Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/7/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/7/2011

Το πακέτο μέτρο για την οικονομία το οποίο εξήγγειλε χθες η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τα συνεργαζόμενα κόμματα και το οποίο θα συζητηθεί σε σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων για την οικονομία την ερχόμενη Παρασκευή, είναι το θέμα που προβάλει σήμερα πρωτοσέλιδα του σύνολο του κυπριακού Τύπου. Αλλα θέματα που προβάλλονται από τον Τύπο είναι η πρόσθεση του Υπουργείο Αμυνας να προχωρήσει στη δημιουργία ημιεπαγγελματικού στρατού, οι εξελίξεις αναφορικά με την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος για σφετερισμό της περιουσία της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στον κατεχόμενο Κορμακίτη, η απόφαση της Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών η οποία αφήνει αιχμές για στημένη προμήθεια επίπλων στο ΤΕΠΑΚ, η επιβολή προστίμου μαμούθ σε εταιρεία SMS και η έναρξη μεταφοράς επιβατών από φορτηγά πλοία στο δρομολόγιο Ελλάδας – Κύπρου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ασπιρίνες για τη συγκυβέρνηση-αντί άμεσα μέτρα για την οικονομία», γράφει ότι δέσμη μέτρων η οποία δεν έχει κοστολογηθεί παραπέμπεται σε διάλογο με άγνωστη ουσιαστική χρονική κατάληξη και κάνει λόγο σε «κρυφές» συναντήσεις Χριστόφια- Κυπριανού- Καρογιάν που έσπευσαν να προκαταλάβουν τη σύσκεψη των αρχηγών για την Οικονομία. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα και από το 2012 θα προσληφθούν συμβασιούχοι οπλίτες για τη δημιουργία ημιεπαγγελματικού στρατού.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Χτυπούν…ρέστα για να σωθεί η οικονομία», γράφει στο κύριο της θέμα ότι υπό το βάρος της επιδεινούμενης δημοσιονομικής κατάστασης, της αναρρίχησης του κόστους δανεισμού και των προειδοποιήσεων ξένων οίκων για νέες υποβαθμίσεις, η Κυβέρνηση προχώρησε χθες στην εξαγγελία νέου πακέτου μέτρων για την οικονομία. Αλλού, γράφει ότι οι Αττίλες φαίνεται να κάνουν πίσω σε ό,τι αφορά την πρόσθεσή τους να σφετεριστούν την περιουσία της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στον κατεχόμενο Κορμακίτη και να ανεγείρουν κτηνοτροφική μονάδα, αφού λεγόμενοι αστυνομικοί μετέβησαν χθες στην κοινότητα και υποσχέθηκαν στους κατοίκους ότι οι εργασίες για την ανέγερση της κτηνοτροφικής μονάδας αναστάληκαν.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Ο φόβος φέρνει κόλαση», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών, η πίεση που έχουν δημιουργήσει οι αγορές μετά την εκτόξευση των επιτοκίων των κυπριακών χρεογράφων στο εξωτερικό και οι επικείμενες νέες υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας σήμαναν συναγερμό, που οδήγησε την Κυβέρνηση και τα συνεργαζόμενα κόμματα σε εξαγγελία πακέτου μέτρων με στόχο την εξυγίανση της οικονομίας. Αλλού, γράφει ότι με απόφασή της η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών σφυροκοπά το ΤΕΠΑΚ αφήνοντας αιχμές ότι η προσφορά για προμήθεια επίπλων αξίας περίπου 150.000 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) ήταν στημένη.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πακέτο μέτρων για δημοσιονομικό νοικοκύρεμα», γράφει ότι σε 18 μέτρα-προτάσεις συμφώνησαν χθες Κυβέρνηση, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, οι οποίες θα κατατεθούν στη σύσκεψη του Προέδρου με τους αρχηγούς των κομμάτων την ερχόμενη Παρασκευή. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι με διάταγμά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επέφερε αλλαγή στη νομοθεσία επιτρέποντας τη μεταφορά επιβατών στα φορτηγά οχηματαγωγά πλοία.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι περικοπές στοχεύουν στο δημόσιο τομέα», ότι η Κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες σχέδια για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5000 τα επόμενα 5 χρόνια και μείωση του κόστους μισθοδοσίας για νέες προσλήψεις, ως μέρος του πακέτου προτεινόμενων μέτρων για αναστήλωση της οικονομία και διόρθωση των διαρθρωτικών προβλημάτων. Αλλού, αναφέρει ότι το Υπουργείο Εμπορίου επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ 200, 000 ευρώ σε εταιρεία που προέτρεπε τους καταναλωτές να εγγραφούν σε υπηρεσία SMS με σημαντικό κόστος.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου