Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/2/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/2/2012

Το θέμα του φυσικού αερίου και οι προειδοποιήσεις του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), οι αυξανόμενες τιμές στα καύσιμα, τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και η επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια και Υπουργών της Κυβέρνησης στο Κολλέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χωρίς … πλάνο για την ενέργεια», γράφει ότι το ΕΤΕΚ με αφορμή το θέμα του φυσικού αερίου κάνει λόγο για παλινδρομήσεις και κακούς χειρισμούς, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει από την πλευρά του κράτους επαρκής μηχανισμός καθορισμού ολοκληρωμένης και αρκούντως τεκμηριωμένης εθνικής ενεργειακής στρατηγικής. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών βάζει μπροστά τις μηχανές για διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών και προσθέτει ότι υπάρχουν πολλοί μνηστήρες για να αγοράσουν την εταιρεία.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Εκτοξεύθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων», γράφει ότι τις ψηλότερες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων που υπήρξαν ποτέ στην Κύπρο καταγράφει η αγορά, φορτώνοντας με ένα ακόμη δυσβάστακτο κονδύλι τις τσέπες των καταναλωτών και ότι η τιμή αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο κατά τους επόμενους μήνες ενώ ήδη τον τελευταίο μήνα αυξήθηκαν τρεις φορές. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι κατρακύλησαν χθες τα Χρηματιστήρια Αξιών Κύπρου και Αθηνών, σημειώνοντας ότι αλληλοσυγκρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις για την κατάσταση στις τράπεζες.

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Φορτίο δισεκατομμυρίων», γράφει ότι σε μια περίοδο όπου οι ισορροπίες στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία ευρύτερα είναι πολύ λεπτές βρίσκεται πλέον η όλη κατάσταση και προσθέτει ότι οι ζημιές από την ελληνική κρίση παίρνουν ήδη μορφή χιονοστιβάδας. Αναφέρει ότι οι ζημιές ενός δις που ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου θα έχει συνέχεια με τη Μαρφίν Λαϊκή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι φυλακίστηκε για δύο μήνες ο Διευθυντής Φυλακών Μιχάλης Χατζηδημητρίου για το σκάνδαλο Κίτα, αφού κρίθηκε ένοχος για συνεχή παραμέληση των σοβαρών καθηκόντων του.

Η «Χαραυγή», στην πρώτη της είδηση με τίτλο «Συνοχή – ανάπτυξη», γράφει ότι το δρόμο προς την κοινωνική συνοχή, η οποία μαζί με την ανάπτυξη, θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση έδειξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε παρέμβασή του προς το Κολέγιο των Επιτρόπων στην άτυπη συνάντηση που είχε χθες στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ. Αλλού, γράφει ότι καθολικό χαρακτήρα παίρνει ο αγώνας του κυπριακού λαού για συλλογή βοήθειας προς το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», στον κύριο της θέμα με τίτλο «Οι αυξήσεις στα καύσιμα προστίθενται στις ανοδικές τιμές», γράφει ότι περισσότερα κακά μαντάτα έρχονται για τους καταναλωτές καθώς οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα σε επίπεδα ρεκόρ ενώ την ίδια ώρα αναμένονται περισσότερες αυξήσεις με τον ΦΠΑ να αυξάνεται από την πρώτη Μαρτίου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στη συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου