Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/7/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/7/2011

Η επιστολή παραίτησης του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και τα όσα καταλόγισε στην Κυβέρνηση κατά την έξοδό του, οι πληροφορίες για αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, οι πληροφορίες για απολογητική στάση της Κυβέρνησης απέναντι στη Συρία το 2009 για το φορτίο του Monchegorsk, η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής για την τραγωδία στη ναυτική βάση στο Μαρί και η χθεσινή μεγάλη κινητοποίηση πολιτών έξω από το Προεδρικό, αποτελούν τα κύρια θέματα τα οποία προβάλλονται σήμερα πρωτοσέλιδα στον κυπριακό Τύπο.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Παραιτήθηκε δείχνοντας Χριστόφια» αναφέρει ότι «στενεύει ο κλοιός» γύρω από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού ο παραιτηθείς Υπουργός Εξωτερικών τον φωτογράφισε ότι έχει την πρωταρχική ευθύνη, αλλά και ότι το Προεδρικό οργάνωσε την εκστρατεία στοχοποίησής του. Αλλού γράφει ότι οργή, ένταση, αποδοκιμασίες και προπηλακισμοί υπουργών και άλλων κρατικών αξιωματούχων σημειώθηκαν χθες έξω από τη Βουλή, όπου διεξήχθη η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, για εξέταση της τραγωδίας στη ναυτική βάση στο Μαρί.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο « Γλείφαμε τον Ασαντ» αναφέρεται σε απόρρητο πρακτικό, σύμφωνα με το οποίο το 2009 ο Υπουργός Εξωτερικών εμφανιζόταν απολογητικός στο καθεστώς Ασαντ σε σχέση με το θέμα του πλοίου Monchegorsk, κατά την προπαρασκευαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Συρία και ενόψει των επικείμενων επαφών που θα είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη χώρα. Σε αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέβαλλε διάφορες προσπάθειες και αντιστεκόταν σε πιέσεις για να αποστείλει το φορτίο σε τρίτη χώρα. Αλλού γράφει ότι ξεχείλισαν από αγανακτισμένους οι δρόμοι και οι πλατείες, αναφερόμενος στη χθεσινή μεγάλη κινητοποίηση πολιτών έξω από το Προεδρικό και στην Πλατεία Ελευθερίας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την τραγωδία στη ναυτική βάση.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Εδειξε την πόρτα εξόδου» γράφει ότι η παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στο ΔΗΚΟ διαμορφώνεται η άποψη για αποχώρηση από την Κυβέρνηση, ωστόσο δεν θέλουν να συνδέσουν μια τέτοια απόφαση με την παραίτηση Κυπριανού. Αλλού γράφει ότι από χθες το μεσημέρι ξεκίνησε η μεταφορά ηλεκτρισμού από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές με τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας να δηλώνει ότι «τους δίνουμε ηλεκτρισμό και αυτοί προβάλλουν βέτο».

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ο Πρόεδρος δεν ενημερώθηκε» γράφει ότι μαρτυρίες στη Βουλή επιβεβαιώνουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δεν ήταν ενήμερος για την επικινδυνότητα των εμπορευματοκιβωτίων στη Ναυτική Βάση στο Μαρί. Αλλού γράφει ότι λαός και πολιτεία καταδικάζουν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τις μαύρες επετείους με ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ αναφέρεται και στην έκκληση κομμάτων για μεταφορά των διαμαρτυριών για την 11 Ιουλίου στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Ο ΥΠΕΞ δεν είναι έτοιμος να γίνει το εξιλαστήριο θύμα» αναφέρει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού έδωσε την παραίτησή του αλλά δηλώνει ότι δεν είναι ένοχος. Γράφει ακόμη ότι η ΑΗΚ μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες για ηλεκτρισμό μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες, αναμένοντας μια συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για παροχή, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση προσωρινών γεννητριών, όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Χάρης Θράσου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου