Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 21/2/2012


Επισκόπηση τύπου 21/2/2012

Το παζάρι στο Eurogroup και η συμφωνία που συντελέστηκε, οι περικοπές που έρχονται, οι μισθοί πείνας και οι υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ολονύκτιο παζάρι για τη συμφωνία - Η εφημερίδα γράφει ότι "ολονύκτια ήταν τα παζάρια για την επίτευξη της Συμφωνίας που απαιτούσε η Ελληνική Κυβέρνηση, προοιωνίζονταν οι δηλώσεις των εταίρων και ευαγγελίζονταν τα διεθνή ΜΜΕ, στην ιστορικότερη για την ευρωπαϊκή ιστορία της χώρας, μαραθώνια συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup".

ΑΥΡΙΑΝΗ: Χρεοκοπούν την Ελλάδα για να πληρωθούν τα CDS - Η εφημερίδα τονίζει ότι "την Παρασκευή 23 Μαρτίου ορίζουν τα διευθυντήρια αμερικανικών χρηματοπιστωτικών κολοσσών - εκδοτών ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) ως ημέρα που η Ελλάδα θα κηρυχθεί -με ομοβροντία ανακοινώσεων από τους οίκους αξιολόγησης- σε κατάσταση ασύντακτης χρεοκοπίας, σύμφωνα με μυστική έκθεση, η αποκάλυψη της οποίας προκαλεί παγκόσμιο πάταγο".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 130 δισ. με αλυσίδες - Η εφημερίδα γράφει ότι "με βαριές αλυσίδες για τη χώρα συνοδεύεται το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ των Ευρωπαίων «φίλων» μας. Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που βρισκόταν σε εξέλιξη τις πρώτες πρωινές ώρες, η χώρα μας «δενόταν χειροπόδαρα» με εξαιρετικά επαχθείς όρους, προκειμένου να της δοθεί το νέο δάνειο".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνα:«Τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι έτοιμα»! Και... «περιμένουν το σύνθημα» - Σύμφωνα με την εφημερίδα "μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες μορφές της πίστης μας, του οποίου επίσης ο Λόγος είναι άκρως επίκαιρος και προβλεπτικός, είναι ο περίφημος Εφραίμ της Αριζόνα των ΗΠΑ".

ΕΣΤΙΑ: Τώρα αρχίζει ο αγώνας δρόμου - Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Ελλάς έχει την ευκαιρία να σωθή. Παρ΄ότι το ζήτημα παρέμεινε ανοικτό μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες, από νωρίς το βράδυ είχε διαφανή ότι η έκβασις της κρισίμου συσκέψεως στις Βρυξέλλες θα ήταν θετική".

Η ΑΥΓΗ: Μισθοί πείνας με υπουργική απόφαση - Σύμφωνα με την εφημερίδα "η μείωση των κατώτατων μισθών κατά 20% ήταν μόνο η αρχή. Οι μειώσεις στους μισθούς θα ξεπεράσουν το 40% για τουλάχιστον 2,5 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η Εθνική Γενική συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή το μεταπολεμικό θεμέλιο του εργατικού δικαίου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ανατροπή της εφεδρείας από τη Δικαιοσύνη - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στον αέρα είναι οι απολύσεις μέσω της εργασιακής εφεδρείας αλλά και των συγχωνεύσεων Οργανισμών, καθώς η Δικαιοσύνη εντοπίζει σε πρώτη φάση παραβάσεις νόμων, κοινοτικών οδηγιών και άρθρων του Συντάγματος".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πιέσεις για μεγαλύτερο «κούρεμα» - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "«Κούρεμα» της αξίας των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους κατά 53,5% τουλάχιστον αντί 50% που προβλεπόταν αρχικά ήταν έτοιμοι να δεχθούν τις πρώτες πρωινές ώρες οι ιδιώτες πιστωτές, σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020".

Η ΝΙΚΗ: «Χέρι» στις καταθέσεις με αμερικανική συνταγή - Η εφημερίδα γράφει ότι "ένα ηλεκτρονικό «μάτι» επιχειρεί να απλώσει το υπουργείο Οικονομικών, ακολουθώντας τις συνταγές του ΔΝΤ το οποίο θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει: το ύψος των καταθέσεών μας σε τράπεζες, τις επενδύσεις μας σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής, ακίνητα, πισίνες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, όλα".

Ο ΛΟΓΟΣ: Και με τη βούλα μπαίνει «μαχαίρι» στις συντάξεις - Σύμφωνα με την εφημερίδα "συνταγματικό κρίθηκε, από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου το νομοσχέδιο με το οποίο «κουρεύονται» οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ενώ οι δικαστές εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την αναδρομικότητα εφαρμογής του νομοσχεδίου από την 1η Ιανουαρίου 2012".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΜΕ: Συλλαλητήρια αύριο Τετάρτη κόντρα στους εφαρμοστικούς νόμους του νέου μνημονίου - Η εφημερίδα αναφέρει ότι "συλλαλητήρια διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αύριο Τετάρτη, ενώ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος με τον οποίο θα ξεκινήσει ο νέος γύρος της αντεργατικής επίθεσης".

City Press: Το μαρτύριο της σταγόνας - Σύμφωνα με την εφημερίδα "θετικές εξελίξεις στο Eurogroup, χωρίς οριστικές λύσεις. Λ. Παπαδήμος: Υπέρ του ευρώ οι περισσότεροι Ελληνες. Πλήρης αδυναμία προσαρμογής διοίκησης και επαγγελματικών τάξεων".

Metro Θρίλερ για το τελικό deal...- Η εφημερίδα τονίζει ότι "ολονύχτιες συζητήσεις στο Eurogroup για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Περαιτέρω μείωση του επιτοκίου ζήτησε η Γερμανία".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: Διπλή διαπραγμάτευση για έλεγχο του χρέους - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε εξέλιξη βρισκόταν τα μεσάνυχτα η διαπραγμάτευση στο Eurogroup αλλά και μια δεύτερη διαδικασία με το IIF, ώστε να ενεργοποιηθεί το «πακέτο» στήριξης των 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Συμφωνία μετ΄εμποδίων. Ολονύκτιο θρίλερ για δάνειο και PSI - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ασφυκτικές πιέσεις έως τις πρωινές ώρες και σκληρό «παιχνίδι» παρασκηνίου στις Βρυξέλλες για το PSI. Στόχος, να αποδεχθούν οι πιστωτές περαιτέρω μείωση της αξίας των ομολόγων και, σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις (ομόλογα ΕΚΤ, κεντρικών τραπεζών), να οδηγηθεί το χρέος σε επίπεδα κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020".

ΚΕΡΔΟΣ: Μαραθώνιος με παζάρια - Η εφημερίδα γράφει ότι "δραματικές διαβουλεύσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα λάμβαναν χώρα στις Βρυξέλλες μεταξύ του Eurogrοup, της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Το μεγάλο «αγκάθι» άκουγε στο όνομα PSI, καθώς αναζητούνταν αγωνιωδώς τρόποι να συνεισφέρουν οι ιδιώτες σε μεγαλύτερο haircut".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αβέβαιη βιωσιμότητα για το ελληνικό χρέος - Η εφημερίδα τονίζει ότι "νέα ομόλογα, με κουπόνι 3% έως το 2020 και 3,75% από το 2021 και εφεξής, θα λάβουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι που θα συμμετάσχουν στο PSI, σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που παρουσιάστηκε χθες στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου