Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/7/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/7/2011

Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν από τα κατεχόμενα, ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής του 1974, ότι δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος και τα βίαια επεισόδια εναντίον Τ/κ διαδηλωτών, η ανάκληση της κυπριακής υπηκοότητας στον ξάδελφο του Σύρου Προέδρου Ασαντ που είναι στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ, η απόφαση για μη μετακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και οι δηλώσεις Ορφανίδη για την κυπριακή οικονομία είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Ο ξάδελφος του Ασαντ από… τους Καπέδες», αναρωτιέται στο πρώτο της θέμα αν ήταν γκάφα ή συνειδητή επιλογή η απόδοση κυπριακής υπηκοότητας στο Σύρο καταζητούμενο ξάδελφο του Ασαντ, Ραμί Μακχλούφ, τον περασμένο Ιανουάριο και προσθέτει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι θα ανακληθεί η υπηκοότητα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο συναγερμό που σήμανε ύστερα από τον εντοπισμό αναφλεγέντων πυρομαχικών στο στρατόπεδο της Παλώδιας, καθώς βρέθηκαν καμένα από πιθανή ανάφλεξη πυρομαχικά ενώ άλλα ήταν οξειδωμένα από τις καιρικές συνθήκες.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Μίνιμουμ πρόγραμμα. Δεν συνεχίζει σε δικομματική Κυβέρνηση», αναφέρει ότι το ΔΗΚΟ ζητά από τον Πρόεδρο Χριστόφια τη διαμόρφωση ενός μίνιμουμ προγράμματος, στο πλαίσιο μιας Κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, ενώ ο Μάριος Καρογιάν καταθέτει πρόταση για έξοδο από την πολιτική κρίση, τη στιγμή που η κομματική βάση προκρίνει έξοδο από το Κυβερνητικό σχήμα. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν στα κατεχόμενα, κατά τους εορτασμούς της εισβολής, ότι δεν υπάρχει χώρα που λέγεται Κύπρος.

Ο «Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Καμία μετακίνηση φορτίου», γράφει ότι μέσα από την προκήρυξη προσφορών για την ανάπλαση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» επιβεβαιώνεται ότι η απόφαση για ανακαίνιση της βάσης δεν προέβλεπε τη μετακίνηση του φονικού φορτίου που προκάλεσε την έκρηξη στις 11 Ιουλίου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι το κόστος για την κυπριακή οικονομία από τις ζημιές μετά την έκρηξη στο Μαρί υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 2,4 δις ευρώ.
.
Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Κατέπνιξαν την οργή των Τ/κ», γράφει ότι η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στα κατεχόμενα συνοδεύτηκε από συλλήψεις, ξυλοδαρμούς και βίαιες επιθέσεις εναντίον Τ/κ που διαδήλωναν κατά του Ερντογάν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κορυφώνεται η προσπάθεια για το πακέτο μέτρων που θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό της κυπριακής οικονομίας, καθώς προβλέπονται εξοικονομήσεις μισού δις ευρώ περίπου.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Κεντρική Τράπεζα: Αναλάβετε δράση τώρα ή αντιμετωπίστε το ενδεχόμενο διάσωσης από την ΕΕ», αναφέρεται στις δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, ο οποίος είπε ότι η κυπριακή οικονομία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συγκρινόμενη με αυτήν του 1974 και ότι είναι αναγκαία η δραστική λήψη μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την καταστροφή του σταθμού στο Βασιλικό. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείου του 1974.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου