ο Σαρκοζί αν έχει ανάμειξη

Ποτέ δεν θα μάθουμε αν υπάρχει ανάμειξη των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών σε αυτή την υπόθεση. Το γαλλικό κατεστημένο δεν συνηθίζει να βγάζει στο φως της δημοσιότητας τα άπλυτά του. Είναι όμως αμείλικτο στους κανόνες που εφαρμόζει εν κρυπτώ και παραβύστω. Δεν συγχωρεί ποτέ τους αποτυχημένους σκευωρούς ή αυτούς που από λάθη ή συμπτώσεις αποκαλύπτονται. Δεν έχουν ποτέ δεύτερη ευκαιρία. Συχνά μάλιστα υποχρεώνονται οι πολιτικά έκθετοι ακόμη και να αυτοκτονήσουν - το εννοούμε κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά! Εμείς δεν θα μάθουμε ποτέ περί των ευθυνών. Αν όμως ο Σαρκοζί ή το περιβάλλον του έχουν πολιτική ευθύνη για κάποια πτυχή αυτής της ιστορίας, τότε η ήττα του Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές είναι ήδη βέβαιη από τώρα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου