Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/2/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/2/2012

Οι καταγγελίες του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Ιωνά Νικολάου αναφορικά με προαγωγές στην Αστυνομία στη βάση κομματικών κριτηρίων, οι αυτοκτονίες που φαίνεται να προκαλεί η οικονομική κρίση, η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα, το αδιέξοδο στις δημόσιες συγκοινωνίες και οι εξελίξεις στο πλαίσιο της δίκης για τη δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Αλλα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο είναι το πακέτο μέτρων για τόνωση της ανάπτυξης, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις των κομμάτων για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και η εντολή που έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας για φορολογική έρευνα σε πασίγνωστο επιχειρηματία, ο οποίος απασχόλησε τον τελευταίο καιρό την Αστυνομία.

Υπό τον τίτλο «Κομματικό όργιο στις προαγωγές της Αστυνομίας», η «Αλήθεια» αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι «πέντε προαγωγές σε οκτώ χρόνια όλες με κομματικά κριτήρια, καταγγέλλει ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ιωνάς Νικολάου, ότι πήραν δυο ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για το Διοικητή της προεδρικής φρουράς, Ανδρέας Κυριάκου και το Διευθυντή της Διεύθυνσης Επαγγελματικών Προτύπων Φίλιππο Βρόντο, με τον Ιωνά Νικολάου να υποστηρίζει ότι ανήλθαν σε χρόνο ρεκόρ από την κλίμακα Α9 στην Α14. Αλλού η «Αλήθεια» γράφει ότι το πακέτο μέτρων για τόνωση της ανάπτυξης προνοεί μεταξύ άλλων, ταμείο στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καζίνο, ιδιωτικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις και κίνητρα για ξένες επενδύσεις.

Με κύριο τίτλο «Αυτοκτονούν ως αποτέλεσμα της κρίσης», η εφημερίδα «η Σημερινή» κάνει λόγο στο κύριο της θέμα για «δραματικές παράπλευρες απώλειες των οικονομικών δυσκολιών», γράφοντας ότι συνάνθρωποι μας βρίσκουν διέξοδο στην αυτοκτονία μη αντέχοντας τα δυσβάσταχτα βάρη που επισώρευσε στις ζωές τους η παρατεταμένη οικονομική κρίση. Η εφημερίδα αναφέρει πως μόνο στην περιοχή Λάρνακας καταγράφηκαν τις προηγούμενες βδομάδες δύο περιστατικά. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι «έκαναν θρύψαλα την ενότητα», αναφέροντας ότι «καβγάδισαν όλοι και για όλα» με τη χτεσινή μέρα να αποτελεί «συνέχεια του Εθνικού Συμβουλίου» με τις πολιτικές δυνάμεις να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

«Ο κόσμος κλαίει στα ταμεία» είναι ο κύριος τίτλος της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος», με την εφημερίδα να φιλοξενεί ρεπορτάζ από τις ουρές στα ταμεία της ΑΗΚ όπου οι πολίτες «εκλιπαρούν για το ρεύμα τους». Η εφημερίδα γράφει ότι σε δεινή θέση βρίσκονται μικρομεσαία νοικοκυριά, άνεργοι, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι ενώ έπεται 3% αύξηση στα καύσιμα για ηλεκτρισμό και 2% στη σούμα του λογαριασμού λόγω ΦΠΑ, την ώρα μάλιστα που η απόφαση για 5 ευρώ πρόστιμο συν 5% τόκους για την καθυστέρηση πληρωμής λογαριασμών, ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα της αύξησης του 1,5% πέρσι και 1,5 φέτος στις διατιμήσεις, του 6,95% αύξησης λόγω Μαρί και του 34% αύξησης λόγω καυσίμων. Αλλού η εφημερίδα γράφει για «Σχέδιο ‘Αλ Καπόνε’ από την Εισαγγελία» κάνοντας λόγο για έρευνα φόρου κατά πασίγνωστου επιχειρηματία, ο οποίος απασχόλησε έντονα την Αστυνομία τους τελευταίους μήνες, μετά από εντολή του Γενικού Εισαγγελέα.

Υπό τον τίτλο «Το αδιέξοδο συνεχίζεται», η «Χαραυγή» αναφέρει στο κύριο της θέμα πως χωρίς δημόσιες συγκοινωνίες παραμένουν σήμερα όλες οι επαρχίες με εξαίρεση τη Λάρνακα, παρά τις προσπάθειες του Υπουργού Συγκοινωνιών για επαναφορά της ομαλότητας. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα γράφει ότι σε αδιέξοδο κατέληξε και η χτεσινή συνάντηση του Υπουργού με τις εταιρείες ΟΣΕΛ, ΕΜΕΛ ΟΣΥΠΑ και ΟΣΕΑ και Υπεραστικά Λεωφορεία, με αποτέλεσμα όλες οι επαρχίες πλην της Λάρνακας να παραμένουν και σήμερα χωρίς δημόσιες συγκοινωνίες. Οπως προστίθεται, σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση για το θέμα. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια ο οποίος κάνει λόγο για νέα μέτρα κατά της ανεργίας, ενώ σημειώνει πως «πρώτιστη κοινωνική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος».

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «το μέντιουμ προειδοποίησε την αντίπαλο της Σκορδέλλη» γράφει στο κύριο της θέμα αναφορικά με την εξέλιξη της δίκης για το φόνο του Αντη Χατζηκωστή ότι η μέντιουμ Κάθλιν Ζαχαρίου, που επισκεπτόταν η εκ των υπόπτων για τη δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή, Ελενα Σκορδέλλη, είπε χτες στο Δικαστήριο ότι επειδή η Σκορδέλλη της είπε ότι ζήλευε την τηλεπαρουσιάστρια Ελίτα Μιχαηλίδου επειδή είχε της δική της εκπομπή και τα πήγαινε καλά με τους ιδιοκτήτες του καναλιού, μετά τη δολοφονία η ίδια επισκέφτηκε την Μιχαηλίδου γιατί φοβήθηκε για τη ζωή της. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τη χτεσινή τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της νέα βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, γράφοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε χτες το θεμέλιο λίθο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου