Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 29/7/2011
Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό με την παραίτηση των Υπουργών της Κυβέρνησης, μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, και τη συνάντηση Χριστόφια-Καρογιάν για το μέλλον της συγκυβέρνησης, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα. Ο Τύπος προβάλλει επίσης νέα έγγραφα για την τραγωδία στο Μαρί καθώς και τις εξελίξεις με τις έρευνες της αστυνομίας για την έκρηξη και τις ευθύνες. Επίσης, ο Τύπος ασχολείται και με την οικονομία και τη χθεσινή υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών από τον Οίκο Moody’s.
Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Έγκλημα και.. ανοησία», γράφει για το πώς κατέληξαν τα εκρηκτικά στο Μαρί, αναφέροντας ότι στις 6/2/2009 ομάδα ειδικών της Αστυνομίας, του στρατού και της υπηρεσίας λιμένων είχε καταλήξει ομόφωνα ότι το επικίνδυνο φορτίο δεν έπρεπε να πάει κοντά στη Μονάδα του Βασιλικού, ενημερώνοντας την πολιτική ηγεσία αλλά μια βδομάδα μετά το φορτίο μεταφέρθηκε στο Μαρί. Αλλού, γράφει για την υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών Μαρφίν Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου από τον οίκο Moody’s, σημειώνοντας την αντίδραση του Συνδέσμου Τραπεζών ότι οι κυπριακές τράπεζες παραμένουν εύρωστες και υγιείς.
Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Μπαινοβγαίνει στην Κυβέρνηση», γράφει στο κύριο της θέμα ότι με κάθε τρόπο προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή τη συνεργασία τους ΔΗΚΟ και Προεδρικό, αποδυόμενες οι δύο πλευρές σε μια ύστατη προσπάθεια ανίχνευσης κοινού εδάφους. Γράφει επίσης ότι η χθεσινή συνάντηση Χριστόφια-Καρογιάν ουδόλως ξεκαθάρισε το σκηνικό, ενώ η κατάληξή της για συνέχιση της διαβούλευσης καταδεικνύει σαφή επιθυμία για να κρατηθεί η συνεργασία. Αλλού, γράφει για τις έρευνες για την τραγωδία στο Μαρί, σημειώνοντας ότι χθες πέρασαν το κατώφλι του ΤΑΕ Αρχηγείου τέσσερις αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής.
Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Αναβολή πήρε η ρήξη», γράφει στο κύριο του θέμα ότι «σε παράταση οδηγείται ο διάλογος του Προέδρου Χριστόφια με τον Μάριο Καρογιάν, διατηρώντας θολό το τοπίο σε σχέση με τη Συνεργασία». Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα αγκάθια στη συνεργασία παραμένουν τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία. Αλλού, γράφει ότι ανησυχίες προκάλεσε στη Βουλή η πληροφορία ότι εντός του σταθμού στο Βασιλικό υπήρχαν αποθηκευμένοι 120 τόνοι επικίνδυνων τοξικών και καυστικών χημικών. Η ΑΗΚ καθησυχάζει για τις επιπτώσεις, προσθέτει η εφημερίδα.
Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο λαός μ’ εξέλεξε, σ’ αυτόν λογοδοτώ», γράφει ότι με τη δήλωση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραπέμπει στην ανάγκη απόλυτου σεβασμού στο Σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη στη δήλωση αυτή εξερχόμενος του Προεδρικού μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μάριο Καρογιάν και απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον θα παραμείνει Πρόεδρος. Αλλού, γράφει ότι ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ εξέφρασε την ελπίδα όπως η εφεδρική μονάδα στο Βασιλικό, δυναμικότητας 35 Μεγαβάτ που έχει πάθει λίγες ζημιές από την έκρηξη, είναι έτοιμη για παραγωγή μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι Υπουργοί παραιτήθηκαν, ο Πρόεδρος παραμένει», ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε χθες εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί και ότι ο λαός τον εξέλεξε, και ότι είναι σε αυτόν υπόλογος και όχι στα ΜΜΕ. Νωρίτερα, προσθέτει η εφημερίδα, ο Πρόεδρος είχε συγκαλέσει έκτακτο Υπουργικού Συμβούλιο κατά το οποίο ζήτησε τις παραιτήσεις των Υπουργών ώστε να προβεί σε ανασχηματισμό. Αλλού, προβάλλει φωτογραφία με Τουρκοκύπριες που απαιτούν τη στρατικοποίηση της Κύπρου και την «τουρκοποίηση» των κατεχομένων, ζητώντας ισότητα για όλους ανεξάρτητα φύλου, θρησκείας και γλώσσας.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα ο «Αντίλογος», υπό τον τίτλο «Θρίλερ για γερά νεύρα», γράφει ότι το σκηνικό της συγκυβέρνησης έχει μετατραπεί τις τελευταίες μέρες σε θρίλερ, με το ΔΗΚΟ να σκληραίνει συνεχώς τη στάση του, ζητώντας επιτακτικά άμεση εφαρμογή των προτάσεων του προκειμένου να παραμείνει στη συγκυβέρνηση και από την άλλη, Προεδρικό και ΑΚΕΛ να διαμηνύουν ότι δεν απομακρύνονται από το κυβερνητικό προεκλογικό πρόγραμμα. Αλλού, η εφημερίδα προβαίνει σε ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο Μιχάλη Κακογιάννη, σημειώνοντας ότι έφυγε καταξιωμένος και αναγνωρισμένος.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σχεδίαζαν να κάψουν το Προεδρικό Μέγαρο!», ότι «στα γνωστά επεισόδια των ‘αγανακτισμένων’ ακραία στοιχεία μετέφεραν και είχαν κρυμμένα μπιτόνια με εύφλεκτη ύλη», και προσθέτει ότι οι κινήσεις των δραστών καταγράφηκαν από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Αλλού, γράφει ότι ο σύμβουλος του Ντερβίς Έρογλου, ζήτησε επίσημη συνάντηση με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αλλά βρήκε κλειστή την πόρτα.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», έχει ως πρωτοσέλιδο τίτλο «Μαύρη εποχή Χριστόφια. Ακυβερνησία, Ανευθυνότητα-Αδιαντροπιά», και γράφει ότι «γαντζωμένος στην εξουσία, χωρίς κανένα ίχνος ευθιξίας και περιφρονώντας ξετσίπωτα την συντριπτική πλειοψηφία του λαού που δεν τον θέλει» παραμένει ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Αλλού, γράφει για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, η οποία βρίσκεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, στην ίδια φάση που ήταν η Ελλάδα όταν άρχισε να συζητείται το μνημόνιο.
Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Weekly”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χωρίς ενέργεια», κάνει λόγο για πολιτική και οικονομική καταιγίδα η οποία επήλθε μετά την έκρηξη στο Μαρί. Γράφει επίσης για την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου και την αναμονή για διορισμό νέου, την ερχόμενη εβδομάδα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλού, γράφει για το μακελειό στη Νορβηγία σημειώνοντας ότι η βίαιη και καταστροφική συμπεριφορά του δράστη έχει σοκάρει το παγκόσμιο.
Iznogood
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου