Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/2/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/2/2012

Οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η αλληλεγγύη των Κυπρίων με τη συλλογή τροφίμων και ρούχων που θα σταλούν ως βοήθεια προς την Ελλάδα κυριαρχούν στο σημερινό Τύπο. Προβάλλονται επίσης, μεταξύ άλλων, η επίσημη δημοσίευση του β’ γύρου αδειοδοτήσεων, το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, τα ευρήματα της πειθαρχικής εναντίον Σόλωνα Κασίνη καθώς και η προετοιμασία που γίνεται από το κράτος για αντιμετώπιση πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας τους Συμβουλίου της ΕΕ.

Η «Αλήθεια» προβάλλει στο κύριο θέμα της με τίτλο « Για την Ελλάδα, ρε…χρωστό το» την ‘έκρηξη αλληλεγγύης’ σε ελληνικές οικογένειες που δοκιμάζονται από την κρίση, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα, εξαπλώνεται σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, προβάλλοντας μεταξύ άλλων δήλωση του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής Ιερώνυμου σύμφωνα με τον οποίο «στόχος ήταν να σταλούν 3 εμπορευματοκιβώτια αλλά ήδη ξεπεράσαμε τα 5». Αλλού, γράφει ότι η Υπουργός Εμπορίου Πραξούλλα Αντωνιάδου μένει εκτεθειμένη καθώς ο ερευνών λειτουργός για το θέμα του Σόλωνα Κασίνη δεν βρίσκει πειθαρχικά παραπτώματα εναντίον του για το θέμα του φυσικού αερίου.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ολοκαύτωμα με πολιτικές και κοινωνικές ανατροπές» αναφέροντας ότι μετά την προχθεσινή νύχτα βανδαλισμών, η Αθήνα βιώνει τις διαστάσεις ενός πραγματικού ολοκαυτώματος. Η εφημερίδα αναφέρεται στα σκληρά μέτρα που αρχίζουν να έχουν εφαρμογή από σήμερα, ενώ προβάλλει δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι αναμένεται κύμα ανέργων Ελλήνων στην Κύπρο. Αλλού, προβάλλει δηλώσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου στην εφημερίδα ότι δεν κατάλαβε τι πείραξε τον Πρόεδρο από την ομιλία του την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια τελετής αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών. «Μίλησα γενικά για όλο το πολιτικό σύστημα αυτού του τόπου», δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου.

«Ο Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «’Κούρεψε’ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ» προβάλλει τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα αναφέροντας ότι τα δύο μεγάλα κόμματα υπέστησαν σοβαρές απώλειες μετά την υιοθέτηση του Μνημονίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «το πολιτικό σκηνικό αλλάζει άρδην και ως φαίνεται η αυλαία για τους δύο μεγάλους κομματικούς σχηματισμούς, που κυβέρνησαν τη χώρα από το 1974 και εντεύθεν, πέφτει». Αλλού, προβάλλει το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών επικαλούμενη εμπιστευτικό σημείωμα που κατέθεσε την προηγούμενη Τετάρτη στο Υπουργικό ο Κίκης Καζαμίας, στο οποίο καταγράφονται όλες οι αποτυχημένες προσπάθειες διάσωσης της εταιρείας από το 1996 καθώς και το σημερινό αδιέξοδο.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Και επίσημα ο β’ γύρος» γράφει ότι δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ η πρόσκληση ενδιαφέροντος για αδειοδοτήσεις στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ το Σάββατο 11/12, αναφέροντας το περιεχόμενο της πρόσκλησης, το οποίο, μεταξύ άλλων, παραθέτει τις διαθέσιμες περιοχές με τις γεωγραφικές συντεταγμένες οριοθέτησης καθώς και ότι οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν εντός 90 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης. Αλλού, γράφει για την 24ωρη απεργία στην οικοδομική βιομηχανία σήμερα, αναφέροντας ότι οι συντεχνίες προειδοποιούν με κλιμάκωση των μέτρων αν δεν μπει τάξη στον κλάδο.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Βοήθεια προς την Ελλάδα» γράφει ότι πολλοί Κύπριοι, ανταποκρινόμενοι σε έκκληση για εισφορές, έσπευσαν να δώσουν τρόφιμα και ρούχα, τα οποία θα σταλούν στην Ελλάδα, προβάλλοντας επίσης δηλώσεις πολιτών, οι οποίοι είναι συγκινημένοι από το δράμα των Ελλήνων. Αλλού, αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών μετά από σχετική συντονιστική σύσκεψη με άλλα Υπουργεία και υπηρεσίες, ότι το κράτος θα έχει στη διάθεση του ακόμη πέντε ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας το ερχόμενο καλοκαίρι θα μπορούν να αντιμετωπιστούν οποιεσδήποτε πυρκαγιές.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου