Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 28/2/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 28/2/2012

Η τελική προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο για το μονοπώλιο της ΑΗΚ, η καθυστέρηση στην κατασκευή του δικτύου σωληνώσεων για το φυσικό αέριο, η αύξηση του ΦΠΑ από το 15% στο 17%, και η έγκριση από τη γερμανική βουλή του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Μάρτης-γδάρτης για τα βαλάντια…”, γράφει ότι από την 1η Μαρτίου τα βαλάντια των πολιτών θα νιώσουν ακόμη πιο πολύ την παγωνιά της ακρίβειας με την αύξηση του ΦΠΑ από το 15% στο 17%, μια ακρίβεια ”γδάρτης” που δυστυχώς δεν θα περιοριστεί μόνο στον Μάρτη, αλλά θα συνεχιστεί για πολύ χωρίς κανείς να γνωρίζει πού είναι το τέλος. Γράφει, επίσης, ότι την ονομασία ”Προ-Χρι, Κατά-Χρι, Μετά-Χρι” επέλεξαν καρναβαλιστές της Λεμεσού για το άρμα τους για να σατιρίσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια κατά την παρέλαση της Κυριακής. Επίσης, γράφει ότι καταρρακτώδεις βροχές έπεσαν κατά διαστήματα σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, κυρίως μετά το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Η ”Σημερινή”, υπό τον τίτλο ”Καθυστερεί το δίκτυο”, γράφει ότι την ώρα που το θέμα του φυσικού αερίου καίει και η έναρξη της επόμενης φάσης που αφορά την κατασκευή του δικτύου σωληνώσεων καθίσταται επιτακτική ανάγκη, το Υπουργείο Εμπορίου δεν δείχνει να βιάζεται ιδιαιτέρως. Γράφει, επίσης, ότι τη θέση του για την ανάγκη αλλαγής τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική λύση του Κυπριακού, επανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής και του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Επίσης, γράφει ότι οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων και αναλυτών, ότι η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, επιβεβαιώνονται από την τελευταία έρευνα του δείκτη οικονομικής συγκυρίας που ετοιμάζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο ”Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο ”Στο εδώλιο για το ρεύμα”, γράφει ότι, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει καταστεί δυσβάστακτο οικονομικό βάρος για τους καταναλωτές, ένα πρόσθετο σχετικό βάρος απειλεί την Κυβέρνηση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στέλνει τελική προειδοποίηση για το μονοπώλιο της ΑΗΚ και τα δικαιώματα των καταναλωτών. Γράφει, επίσης, ότι κυβερνητικοί υπάλληλοι μέχρι και δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχασαν το ευεργέτημα να συνάπτουν άτοκο δάνειο από την Κυβέρνηση για αγορά αυτοκινήτου. Επίσης, γράφει ότι με μεγάλη πλειοψηφία οι βουλευτές της γερμανικής βουλής ενέκριναν χθες το δεύτερο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Γερμανικό ‘ναι’ στο μνημόνιο”, γράφει ότι εγκρίθηκε χθες στη γερμανική βουλή το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα, που προνοεί νέα αντιλαϊκά μέτρα για τον ελληνικό λαό. Γράφει, επίσης, ότι οι επιλεκτικές ευαισθησίες κάποιων πολιτικών προσώπων προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και οδηγούν τους πολίτες στην απαξίωση της πολιτικής ζωής, ειδικότερα αν πρόκειται για πολιτικούς που παρουσιάζονται ως διαπρύσιοι κήρυκες προστασίας των θεσμών, της αξιοκρατίας και της νομιμότητας, όπως αξιωματούχος του ΔΗΣΥ. Επίσης, γράφει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται ότι θα υποβληθεί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η έκθεση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου