Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/7/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/7/2011

Η οικονομία και οι αντιδράσεις των Κομμάτων στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη προς τη Βουλή, η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη στη Γενεύη, το μέλλον του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου που συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η ενοικίαση κτηρίου από τον ΟΑΥ και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τις κάμερες τροχαίας, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στον κυπριακό Τύπο την Τετάρτη.

Η ”Αλήθεια” στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Μέρες θρίλερ για την οικονομία», αναφέρει ότι όλα τα Κόμματα πλην του ΑΚΕΛ μπλοκάρουν μεμονωμένες φορολογίες και επιμένουν σε ολοκληρωμένο πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ το ΑΚΕΛ μιλά για εκβιασμό. Αλλού γράφει ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, υπεύθυνος για την εφαρμογή του ΓεΣΥ που βρίσκεται στην «κατάψυξη», μετακόμισε πρόσφατα σε νέο κτήριο στη Λευκωσία με ετήσιο κόστος ενοικίου μισό εκ. ευρώ.

Η ”Σημερινή”, κάτω από τον τίτλο «Επίθεση Νικόλα κατά του Χαρίλαου Σταυράκη», αναφέρει ότι ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος άσκησε χθες σκληρή κριτική κατά του Υπουργού Οικονομικών, λόγω της πρόθεσης του Υπουργού να προωθήσει στη Βουλή μόνο τα δυο νομοσχέδια που επιβάλουν φόρους σε ακίνητα και επιχειρήσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πηγαίνει στη συνάντηση της Γενεύης με τρία «όχι» στη βαλίτσα του, αρνούμενος να αποδεχτεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, επιβολή επιδιαιτησίας και πρόωρη πολυμερή διάσκεψη.

Ο ”Φιλελεύθερος”, με τον τίτλο «Μηδέν εις το πηλίκον», γράφει ότι δύο μέρες πριν την «εθνική σύσκεψη» για την οικονομία, το εσωτερικό μέτωπο βρίσκεται στο μεταίχμιο της οριστικής σύγκρουσης, λόγω της αντίδρασης όλων σχεδόν των κομμάτων στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να επαναφέρει προτάσεις για φορολογίες που έχουν ήδη απορριφθεί από τη Βουλή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε γνωμάτευση που άνοιξε το δρόμο να συνεχιστούν οι αξιολογήσεις στη διαδικασία για τις προσφορές με τις κάμερες τροχαίας, που κοντεύει να καταρρεύσει για τρίτη φορά.

Η ”Χαραυγή” υπό τον τίτλο «Μακριά από απειλές» γράφει πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έστειλαν χθες το μήνυμα ότι οι αλλαγές στο Σχέδιο Σύνταξης των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα χρειάζονται διάλογο και διαπραγμάτευση. Αλλού γράφει ότι το Ελένειο θα παραμείνει δημοτικό σχολείο, καθώς δεν παραχωρείται ολόκληρο το σχολείο για στέγαση της έκθεσης Τσιρίδη και αναζητείται άλλος χώρος για τη στέγασή των απολιθωμάτων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα ”Cyprus Mail”, κάτω από τον τίτλο «Τα κόμματα αρνούνται να περάσουν τους νόμους», γράφει πως ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ απείλησαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία αν δεν βρεθούν λύσεις στα διαρθρωτικά προβλήματα πρώτα. Αλλού γράφει ότι η Μεγάλη Βρετανία ξεκινά την αναθεώρηση της χρηματοδότησης του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των Βάσεων στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Financial Mirror», υπό τον τίτλο «Η IKOS αντεπιτίθεται», αναφέρεται στην εκδίκαση της υπόθεσης υποκλοπής κωδικών και αρχείων από την εταιρία διαχείρισης hedge funds IKOS, γράφοντας ότι η απόφαση θα καθορίσει το μέλλον της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στην Κύπρο και θα ενισχύσει την υπόληψη της χώρας αναφορικά με την ασφάλεια των επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας.
Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι γύρω στα 35 εκ. ευρώ θα παραχωρηθούν στο δημόσιο τομέα τον Ιούλιο για την ΑΤΑ.

De Siris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου