Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 29/2/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 29/2/2012

Οι ζημιές των τραπεζών από το ελληνικό ”κούρεμα”, το Κυπριακό, και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολείται ο κυπριακός Τύπος σήμερα. Τα πρωτοσέλιδα προβάλλουν επίσης, μεταξύ άλλων, το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ, τις ψηλές τιμές της ΑΗΚ, τις καθυστερήσεις στις ταυτοποιήσεις αγνοουμένων καθώς και τις προσπάθειες αποτροπής της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Η «Αλήθεια», υπό τον κύριο τίτλο «Βαρίδι 4 δις ευρώ για τις τράπεζες» γράφει για τις ζημιές που υπέστησαν οι τράπεζες από το ελληνικό ”κούρεμα”, με αναφορά στην Ελληνική με ζημιές ύψους 87 εκ. ευρώ και στη Μαρφίν, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ζημιές 3 δις ευρώ, ενώ ζημιές 1 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες της Τράπεζας Κύπρου. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην αγανάκτηση των πολιτών για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, γράφοντας ότι σήμερα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις έξω από τα γραφεία της ΑΗΚ σε κάθε επαρχία ως μέτρο πίεσης για τις ψηλές τιμές αλλά και το άνοιγμα της αγοράς στον ανταγωνισμό. Αλλού αναφέρεται σε έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως σε σχέση με το φαινόμενο της μη ανταπόκρισης δημοσίων υπηρεσιών σε τηλεφωνικές κλήσεις του κοινού.

”Η Σημερινή”, υπό τον κύριο τίτλο «Παίζουν με τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων» γράφει για τους αργούς ρυθμούς ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων προβάλλοντας τη μαρτυρία του Βασίλη Πανταζή στο Ράδιο Πρώτο χθες, ότι ο αδελφός του Φίλιππος Πανταζή, αγνοούμενος του 1974, εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε από το Δεκέμβριο του 2010 αλλά τα λείψανα του δεν έχουν μέχρι σήμερα ταυτοποιηθεί. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο γράφοντας ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, ενώ αναφέρει ότι το επίπεδο επικινδυνότητας λόγω καιρού βρίσκεται στο κίτρινο κάτι που σημαίνει ότι το κοινό πρέπει να είναι προσεκτικό. Αλλού γράφει ότι συζητείται ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Ευρωβουλής σήμερα η έκθεση αξιολόγησης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

”Ο Φιλελεύθερος, υπό τον¨κύριο τίτλο «Ζημιές άνω των 4 δις ευρώ» γράφει ότι οι συνολικές ζημιές του τραπεζικού κλάδου από το ελληνικό ”κούρεμα” εκτιμάται να είναι άνω των 4 δισ. ευρώ και ότι έχει οριστεί συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν οι τράπεζες τη στήριξη του κράτους. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στις συνομιλίες, γράφοντας ότι ο ΟΗΕ έχει βολιδοσκοπήσει την τουρκική πλευρά με γεφυρωτικές προτάσεις στα κεφάλαια διακυβέρνησης και περιουσιακού. Αλλού γράφει ότι παρά τη μεγάλη οικονομική στενότητα το Τμήμα Δημοσίων Εργων δρομολογεί για το 2012 μεγάλο αριθμό αναπτυξιακών έργων. Το κόστος των πλείστων θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Επιμένουμε στις προϋποθέσεις» αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια μετά από τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ντερβίς Ερογλου, σύμφωνα με τις οποίες η ε/κ πλευρά δεν θα λάβει μέρος σε διεθνή διάσκεψη αν δεν επιλυθούν οι εσωτερικές πτυχές πρώτα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στη συζήτηση χθες στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής της πρότασης ΑΚΕΛ για ρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας σε αντίθεση με την πρόταση του Αγγελου Βότση. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί σήμερα για το Λουξεμβούργο για να επισκεφθεί το ΔΕΕ ,στα πλαίσια ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ τον Ιούλιο.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Αντίξοες καιρικές συνθήκες σε όλη τη νήσο» γράφει ότι αντίξοες καιρικές συνθήκες επικράτησαν σε ολόκληρη την Κύπρο χθες με το χαλάζι, τη βροχή και τους δυνατούς ανέμους να επηρεάζουν όλες τις περιοχές, προσθέτοντας ότι περισσότερο από όλες επηρεάστηκε η Λάρνακα. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι οι μεγάλες υπεραγορές δηλώνουν πως θα απορροφήσουν την αύξηση ΦΠΑ που θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο. Προβάλλει επίσης το θέμα της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και τις εκκλήσεις της Κυβέρνησης προς αυτούς να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να λάβουν υπόψη τους σοβαρά τις συνέπειες που θα έχει η απεργία τους στην οικονομία της χώρας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Financial Mirror», υπό τον τίτλο «Αύξηση του ΦΠΑ με έσοδα 150 εκ. ευρώ» γράφει ότι η Κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει έσοδα της τάξης των 150 εκ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ σε 17%, προσθέτοντας όμως ότι η αύξηση θα προκαλέσει περισσότερες δυσκολίες στο καταναλωτικό κοινό. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στα αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας γράφοντας ότι η τράπεζα είχε το 2011 99,5 εκ. ευρώ ζημιά λόγω του ελληνικού ”κουρέματος”’. Αλλού προβάλλει δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους μετά από συνάντησή της με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα φορολογίας ότι η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ θα προωθήσει τα εκκρεμούντα φορολογικά θέματα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου