Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/2/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/2/2012

Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και οι επιπτώσεις στην Κύπρο, η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ και οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά, οι θέσεις του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, και η ακαταλληλότητα νερού που πωλείται μέσω κερματοδεκτών, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Νοικοκυριά σε απόγνωση”, γράφει ότι κρύος ιδρώτας λούζει τους καταναλωτές, καθώς η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 17% δημιουργεί νέα δεδομένα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και θα φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση μεγάλες ομάδες του πληθυσμού και κυρίως τις ευάλωτες. Γράφει, επίσης, ότι δεκάδες άτομα εξακολουθούν να εισέρχονται στο πεδίο βολής του Καλού Χωριού, μαζεύοντας απομεινάρια κατεστραμμένων πυρομαχικών, σε μιαν προσπάθεια να εξασφαλίσουν το μεροκάματό τους, έστω και με κίνδυνο της ζωής τους.

Η ”Σημερινή”, υπό τον τίτλο ” ‘Πειρατές’ του νερού παίζουν με την υγεία μας”, γράφει ότι σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η υγεία πολλών πολιτών, οι οποίοι επιλέγουν να προμηθεύονται πόσιμο νερό από τους κερματοδέκτες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία των πόλεων και δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους. Γράφει, επίσης, ότι η συνολική απόφαση που έλαβε χθες το Eurogroup, ύστερα από μαραθώνιες συζητήσεις, έδωσε βαθιά ανάσα στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να διαγράψει δημόσιο χρέος ύψους 107 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο ”Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο ”Κυπριακές ζημιές μαμούθ”, γράφει ότι, ενώ στην Ελλάδα θεωρούν ότι η χθεσινή απόφαση για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση κλείνει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και έτσι μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες, στην Κύπρο άρχισε το μέτρημα των επιπτώσεων του κουρέματος στο ελληνικό δημόσιο χρέος. Γράφει, επίσης, ότι αλλάζει άρδην τακτική έναντι των αλλοδαπών η Αστυνομία, η οποία θα ”πακετάρει” για απέλαση όσους εμπλέκονται ή υπάρχουν υποψίες για ανάμιξη τους σε εγκλήματα και σοβαρές τροχαίες παραβάσεις.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Στη δημοσιότητα οι θέσεις ΑΚΕΛ στο Κυπριακό”, γράφει ότι για ”παραφιλολογία” γύρω από το τί έγινε στις τελευταίες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ανακοινώνοντας παράλληλα πως το Σάββατο θα δοθεί στη δημοσιότητα ολοκληρωμένη η τοποθέτηση του κόμματος στο Εθνικό Συμβούλιο για το Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι διεξάγεται έρανος σε όλα τα σχολεία, ενώ ομάδες πολιτών και εταιρείες συλλέγουν τρόφιμα και άλλα αγαθά, τα οποία αποστέλλουν στους δυσπραγούντες στην Ελλάδα.

Η αγγλόγλωσση ”Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο ”Οι Ελληνες υπέκυψαν στο σχέδιο διάσωσης”, γράφει ότι οι Ελληνες υπέκυψαν χθες σε σχέδιο διάσωσης 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έδωσε στη χώρας τους μιαν αναστολή της χρεοκοπίας την τελευταία στιγμή στην τιμή μιας δεκαετίας λιτότητας και ταπεινωτικών ξένων ελέγχων των δημόσιων οικονομικών. Γράφει, επίσης, ότι η Τράπεζα Κύπρου δέχθηκε κτύπημα 1,01 δισεκατομμυρίων ευρώ καθαρής ζημιάς για το 2011, μετά την απομείωση των ομολόγων ελληνικού δημοσίου κατά 60%.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Financial Times”, υπό τον τίτλο ”Κούρεμα 53,5% στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα”, γράφει αναφέρεται στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που εγκρίθηκε μετά τον εξαναγκασμό της Ελλάδας να δεσμευθεί σε περικοπές και τους ιδιώτες μετόχους να αποδεχθούν μεγαλύτερες ζημιές. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δεν προτίθεται να ανανεώσει τη θητεία του Αθανάσιου Ορφανίδη ως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και οι ”μνηστήρες” για τη θέση του είναι οι Χαρίλαος Σταυράκης και Πραξούλα Αντωνιάδου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου