Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/7/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/7/2011

Δημοσιεύματα που σχετίζονται με την έκρηξη στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” μονοπωλούν και σήμερα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων στο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και στις διάφορες πληροφορίες που συγκεντρώνονται για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της έκρηξης.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Διάγγελμα – πρόκληση» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο διάγγελμα του δεν είπε ‘λέξη’ για τις πολιτικές ευθύνες του ιδίου και της Κυβέρνησης για την τραγωδία και επικαλέστηκε το Κυπριακό και την προεδρία της ΕΕ ‘για να σταματήσουν οι αντιδράσεις’. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού φέρεται να κάνει σκέψεις να παραιτηθεί, ενώ προειδοποίησε ότι την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής θα δοθούν οι απαντήσεις και εξηγήσεις που αφορούν την εμπλοκή του Υπουργείου στο θέμα του φορτίου που εξερράγη στην ναυτική βάση.

«Η Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Καθολική αμφισβήτηση της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια» γράφει ότι δεν έπεισε τα κόμματα το διάγγελμα του Προέδρου, προσθέτοντας ότι η λαϊκή κατακραυγή και ο ξεσηκωμός των απλών πολιτών ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έφθασαν χθες στην Κύπρο και άλλες δυο γεννήτριες από το Ισραήλ, ενώ αναμένεται ότι μέχρι σήμερα το απόγευμα θα ενσωματωθούν στο σύστημα της ΑΗΚ οι ηλεκτρογεννήτριες που έφθασαν στην Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Φιλελεύθερος, υπό τον τίτλο «Αφησαν το φορτίο στην τύχη» γράφει ότι εμπειρογνώμονες οι οποίοι συνεδρίασαν στη Ναυτική Βάση στο Μαρί στις 6 Ιουλίου, μετά από εσωτερική έκρηξη που έγινε σε ξυλοκιβώτια που βρίσκονταν αποθηκευμένα σε ένα από τα 98 εμπορευματοκιβώτια, είχαν προβεί σε αρκούντως σημαντικές διαπιστώσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι γονείς του 19χρονου στρατιώτη Αντώνη Χαραλάμπους που είχε τραυματιστεί κρίσιμα στην έκρηξη στο Μαρί και κατέστη εγκεφαλικά νεκρός, βρήκαν την ψυχική δύναμη να δώσουν τη συγκατάθεση τους για δωρεά των οργάνων του σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Οι ευθύνες θα αποδοθούν», γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο διάγγελμα του διαβεβαιώνει ότι η διερεύνηση και διαλεύκανση της τραγωδίας στο Μαρί θα είναι πλήρης και θα αναληφθούν ευθύνες. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε όλες τις παραμέτρους, ως αποτέλεσμα της τραγωδίας και τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι του κράτους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων από την περιοχή της έκρηξης δεν εμπνέουν καμιά ανησυχία.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail γράφει ότι η Κυβέρνηση και ειδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μένουν εκτεθειμένοι καθώς προκύπτει ότι τουλάχιστον έξι Υπουργεία είχαν γνώση του κινδύνου από την αποθήκευση των πυρομαχικών στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην κηδεία των δίδυμων αδελφών Μίλτου και Χρίστου Χριστοφόρου που σκοτώθηκαν στην έκρηξη, συγκεντρώθηκε για το ύστατο χαίρε πρωτοφανής αριθμός ανθρώπων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» υπό τον τίτλο: «Γιατί;» γράφει ότι η τραγωδία της Δευτέρας συγκλονίζει και συνταράσσει το λαό μας και προσθέτει πως το μόνο που απομένει τώρα στο επίσημο κράτος που έχει τροχιοδρομήσει τις οφειλόμενες μεταθανάτιες διαδικασίες της έρευνας, είναι να αποδώσει ονομαστικά τις ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ‘υπό το βάρος της λαϊκής πίεσης, αλλά και των κομμάτων για απόδοση δικαιοσύνης’ δεσμεύτηκε δημόσια ότι δεν θα υπάρξει επιείκεια.

Υπό τον τίτλο «Παρακρατικές ένοπλες ομάδες» η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει πως διερευνάται κατά πόσο άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια στο Προεδρικό και συλληφθέντες στη Λεμεσό συνδέονται με παρακρατικές ομάδες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας καταγγέλλει υπόσκαψη των θεσμών και απευθύνει έκκληση για ενότητα προς αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» σε ολοσέλιδη φωτογραφία που απεικονίζει περιοχή στο Μαρί μετά την έκρηξη και ένθετη φωτογραφία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο πρωτοσέλιδο γράφει: «Παρέλαβε κράτος – Παραδίδει χάος». Προσθέτει ότι ‘είναι τραγελαφικό να παρακολουθούμε τους θλιβερούς εκπροσώπους του Προεδρικού και του ΑΚΕΛ να παραπέμπουν δήθεν στα πορίσματα της οποιαδήποτε έρευνας για τις ευθύνες τους εγκλήματος στη Ναυτική Βάση’. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Επιτροπή Οικονομικών αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την αποδέσμευση του κονδυλίου που απαιτείται για τη μεταστέγαση του στρατοπέδου Ανδρέα Παναγίδη.

Η εβδομαδιαία αγγλόγωσση εφημερίδα «The Cyprus Weekly” κυκλοφορεί με ολοσέλιδη φωτογραφία από κηδεία κάποιου εκ των θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί γράφοντας ότι η Κύπρος μετρά το κόστος από την καταστροφική έκρηξη.
Σε άλλο θέμα γράφει ότι χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, ενωμένοι, διαμαρτυρήθηκαν για την ‘εγκληματική ανικανότητα’ της Κυβέρνησης Χριστόφια που επέτρεψε την αιματηρή έκρηξη στο Μαρί.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου