Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/2/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/2/2012

Η εξαγγελία από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη της πρόθεσής του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές το 2013 και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το τι περιλαμβάνει το γενικό πλαίσιο θέσεων της ε/κ πλευράς σε σχέση με τα θέματα ασφάλειας και ο ρόλος του ΧΑΚ στην αναβάθμιση της Κύπρου και στην προσφορά ρευστότητας στις κυπριακές επιχειρήσεις είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανοικτή πρόσκληση για ευρεία πολιτική συμμαχία» πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξήγγειλε επίσημα από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλού σημειώνει πως στο γενικό πλαίσιο θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς ζητάμε από την ΕΕ ομπρέλα ασφαλείας που δεν μπορεί να παράσχει και αποστρατικοποίηση αλλά υποσχόμαστε συμμετοχή με προσωπικό σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τιτανομαχία Χριστόφια-Αναστασιάδη» αναφέρει πως όλα δείχνουν επαναδιεκδίκηση της προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο Χριστόφια και πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξήγγειλε χθες την υποψηφιότητά του. Αλλού σημειώνει πως έτοιμο να προσφέρει άμεση ρευστότητα στις κυπριακές επιχειρήσεις και να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για αναβάθμιση της Κύπρου και προώθησή της ως χρηματοοικονομικού κέντρου είναι το ΧΑΚ.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Μέτωπο για τις προεδρικές» αναφέρει πως πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός μετώπου εκλογές του Φεβρουαρίου 2013 ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’. Δημοσιεύει συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στο «Φ» στην οποία αποκάλυψε ότι τους τελευταίους μήνες είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη ενώ όπως ανέφερε θα συναντηθεί και με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων. Αλλού αναφέρει πως οι σχεδιασμοί για το Κυπριακό προχωρούν ανεξάρτητα τι συζητούν οι διαπραγματευτές και πως υπάρχει έντονο παρασκήνιο για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «’Καμουφλάρεται’ για να ξεγελά» αναφέρει πως με την υπόδειξη πως οι όποιες συνεργασίες στις προεδρικές εκλογές πρέπει να βασιστούν πάνω σε προγραμματικές συγκλίσεις, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι «καμουφλάρεται» για να ξεγελάσει τον κυπριακό λαό. Αλλού αναφέρει πως αυξήθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων κατά 54% μετά την αναστολή της καταβολής μεταβιβαστικών τελών και την αλλαγή της ψυχολογίας στην αγορά, λόγω της ανεύρεσης υδρογονανθράκων.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία πυροδοτούν ανησυχίες για το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου» αναφέρεται σε καταγγελία του 64χρονου Ανδρέας Πέτρου, σύμφωνα με τον οποίο η μητέρα του πέθανε από σταφυλόκοκκο όταν εισήχθηκε στο νοσοκομείο επειδή είχε σπάσει το πόδι της.. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ανασφαλή» μετά που ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για σχόλια που έγιναν από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνο Χριστοφίδη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σε κινούμενη άμμο η Ελλάδα» πως μεταξύ της έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης που συνεπάγεται σκληρότερη λιτότητα και περαιτέρω μείωση εισοδημάτων και της βουτιάς στο κενό της χρεοκοπίας, με εντελώς απρόβλεπτες τις συνέπειες για τη χώρα αλλά και την ίδια την Ευρωζώνη, ίσταται η Ελλάδα. Αλλού σημειώνει πως ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να υποβάλει αίτημα για στάθμευση πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ στην Κύπρο, για την εποπτεία των περιοχών με τα ενεργειακά κοιτάσματα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τα απόρρητά μας στη φόρα» πως η Κύπρος ζήτησε προσφορά για αγορά συσκευών κρυπτογράφησης, με Αλγόριθμους που θα μπορούν να κατέχουν και άλλες χώρες, ακόμη και η ίδια η Τουρκία, μέσω «φίλων» της. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σύμφωνα με τον οποίο οι ελευθερίες προς Τούρκους υπηκόους είναι η οδυνηρότερη παραχώρηση που έγινε ποτέ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου