Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/7/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/7/2011

Οι εξελίξεις, σε διάφορα επίπεδα, αναφορικά με την τραγωδία της περασμένης Δευτέρας 11 Ιουλίου στη Ναυτική Βάση ‘Ευάγγελος Φλωράκης’, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα, μια εβδομάδα μετά την τραγωδία. Η σημερινή σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου και των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια, στη σκιά της τραγωδίας, τα νέα στοιχεία που προκύπτουν για τη διαχείριση του φονικού φορτίου, η έρευνα για την απόδοση ευθυνών, και τα προβλήματα με το ηλεκτρικό ρεύμα και τις αντιδράσεις για την κάλυψη ενός μέρους των αναγκών της Κύπρου από τα κατεχόμενα, είναι οι κυριότερες πτυχές του θέματος που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια», κάτω από τον τίτλο «Σε αδιέξοδο ο Χριστόφιας» γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκέφτεται ανασχηματισμό, ενώ το ΔΗΚΟ θέλει Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και συζητά με το ΑΚΕΛ. Ο ΔΗΣΥ συζητά Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής μόνο αν πάρει την πρωτοβουλία ο Χριστόφιας, γράφει η εφημερίδα και προσθέτει ότι δείγματα γραφής από τον Πρόεδρο στις σημερινές συνεδριάσεις του Εθνικού και των αρχηγών για την οικονομία. Αλλού, γράφει ότι μεταφέρθηκαν από τον καναδικό στρατό στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας και φρουρούνται από τεθωρακισμένα, κι άλλα εμπορευματοκιβώτια με στρατιωτικό υλικό.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Υποθήκη θανάτου τα πυρομαχικά της καταστροφής», γράφει στο κύριο της θέμα ότι αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι πολιτικοί λόγοι ήταν εκείνοι που διαδραμάτισαν τον καθοριστικό ρόλο στα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγική κατάληξη της περασμένης Δευτέρας, καθώς όπως καταδεικνύεται από έγγραφο του ΟΗΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε δεσμεύτηκε ότι δεν θα επέστρεφε το δεσμευμένο φορτίο στο Ιράν ή να το παρέδιδε στη Συρία. Αλλού, γράφει ότι η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θέλει λύση το συντομότερο δυνατό στην Κύπρο, όπως δήλωσε κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα, ενώ τόνισε ότι το υφιστάμενο στάτους-κβο δεν ωφελεί κανέναν.

Ο «Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Φουλάρουν με ανακρίσεις», γράφει ότι εντατικοποιούνται αυτή την εβδομάδα τις έρευνες οι αστυνομικοί ανακριτές που ανέλαβαν να εξετάσουν τους λόγους που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία στο Μαρί, ενώ αυτή την εβδομάδα αρχίζει τις έρευνες και ο νομικός Πόλυς Πολυβίου, ο οποίος διορίσθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλού, γράφει ότι την ώρα του θρήνου, μια ομάδα ανώτερων αξιωματικών του ΓΕΕΦ με κομματικά στελέχη, «οργάνωναν παρασυσκέψεις και κατήρτιζαν συνωμοτικά πλάνα για να προχωρήσουν ταχύτατα σε μεταθέσεις και να εγκαταστήσουν δικούς τους εγκάθετους σε όλες τις θέσεις κλειδιά της στρατιωτικής ιεραρχίας».

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Αδικαιολόγητες αντιδράσεις για το ρεύμα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η μεταφορά ρεύματος από τα κατεχόμενα γίνεται μέσα από τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής διαμέσου συμφωνίας ιδιώτη και του Προέδρου του ΚΕΒΕ, και πως Κυβέρνηση και ΑΗΚ δεν έχουν εμπλακεί στην αγορά ρεύματος από ιδιώτη, ο οποίος στη συνέχεια το μεταπωλεί στην ΑΗΚ, με στόχο να απαμβλυνθεί το ενεργειακό πρόβλημα που προέκυψε από την τραγωδία στο Μαρί. Αλλού, η εφημερίδα γράφει για την αυριανή εκδήλωση καταδίκης για τις μαύρες επετείους που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο με ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου