Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/7/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/7/2011

Η συναίνεση που υπήρξε στην χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για την λήψη μέτρων για την οικονομία καθώς και η σύσκεψη της Δευτέρας που θα ακολουθήσει για το ξεκαθάρισμα των μέτρων που θα ληφθούν, είναι το κύριο θέμα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Άλλα θέματα που δεσπόζουν στις εφημερίδες είναι η συνάντηση της Γενεύης και οι αντιδράσεις που υπάρχουν, η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την Δευτέρα για ενημέρωση από τον Πρόεδρο Χριστόφια, η κατάθεση πρότασης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για μείωση της φρουράς των πολιτικών και οι αντιδράσεις από την παρουσίαση των αρχιτεκτονικών σχεδίων του Παγκυπρίου Γυμνασιου από τον Υπουργό Παιδείας.

Η ”Αλήθεια” υπό τον τίτλο ”Φως στην άκρη της σήραγγας” γράφει ότι υπό το βάρος των δύσκολων στιγμών για την οικονομία, οι πολιτικοί αρχηγοί βρήκαν συγκλίσεις και ξεκαθαρίζουν τα μέτρα σε νέα τελική σύσκεψη τη Δευτέρα. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης καταθέτει εντός των ημερών συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για μείωση των φρουρών των πολιτικών.

”Η Σημερινή” υπό τον τίτλο ”Κοινό μέτωπο για εξυγίανση της οικονομίας” γράφει ότι κατά την χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό καταγράφηκε σύγκλιση απόψεων σε μια σειρά από μέτρα, τα οποία, όπως αποφασίστηκε, θα προωθηθούν εντός τριών εβδομάδων για ψήφιση στην Βουλή, κατόπιν διαβούλευσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ουδόλως ικανοποιημένη έμεινε η πλειονότητα των κομμάτων από τα αποτελέσματα της συνάντησης της Γενεύης αφού γενική εκτίμηση αποτελεί πως η δική μας πλευρά αποδέχτηκε χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία και σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.

”Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο ”Επιτέλους, αισιοδοξία” γράφει πως ραντεβού τη Δευτέρα στο Προεδρικό έδωσαν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και η χθεσινή πρώτη συνάντηση αφήνει ελπίδες ότι θα υπάρξει κλίμα συναίνεσης για την οικονομία. Εξάλλου, το πρωί της Δευτέρας στο Προεδρικό, το Εθνικό Συμβούλιο θα συζητήσει για το Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ”φωτιές άναψε με την ομιλία του κατά την παρουσίαση των αρχιτεκτονικών σχεδίων του Παγκυπρίου Γυμνασιου, ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου”.

Η ”Χαραυγή” υπό τον τίτλο ”Τα βρήκαν στην οικονομία” γράφει ότι σε κλίμα ευρείας συναίνεσης για προώθηση κοινού πακέτου άμεσων μέτρων για εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών, διαμορφώθηκε η χθεσινή κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια με τους αρχηγούς των κομμάτων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ΑΚΕΛ διοργανώνει στις 18 Ιουλίου, η ώρα 8.00, Παγκύπρια Αντικατοχική Εκδήλωση στην Πάφο για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ”Cyprus Mail” υπό τον τίτλο ”Ενωμένο μέτωπο για την οικονομία” αναφέρεται στην χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για την οικονομία και γράφει ότι πακέτο μέτρων αναμένεται μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι παρά την οικονομική κρίση αλλά και τον ανταγωνισμό, το 2010 ο κύκλος εργασιών της Cyta παρουσίασε μικρή αύξηση, φτάνοντας στα 466 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 436 εκ. ευρώ το 2009, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, Στάθη Κιττή.

De Siris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου