Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/2/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/2/2012

Η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο με στόχο την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Μεταξύ άλλων, προβάλλονται επίσης οι νέες απειλές της Αγκυρας ενόψει του β’ γύρου αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ, οι αναφορές Χ. Πισσαρίδη στο συνέδριο του Economist στην Κύπρο, η δημιουργία δύο ακτινοθεραπευτικών κέντρων σε Λευκωσία και Λεμεσό, και η έναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Η «Αλήθεια» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Αναγκαστική συνεκμετάλλευση», αναφέρεται στη χθεσινή επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάχου στην Κύπρο και γράφει ότι σύντομα υπογράφεται μεταξύ των δύο χωρών συμφωνία για κοινή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται εκατέρωθεν της μέσης γραμμής. Η εφημερίδα προσθέτει ότι αν και ο κ. Νετανιάχου θέλει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό συνεργασίας σε δύο μήνες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι θα είναι έτοιμος σε ένα χρόνο. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι η Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή τουρκικής άσκησης με πραγματικά πυρά στα κυπριακά οικόπεδα.

Η «Σημερινή» στο πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Κοινά συμφέροντα στην επιφάνεια του νερού», αναφέρεται στη συνέντευξη του Βενιαμίν Νετανιάχου προς την εφημερίδα, ο οποίος χαρακτηρίζει τη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ ως φυσιολογική και βασισμένη σε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα, ενώ λέει ότι η προμήθεια της Ευρώπης ή και της Ασίας με φυσικό αέριο θα εξαρτηθεί από την ποσότητα που θα ανακαλυφθεί. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν σε Λευκωσία και Λεμεσό τα δύο ακτινοθεραπευτικά κέντρα.

«Φτιάχνουν ενεργειακό τόξο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Φιλελευθέρου» που γράφει για σημαντικά βήματα στην εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα έρευνας και διάσωσης και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, όπου, όπως γράφει, αναμένονται αποτελέσματα στο επόμενο δίμηνο. Αλλού, η εφημερίδα γράφει για σκληρή παρέμβαση της Αγκυρας που επιχειρεί με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών να αποτρέψει τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για την έρευνα και εκμετάλλευση φυσικού αερίου.

Η «Χαραυγή», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Συνεργασίες μεγάλης κλίμακας», γράφει ότι ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου μίλησε χθες από τη Λευκωσία για έργα μεγάλης κλίμακας στον τομέα του φυσικού αερίου, ενώ έκανε λόγο και για την πιθανή δημιουργία αγωγού μεταξύ των δύο κοιτασμάτων, καθώς και για σταθμό υγροποίησης στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην έναρξη του δεκαημέρου των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη Λεμεσό, υπό τον τίτλο «Εσείς την πρωτεύουσα…εμείς τον πολιτισμό!».

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Επίσκεψη-ορόσημο, κατεξοχήν για το φυσικό αέριο», ότι η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ γίνεται στενότερη, υπό τη σκιά νέων τουρκικών απειλών, ενώ προσθέτει ότι η επίσκεψη Νετανιάχου στην Κύπρο αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού Πρωθυπουργού στο νησί από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στην παρέμβαση του νομπελίστα Χ. Πισσαρίδη στο συνέδριο του Economist στην Κύπρο με αντικείμενο τις εξελίξεις την Ελλάδα, ο οποίος συνεχάρη τους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας για το νέο πακέτο περικοπών με στόχο την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», με τίτλο «Αργός θάνατος της μεσαίας τάξης», γράφει ότι το ιδιωτικό χρέος της Κύπρου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, συμπληρώνοντας ότι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκπέμπουν καθημερινά κραυγή αγωνίας, προσπαθώντας να κρατηθούν στη ζωή μπροστά στο φάσμα της πλήρους κατάρρευσης. Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος μετατρέπεται σε σταυροδρόμι της παγκόσμιας ιατρικής με τη δημιουργία Ιατρικού Ογκολογικού Κέντρου στην Ασγάτα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Συμφωνημένη διχοτόμηση», με αναφορές σε νατοϊκούς σχεδιασμούς για «κλείσιμο του Κυπριακού» με «καθαρή λύση». Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη με την καταδίκη εργοδότη και άλλων προσώπων για βιασμό νεαρής εργάτριας από το Βιετνάμ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Δεν είναι εκλέξιμος», αναφέρεται σε εσωτερικές δημοσκοπήσεις του ΑΚΕΛ που δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν έχει πιθανότητες να κερδίσει την επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και διερωτάται αν θα είναι ξανά υποψήφιος. Αλλού, αναφέρεται στο θέμα του καζίνο, γράφοντας ότι μπορεί να μην αποτελεί «μάννα εξ ουρανού», αλλά με σωστή διαχείριση μπορεί να αποφέρει πολλά εκατομμύρια στα ταμεία του κράτους.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα «The Cyprus Weekly», με τίτλο «Ιστορική επίσκεψη», προβάλλει το θέμα της επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο, γράφοντας για χρυσή ευκαιρία στην προώθηση των διμερών σχέσεων και για πιθανή συμφωνία για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά μετά το Greentree, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με το θέμα του περιουσιακού να κυριαρχεί στη συνάντηση.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου