Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/2/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/2/2012

Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και το ψήφισμα της Βουλής για τον Αλεξάντερ Ντάουνερ κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, καταγγελίες του Κώστα Κωνσταντίνου εναντίον αξιωματούχων για το Μαρί, τα τεκταινόμενα με τις απεργίες σε λεωφορεία και εταιρείες Κόκα-Κόλα και Λανίτη, η ποινική δίωξη για εξύβριση του Προέδρου, η δεινή οικονομική κατάσταση νοικοκυριών και η υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών.

Η «Αλήθεια», κάτω από τον τίτλο «Ο ΔΗΣΥ καρφώνει Λουκά – Αστυνομία» γράφει ότι ο βουλευτής Κώστας Κωνσταντίνου επικαλούμενος απόρρητα έγγραφα διατύπωσε κατηγορίες εναντίον του Υπουργού Δικαιοσύνης, του Αρχηγού Αστυνομίας και του Υπαρχηγού Αστυνομίας για την τραγωδία στο Μαρί, ότι ενώ γνώριζαν για την επικινδυνότητα του φορτίου του ‘Monchegorsk’ δεν ενημέρωσαν Πυροσβεστική Υπηρεσία και ΑΗΚ, ούτε τους κατοίκους στην περιοχή. Αλλού γράφει ότι μετά από πειθαρχική έρευνα φαίνεται να προκύπτουν ποινικά αδικήματα από κυβερνητικούς γιατρούς για το θέμα των υπερωριών και ζητείται η διενέργεια νέας ποινικής έρευνας σε ότι αφορά στο θέμα των υπερωριών.

«Η Σημερινή», κάτω από τον κύριο τίτλο «Τρύπα στο νερό έκαμαν Εθνικό Συμβούλιο και Βουλή», γράφει για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και τη συζήτηση στη Βουλή για τον Αλεξάντερ Ντάουνερ κάνοντας λόγο για «νερόβραστο ψήφισμα». Η εφημερίδα κάνει ειδική αναφορά στη στάση της Αθηνάς Κυριακίδου, η οποία τήρησε αποχή σε τροπολογία του ΔΗΚΟ για πιο αυστηρή διατύπωση στο ψήφισμα. Αλλού γράφει ότι πωλούνται οι Κυπριακές αερογραμμές, αναφερόμενη σε αποκάλυψη του Υπουργού Οικονομικών χθες στο συνέδριο του ΠΑΣΥΞΕ ότι θα καταθέσει πρόταση για πώληση πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας στο Υπουργικό.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Μοναχική πορεία Χριστόφια» και γράφει ότι αρνητικό ήταν το κλίμα στο Εθνικό Συμβούλιο χθες και ότι υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για τη διαχείριση του Κυπριακού απ’ όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, ενώ είναι πρόδηλη και η έλλειψη εμπιστοσύνης. Ειδική αναφορά κάνει η εφημερίδα σε διαπληκτισμό Προέδρου – Δ. Συλλούρη επικαλούμενη πληροφορίες. Αλλού αναφέρεται στην αύξηση των ποινών για αλκοόλ και ταχύτητα που προωθεί το Υπουργείο Συγκοινωνιών, που προνοούν μεταξύ άλλων την αυτόματη παραπομπή οδηγού που θα συλλαμβάνεται για πρώτη φορά μεθυσμένος στο δικαστήριο και επιβολή από 4 ως 8 βαθμών ποινής επιπρόσθετα του προστίμου.

Η «Χαραυγή» προβάλλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο «Στόχος η λύση και όχι η παγίωση'' αναφέρεται επίσης στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, γράφοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο Greentree, ενώ αναφέρει και ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στηλίτευσε συμπεριφορές που εμποδίζουν την πρόοδο. Το Εθνικό θα έχει δύο ολοήμερες συνεδριάσεις στις 15 και 16 Φεβρουαρίου. Αλλού γράφει ότι έληξε η απεργία στις εταιρείες Κόκα-Κόλα και Λανίτη και ότι αργά χθες το βράδυ συμφωνήθηκε να καταβληθεί η ΑΤΑ στους εργαζομένους, με τους τελευταίους να επιστρέφουν κανονικά σήμερα στις εργασίες τους.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο «Η Βουλή πυροβολεί τον Ντάουνερ» γράφει για το ψήφισμα που ενέκρινε χθες η κυπριακή Βουλή το οποίοι αναφέρεται σε έλλειψη αξιοπιστίας του Αλεξάντερ Ντάουνερ και παρεμπόδιση των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του, προσθέτοντας ωστόσο ότι το ψήφισμα δεν ζητά την αντικατάστασή του, παρά την άποψη κάποιων βουλευτών περί του αντιθέτου. Αλλού γράφει για την υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών από τον οίκο Fitch, αναφέροντας παράλληλα ότι Τράπεζα Κύπρου και Μαρφίν έχουν καταθέσει σχέδια ανακεφαλαίωσής τους στην Κεντρική Τράπεζα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι», με κύριο τίτλο «Αποθράσυνση Προεδρικού και ΑΚΕΛ» γράφει ότι η απομόνωση Προέδρου Χριστόφια και ΑΚΕΛ έχουν επιφέρει ''την αποθράσυνση κυρίως των ακελικών στελεχών αλλά και των κυβερνητικών'' με αποτέλεσμα να σέρνουν πολίτες στα δικαστήρια για δήθεν εξύβριση του Χριστόφια και να επιτίθενται λεκτικά σε ακαδημαϊκούς, όπως ο Χαρίδημος Τσούκας. Αλλού προβάλλει το θέμα της ανεργίας, γράφοντας ότι από 3,5% το 2008 έφτασε το 9,3%.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», με κύριο τίτλο «Κοινωνία σε απόγνωση» γράφει ότι η οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών της Κύπρου προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις με ειδική αναφορά στους πολύτεκνους και στο γεγονός ότι πολλοί ζητούν από φούρνους, υπεραγορές και γαλακτοκομικές εταιρείες δωρεάν προϊόντα. Αλλού γράφει ότι οριστική είναι η σύγκρουση Αλέξη Γαλανού – Ανδρέα Χρίστου, οι οποίοι εξήγγειλαν τις υποψηφιότητες τους και θα αναμετρηθούν για τη θέση του Προέδρου της Ενωσης Δήμων.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Σε διατεταγμένη αποστολή ο Συλλούρης!» αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ ζήτησε χθες την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια γράφοντας ότι ο Δ. Συλλούρης ''παίζει το παιχνίδι του ΔΗΣΥ και του Αναστασιάδη''. Γράφει επίσης ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες της εφημερίδας για νέα προσπάθεια πολιτικού πραξικοπήματος και ότι η απόφαση να ζητηθεί η παραίτηση του Πρόεδρου προήλθε από Συντονιστικό Κέντρο. Αλλού γράφει για καταγγελίες ότι στην Πάφο χρεώνεται ο καφές μέχρι και 5,15 ευρώ ενώ ένα κομμάτι συνηθισμένου επιδορπίου στοιχίζει μέχρι και 7,50 ευρώ.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly», κάτω από τον τίτλο «Οργή Αιγυπτίων» γράφει ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απολύθηκαν χθες καθώς οι Αιγύπτιοι πήραν τους δρόμους μετά το θάνατο 74 ανθρώπων κατά τη διάρκεια επεισοδίων μετά από ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Αλλού αναφέρεται στην απεργία των εργαζομένων στα λεωφορεία γράφοντας ότι εκτός από την επαρχεία Λάρνακας, όπου μετά από γραπτή δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα πληρωθούν οι μισθοί αναστάληκε η απεργία, οι εταιρείες λεωφορείων των υπόλοιπων επαρχιών δεν τα βρήκαν με την Κυβέρνηση, παρά τις διαδοχικές συναντήσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών μαζί τους.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου