Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/2/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/2/2012

Το περιεχόμενο των εγγράφων που έδωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στα κόμματα για τις συγκλίσεις στο Κυπριακό και τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Προβάλλονται επίσης μεταξύ άλλων τα αδιευκρίνιστα αίτια του θανάτου του μικρού Θεοδόση Αναστάση, η ασφάλεια του αεροδρομίου Λάρνακας, το θέμα της τροποποίησης από το Γενικό Εισαγγελέα πρότασης νόμου για το φυσικό αέριο του ΔΗΣΥ και η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές.

«Τρύπια η ασφάλεια του αεροδρομίου» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας», η οποία προβάλλει έγγραφο της πολιτικής αεροπορίας σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκαν ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά τη διάρκεια ελέγχου. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα προβλήματα εντοπίστηκαν σε μια από τις τρεις πύλες εισόδου οχημάτων. Αλλού κάνει λόγο για πρόχειρο όραμα του Προέδρου Χριστόφια για λύση του Κυπριακού και γράφει ότι τα έγγραφα συγκλίσεων και το περίγραμμα λύσης είναι γεμάτα ασάφειες που επιδέχονται πολλών ερμηνειών και παρερμηνειών.

Η «Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Εκρηκτικό κλίμα επικρατεί στην Αθήνα για τα νέα μέτρα» και αναφέρεται στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, γράφοντας ότι παρά το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία για τα μέτρα, οι αντιδράσεις είναι έντονες ιδίως στα μεγάλα κόμματα, με δεκάδες βουλευτές να αντιδρούν και να φέρονται αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα». Αλλού αναφέρεται στο θάνατο του μικρού Θεοδόση Αναστάση, σημειώνοντας ότι οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις θα δώσουν απάντηση στα αίτια του θανάτου.

«Εμφυλιοπολεμικό το κλίμα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Φιλελευθέρου». Η εφημερίδα γράφει ότι το περίγραμμα λύσης που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στον ΟΗΕ καθώς και τα έγγραφα συγκλίσεων έβαλαν φωτιά στο εσωτερικό μέτωπο, με τις αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβερνητικού στρατοπέδου και αντιπολίτευσης να είναι καθημερινές. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, αναφέρει η εφημερίδα, συνέρχεται στις 15 και 17 Φεβρουαρίου το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Αλλού προβάλλει το θέμα των παρανομιών στο facebook, αναφέροντας ότι η Αστυνομία εξέτασε το 2011 115 περιπτώσεις εικονικών προφίλ και κλοπής κωδικών.

Η «Χαραυγή», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ξεκάθαρο το άρθρο 113», αναφέρεται στο θέμα της τροποποιημένης από το Γενικό Εισαγγελέα πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, η οποία προνοεί αφαίρεση εξουσιών από Υπουργό και ανάθεσή τους σε τεχνοκράτες στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, αξιολόγησης και επιλογής εταιρειών για το έρευνες υδρογονανθράκων εντός κυπριακής ΑΟΖ, γράφοντας ότι έγκριτοι νομικοί κύκλοι τη χαρακτηρίζουν «εξόφθαλμα αντισυνταγματική». Αλλού γράφει ότι με απόφαση της ΕΚΤ οι κυπριακές τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο δάνεια που έχουν παραχωρήσει για άντληση ρευστότητας από το Ευρωσύστημα.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Η διάσωση της Ελλάδας δεν έχει συμφωνηθεί» και γράφει ότι παρά το γεγονός πως οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα συμφώνησαν στους όρους για μέτρα λιτότητας που τέθηκαν από την τρόικα, οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας επιθυμούν πρώτα να δουν δράση και εγγυήσεις . Η εφημερίδα προβάλλει μεταξύ άλλων δήλωση του Ολι Ρεν ότι η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να πάρει απτά μέτρα όπως η ψήφιση νομοθεσιών για να πειστούν οι Ευρωπαίοι ότι ένα 2ο πακέτο διάσωσης θα είναι βιώσιμο. Αλλού προβάλλει το γεγονός ότι ο Κύπριος επιχειρηματίας Νάσος Κτωρίδης έχει διοριστεί ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNICEF.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», με τίτλο «Το μαρτύριο της σταγόνας», αναφέρεται επίσης στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, γράφοντας ότι οι δανειστές της Ελλάδας ζητούν «γη και ύδωρ» με την εφαρμογή μέτρων που θα βάλουν τον ελληνικό λαό σε μια «χωρίς προηγούμενο δοκιμασία από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς». Αλλού παρουσιάζει αφιέρωμα για τα 52 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζοντας τη θέση μεταξύ άλλων ότι οι συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου «αποτέλεσαν νίκη της αγγλικής πολιτικής και της αγγλοτουρκικής συνεργασίας πάνω σε ολόκληρο τον Ελληνισμό».

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ξεμασκαρεύουμε τους συκοφάντες» φιλοξενεί αποσπάσματα από το Γενικό Πλαίσιο της ε/κ πλευράς που σύμφωνα με την εφημερίδα αποδεικνύουν την παραποίηση που γίνεται και κάνει λόγο για όργιο παραπληροφόρησης από «τα χαλκεία του ψεύδους» με το περίγραμμα λύσης που έδωσε ο Πρόεδρος στου αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και για υποκριτική στάση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Αλλού αναφέρει ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιδοθεί τους τελευταίους μήνες και ειδικά μετά το Μαρί σε ένα πόλεμο φθοράς της κυβέρνησης ώστε να τους παραδώσει αμαχητί την εξουσία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» προβάλλει στο κύριο της θέμα το έγγραφο συγκλίσεων της 29ης Ιανουαρίου υπό τον τίτλο «’Συγκλίσεις’ τουρκοποίησης της Κύπρου». Σύμφωνα με την εφημερίδα οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και οι προτάσεις που έκανε για τέσσερα χρόνια ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι οποίες δεσμεύουν την ε/κ πλευρά ανοίγουν το δρόμο για τουρκοποίηση της Κύπρου και οδηγούν σε συνομοσπονδιακή διευθέτηση του Κυπριακού σε ένα κράτος που θα παραπαίει και θα είναι πάντα υπό την αίρεση των ορέξεων της Τουρκίας. Αλλού προβάλλει το θέμα του χαλουμιού, γράφοντας ότι «τα έκαναν θάλασσα και στο χαλούμι οι κυβερνώντες».

Η εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly», με τίτλο «Στον αέρα», προβάλλει το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, γράφοντας ότι την ίδια ώρα που η εταιρεία προσπαθεί να υποβαθμίσει τις φήμες για το μέλλον της, μια εργατική διαφορά έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα του αερομεταφορέα. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ανδρέα Μαυρογιάννη, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η προσπάθεια για την Προεδρία είναι στο σωστό δρόμο κυρίως τώρα που έχει εξασφαλιστεί η έγκριση της Βουλής για τις θέσεις που ζητήθηκαν για τις ανάγκες της Προεδρίας.

H μηνιαία εφημερίδα «Ο Κοριός» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πολυμερής επίθεση μονομερής…αγάπη» γράφει για τη συνάντηση που έχει οριστεί την 14η Φεβρουαρίου, ημέρα των ερωτευμένων, μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου, αναφέροντας ότι «η διαδικασία του πάρε – δώσε εξελίσσεται σε δώσε – δώσε και οι φόβοι όλων είναι να μην καταλήξει στο …ΠΑΡΕΔΩΣΕ». Αλλού η εφημερίδα προβάλλει δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Χρυστόστομου ότι η εκκλησία επιθυμεί μια νέα ηγεσία, η οποία να επανατοποθετήσει το κυπριακό πρόβλημα, αφού είναι θέμα εισβολής και κατοχής.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου