Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/2/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/2/2012

Οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, το ενδεχόμενο διεθνούς διάσκεψης και η στάση του ΟΗΕ και της Ρωσίας, η κυπριακή προεδρία και ο αποκλεισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας από παγκόσμιο συνέδριο για θέματα ασφάλειας, οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές και οι υποψηφιότητες, η οικονομική κρίση, η πιθανότητα νέου δανείου από την Κίνα και τα προβλήματα στην αγορά εργασίας είναι μερικά από τα σημερινά θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η ”Αλήθεια”, κάτω από τον τίτλο ”Γερμανικό χαστούκι”, γράφει στο κύριό της θέμα πως απέκλεισαν την Κύπρο από το παγκόσμιο συνέδριο για την πολιτική σε θέματα ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προεδρεύει και κατά το τρέχον εξάμηνο στην Κοινή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλη είδηση που προβάλλει η εφημερίδα είναι ότι στόχο επίθεσης αποτέλεσε στη διάρκεια της νύκτας της Παρασκευής προς το Σάββατο η οικία του τέως Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας και νέου Υπεύθυνου Τροχαίας Λεμεσού, Μιχάλη Κατσουνωτού.

Η ”Σημερινή” έχει τίτλο στο κύριό της θέμα, ”Δοκιμάζονται οι αντοχές εργαζομένων και επιχειρήσεων” και σε αυτό γράφει ότι η αγορά στην Κύπρο ευρίσκεται σε οριακό επίπεδο και ότι οι επιχειρήσεις καταγράφουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, έχουν ανείσπρακτα ποσά και επισφάλειες και πως αναγκάζονται να προχωρήσουν σε περικοπές προσωπικού και λειτουργικών δαπανών και σε μείωση των αναπτυξιακών τους προγραμμάτων. Αλλού δημοσιεύει εκτενή συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δηλώνει πως είναι αναγκαίο να αντικατασταθεί ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό.

Ο ”Φιλελεύθερος”, με τον τίτλο ”Ιούλιο ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ”, γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, δηλώνει πως δεν είναι τώρα η ώρα για προεδρολογία και για συνεργασίες, αλλά για αναζήτηση συναινετικών απαντήσεων στα προβλήματα του τόπου. Το ΑΚΕΛ θα αρχίσει τις διεργασίες για τις υποψηφιότητες στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο με κατάληξη την παγκύπρια συνδιάσκεψη τον Ιούλιο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα παρουσιάζει ”τον τολμηρό”, όπως τον χαρακτηρίζει, καθηγητή Χαρίδημο Τσούκα, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στην ίδια εκδήλωση με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Η ”Χαραυγή” έχει τίτλο στο κύριό της θέμα: ”Αμετάβλητη η ρωσική στάση” και σε αυτό γράφει πως η θέση της Ρωσίας, στο ζήτημα της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, παραμένει αναλλοίωτη και συμβαδίζει πλήρως με τις διατάξεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και του ψηφίσματος 2026 της 14ης Δεκεμβρίου 2011, όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο Πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία, Βιάτσεσλαβ Σιούμσκι. Αλλού γράφει ότι, όπως ανέφερε σε μήνυμά του χθες, στο Συνέδριο του ΚΕΝΘΕΑ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η Κυβέρνηση δεσμεύεται για υλοποίηση των μέτρων, τα οποία περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική για τα Ναρκωτικά.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Sunday Mail”, κάτω από τον τίτλο ”Αχνή ακτίνα ελπίδας για ανέργους”, γράφει πως αυξάνει η ανησυχία και η απογοήτευση για την ανεργία στην Κύπρο και ότι η πραγματική αντανάκλαση της αυξανόμενης ανεργίας δεν γίνεται εμφανής τόσο στα ποσοστά, για τα οποία αντιδικούν πολιτικοί, συντεχνίες και εργοδότες, αλλά στις σειρές πολιτών που σχηματίζονται στα κατά τόπους γραφεία εργασίας στο νησί. Αλλη είδηση της εφημερίδας είναι η ανεύρεση χθες τα ξημερώματα σε αυτοκίνητο νεκρού νεαρού άνδρα, του οποίου ο θάνατος προκλήθηκε από πυροβολισμούς.

Η ”Μάχη”, με τον τίτλο ”Μελετημένη παγίδευση από τον ΟΗΕ”, γράφει ότι ο τέως βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, δηλώνει πως η παγίδευση της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Νέα Υόρκη ήταν μελετημένη από τον ΟΗΕ, ο οποίος υπολόγιζε στις ψευδαισθήσεις της ηγεσίας μας και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αυτο-εγκλωβίστηκε στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και σε απροκάλυπτα χρονοδιαγράμματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αυτές τις ημέρες είναι μαγεία το Τρόοδος και ότι ανεπανάληπτες στιγμές μπορούν να απολαύσουν όσοι βρεθούν εκεί, αφού το χιόνι και ο ήλιος δημιουργούν απολαυστικές εικόνες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Καθημερινή της Κυριακής”, στο κύριο θέμα και με τον τίτλο ”Επαφές με την Κίνα για νέο δάνειο”, γράφει πως σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις Κυβέρνησης Χριστόφια με το Πεκίνο, με στόχο να εξασφαλισθεί νέο διμερές δάνειο, στα πρότυπα του δανείου που συνήφθη με τη Ρωσία, ενώ οι νέες υποβαθμίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των κυπριακών τραπεζών δημιουργούν σημαντικά διλήμματα στην αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Κουντρέτ Οζερσάι, εκπροσώπου του Τουρκοκυπρίου ηγέτη στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι ενδεχόμενη αποτυχία στην κατάληξη των συνομιλιών θα επιφέρει το τέλος του ομοσπονδιακού μοντέλου λύσης.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου