Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 8/2/2012


Επισκόπηση τύπου 8/2/2012

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τα νέα σκληρά μέτρα και η επικείμενη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ενοικιαστήριο στους υπαλλήλους από το Δημόσιο!". -   
Η εφημερίδα γράφει ότι "«ενοικιαστήριο» στους υπαλλήλους τους θα μπορούν να βάζουν οι δημόσιες επιχειρήσεις, ενεργοποιώντας σχετικό νόμο του 1950! Με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου παρέχεται η δυνατότητα στις ΔΕΚΟ να «δανείζουν» προσωπικό τους σε ιδιώτες που εκτελούν έργα για λογαριασμό τους είτε των θυγατρικών εταιρειών τους".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εκλογές τώρα η μόνη λύση". -  Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο λαός είτε θα μιλήσει τώρα είτε η οργή του θα τους αφανίσει ολοκληρωτικά. Οι εκλογές είναι η μόνη οδός για να αντιμετωπιστεί η επέλαση των οικονομικών δολοφόνων της Ελλάδας, των δημίων της ελληνικής κοινωνίας που επί δύο χρόνια και εν μέσω βιοτικού ολοκαυτώματος πραξικοπηματικά αποκλείστηκε από το κυρίαρχο δικαίωμά της να έχει λόγο για την τύχη της χώρας".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Σήμερον κρεμάται". - Η εφημερίδα γράφει ότι "η τελική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο δεν έγινε ούτε και χθες και τελικά... κρεμάται σήμερον στο τραπέζι η «νέα δανειακή σύμβαση» που αναμενόταν να δοθεί στους αρχηγούς -έπειτα από ατελείωτα γράψε σβήσε- σήμερα το πρωί".

ΕΘΝΟΣ: "Μονιμότητα τέλος. Απολύσεις στις ΔΕΚΟ". - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τίτλοι τέλους πέφτουν για τη μονιμότητα 68.000 εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις. Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση, που αλλάζει άρδην το ισχύον καθεστώς σε 83 ΔΕΚΟ. Διευκολύνονται οι απολύσεις και οι μετακινήσεις. Μειώνεται το μισθολογικό κόστος".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Λαθρομετανάστες και Ασιάτες... εποικίζουν την Αθήνα-μπαντ!". - Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε... Αθήνα-μπαντ (κατά το Ισλάμαμπαντ) ή σε ευρωπαϊκή Καμπούλ μετατράπηκε το ευρύτερο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, ιδιαίτερα στην περιοχή νοτίως της πλατείας Ομονοίας -με κατεύθυνση τον Πειραιά- και στο «αμαρτωλό» τρίγωνο Ομόνοια - Μοναστηράκι - Μεταξουργείο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μακελειό στις ΔΕΚΟ. Απολύσεις και μειώσεις μισθών". - Η εφημερίδα γράφει ότι "ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το μισθολογικό καθεστώς 68.000 εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο αποφάσισαν κυβέρνηση και Τρόικα. Οι προωθούμενες αλλαγές προβλέπουν ακόμη και την άρση του καθεστώτος μονιμότητας των εργαζομένων".

ΕΣΤΙΑ: "Τι μάς εστοίχισε το δημοψήφισμα". -  Η εφημερίδα τονίζει ότι "μία χώρα της οποίας ο Πρωθυπουργός δεν τηρεί τις συμφωνίες του, αλλά τις θέτει υπό εσωτερικό δημοψήφισμα, δεν θεωρείται έγκυρος συνομιλητής. Γι΄αυτό και τώρα οι Ευρωπαίοι απαιτούν την «αμετάκλητη δέσμευση» των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την Κυβέρνηση Παπαδήμου, για την εφαρμογή των μέτρων που θα προβλέπει η νέα δανειακή σύμβασις. Αυτό μας εστοίχισε η έμπνευσις του κ. Παπανδρέου να αναγγείλη δημοψήφισμα".

Η ΑΥΓΗ: "Δεν θα περάσουν". - Σύμφωνα με την εφημερίδα "στη λαιμητόμο του νέου Μνημονίου μισθοί, κύριες και επικουρικές συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, επιδόματα ανέργων, κοινωνικές δαπάνες. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αποθεματικά των εύρωστων ταμείων. Οι Βρυξέλλες υιοθετούν την πρόταση Μέρκελ-Σαρκοζί για το ταμείο «απορρόφησης» των δημοσίων εσόδων από την τρόικα. Σιωπή στην Αθήνα. Επικριτικά δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό τύπο".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών για μισθούς και συντάξεις". - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις -κύριες και επικουρικές- με κατάργηση των κανονισμών εργασίας των ΔΕΚΟ προκειμένου να αρθεί η μονιμότητα και να γίνουν απολύσεις, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο Μνημόνιο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μεταξύ συμφωνίας και κατάρρευσης". - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με τα χρονικά περιθώρια να έχουν πλέον εξανεμιστεί, οι κ. Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης αναμένεται να συσκεφθούν σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις επί των μέτρων που ζητεί η τρόικα ως αντάλλαγμα για τη νέα δανειακή σύμβαση και την ολοκλήρωση του PSI".

Η ΝΙΚΗ: "Πνίγεται η Ελλάδα". - Η εφημερίδα γράφει ότι "Κακοκαιρία: κύμα κακοκαιρίας εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα. Ανταρσία στη Βουλή: Αναβρασμός στις τάξεις των βουλευτών και στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Πολιτικοί αρχηγοί: Έχουν μπροστά τους το δίλημμα να επιλέξουν... απλά σε «εσωτερική» χρεοκοπία που θα κάνει όλους τους Ελληνες φτωχότερους, με μισθούς και συντάξεις πείνας, χωρίς καμία αγοραστική δύναμη ή να αποτινάξουν την τρόικα από πάνω τους και τις παράλογες απαιτήσεις της".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Στο τραπέζι και οι κύριες συντάξεις". - Σύμφωνα με την εφημερίδα "η μείωση κατά 20% στον κατώτερο μισθό, αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα συμπίεση των αποδοχών στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Κάτι τέτοιο θα επιφέρει ετήσια απώλεια 2,4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα, που αναμένεται να «μεταφραστεί» σε περικοπές και στις κύριες συντάξεις".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σαρώστε κυβέρνηση-τρόικα που σφάζουν μισθούς-συντάξεις". - Η εφημερίδα αναφέρει ότι "παρά τη χτεσινή, νέα αναβολή στη δημοσιοποίηση των αντεργατικών μέτρων συγκυβέρνησης - τρόικας, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οδηγούν στην εξαθλίωση πλατιά στρώματα εργαζομένων".

ΤΑ ΝΕΑ: "Νυχτερινός πόλεμος για μισθούς-συντάξεις". -  Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μαχαίρι στις αμοιβές των ΔΕΚΟ θα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο, ενώ στο τραπέζι βρισκόταν ως αργά χθες το βράδυ και το ενδεχόμενο κουρέματος των συντάξεων σε ΔΕΗ και ΟΤΕ. Σε ό,τι αφορά τη μείωση του βασικού μισθού, είχε ουσιαστικά κλείσει στο επίπεδο του 20%, με παράλληλη διατήρηση μόνο των τεσσάρων βασικών επιδομάτων. Παράλληλα, προς νέα συρρίκνωση οδηγούνται οι αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ".

City Press: "Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα". - Σύμφωνα με την εφημερίδα "έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η Ελλάδα δεν έχει να επιλέξει μεταξύ παραμονής στην Ευρωζώνη ή χρεοκοπίας αλλά χρεοκοπίας στο άμεσο μέλλον και χρεοκοπίας λίγο αργότερα, πιθανότητα εντός του 2012".

Metro: "Το... μαρτύριο της σταγόνας!". - Η εφημερίδα τονίζει ότι "κορυφώνεται η αγωνία για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-τρόικας με φόντο τα νέα σκληρά μέτρα, αφού ούτε και χθες κατέστη εφικτό να μπουν τίτλοι τέλους στο θρίλερ που θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Στο έλεος φύσης και ... τρόικας".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "«Στα χέρια» των αρχηγών η συμφωνία με την τρόικα". - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μετά από μαραθώνιες συσκέψεις του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με την τρόικα «κλείδωσαν» τα μέτρα του προμνημονίου και οι οριστικές αποφάσεις βρίσκονται πλέον στα χέρια των πολιτικών αρχηγών, που συνεδριάζουν τελικώς σήμερα υπό τον πρωθυπουργό".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επώδυνη συμφωνία. Τι αλλάζει στη ζωή μας το νέο Μνημόνιο". - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ανατροπές στις απολαβές για χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα φέρνει η μείωση της κατώτατης αμοιβής σε συνδυασμό με τη λήξη της μετενέργειας στο τρίμηνο (αντί εξάμηνο) των περισσοτέρων κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Συμπαρασύρονται τα επιδόματα ανεργίας και άλλες παροχές".

ΚΕΡΔΟΣ: "Συνεχίζονται τα «γράψε σβήσε»". -Η εφημερίδα γράφει ότι "αλλεπάλληλες συσκέψεις, κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων, προσθαφαιρέσεις, νέες τρύπες και αγώνας δρόμου για την πιστή μετάφραση του κειμένου των μέτρων του νέου μνημονίου, συνέθεσαν το σκηνικό της χθεσινής ημέρας πριν από τη βραδινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, η οποία δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ και αναβλήθηκε για σήμερα".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συμφώνησαν στο κούρεμα σήμερα κλείνουν τα μέτρα". -     Η εφημερίδα τονίζει ότι "το «πράσινο φως» από την τρόικα, που θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση, περιμένουν κυβέρνηση και IIF προκειμένου να ανακοινώσουν επισήμως την οριστική συμφωνία για το PSI, οι τελευταίες λεπτομέρειες της οποίας αποσαφηνίστηκαν χθες το βράδυ σε σύσκεψη του πρωθυπουργού και του υπ. Οικονομικών με το κλιμάκιο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου