Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 1/2/2012


Επισκόπηση τύπου 1/2/2012

Οι εκβιασμοί από την τρόικα, οι περικοπές σε μισθούς συντάξεις κι επικουρικές, η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ και η συμπόρευση Λοβέρδου Βενιζέλου και οι διαπραγματεύσεις για το PSI είναι τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Με το πιστόλι της Τρόικας στον κρόταφο...- Η εφημερίδα γράφει ότι "με το πιστόλι των πιέσεων της Τρόικας στον κρόταφο, οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται σε νέα διαβούλευση με τον Λουκά Παπαδήμο προκειμένου να εκφωνήσουν το απαιτούμενο από την Τριμερή «ναι» στα νέα μέτρα ώστε να ανάψει το «πράσινο» φως για το νέο Μνημόνιο".

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στα χέρια του Βενιζέλου η σωτηρία της Δημοκρατικής Παράταξης -
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στο πλευρό του ο Ανδρέας Λοβέρδος, τα κορυφαία στελέχη και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Αν καταργηθούν 13ος και 14ος. Κατάρρευση Ταμείων και εσόδων - Η εφημερίδα γράφει ότι "αν καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία μέσα στους επόμενους τρεις έως πέντε μήνες. Η κατάργηση ισοδυναμεί με καταστροφή, καθώς θα καταρρεύσουν ασφαλιστικά ταμεία και φορολογικά έσοδα".

ΕΘΝΟΣ: Το Τανγκο της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στην αποφασιστική κίνηση για τη στήριξη του Ευ. Βενιζέλου στην κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ προχώρησε ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι οι δύο τους μπορούν να εγγυηθούν την ενότητα του κόμματος, την κρίσιμη στιγμή που αλλάζει σελίδα. Πρόκειται για εξέλιξη που φέρνει ανακατατάξεις στο εσωτερικό της παράταξης σε μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική συγκυρία".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο... Εωσφόρος στην πλατεία Καραϊσκάκη; - Σύμφωνα με την εφημερίδα "η πλατεία Καραϊσκάκη αποτελεί το γεωγραφικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής του Μεταξουργείου του δήμου των Αθηναίων. Αλλά αποτελεί επίσης, αν ιδωθεί από ψηλά («απ΄αέρος») ή και σε έναν απλό χάρτη των Αθηνών, το κομβικό εκείνο σημείο, που «δένει» το κέντρο με τις τριγύρω όμορες περιοχές".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το σχέδιο του ΔΝΤ για νέους σκληρούς φόρους - Η εφημερίδα γράφει ότι "φορολογικά μέτρα-σοκ που αναμένεται να καταστρέψουν οριστικά την ελληνική οικονομία και να διευκολύνουν την οικονομική κατοχή της χώρας μας από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα προερχόμενα από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τις λοιπές ισχυρές οικονομικά χώρες-δανειστές έχουν προτείνει στον υπουργό Οικονομικών κ. Eυ. Βενιζέλο από τον περασμένο Οκτώβριο τα στελέχη του τεχνικού κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου".

ΕΣΤΙΑ: Ο εφιάλτης της δραχμής. Πρέπει πάση θυσία να αποφευχθή -Η εφημερίδα τονίζει ότι "διότι αν ο μη γένοιτο συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο σημερινός εφιάλτης δεν θα ήταν τίποτε μπρος σε όσα θα επακολουθήσουν. Η χώρα θα επέστρεφε πολλές δεκαετίες πίσω και η οικονομική δυσπραγία των πολιτών θα ήταν απερίγραπτη".

Η ΑΥΓΗ: Πώς τα «Nein» έγιναν «Ναι σε όλα» - Σύμφωνα με την εφημερίδα "παραπλανητική αποδείχθηκε η όψιμη προπαγάνδα περί κόκκινων γραμμών που υποτίθεται ότι υιοθέτησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Τυπικά το πιθανότερο είναι να μην τεθεί τελικώς θέμα περικοπής 13ου - 14ου μισθού, καθώς και του κατώτατου μισθού, αλλά αυτό που μεθοδεύεται είναι χειρότερο. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις με τη λήξη τους, οπότε η σχέση των εργαζομένων με την επιχείρηση ρυθμίζεται μέσα από ατομικές συμβάσεις".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μείωση χρεών σε επαγγελματίες και πρώην επιχειρηματίες - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "απόφαση-βόμβα του Ειρηνοδικείου Νίκαιας ρυθμίζει για πρώτη φορά χρέη από επαγγελματικά δάνεια, ανοίγοντας το δρόμο για δικαστική δικαίωση όσων επαγγελματιών έχουν κλείσει μεν τις επιχειρήσεις τους, καλούνται δε να αποπληρώσουν τις τράπεζες".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παράθυρο Τόμσεν για 13ο και 14ο μισθό - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανυποχώρητος στη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και διαλλακτικός σε ό,τι αφορά την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού εμφανίζεται ο επικεφαλής του προγράμματος για την ελληνική οικονομία Πόουλ Τόμσεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ»".

Η ΝΙΚΗ: Σώστε τα λεφτά σας από το «κούρεμα» - Η εφημερίδα γράφει ότι "κατά πόσο είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για δέσμευση καταθέσεων. Τι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν «κλειδωμένα» τα χρήματά τους. Πώς να αντιδράσετε σε περίπτωση που κάποια τράπεζα πτωχεύσει".

Ο ΛΟΓΟΣ: Μας βάζουν τη θηλειά στο λαιμό... - Σύμφωνα με την εφημερίδα "προθεσμία έως το τέλος της εβδομάδας έδωσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα και να κλείσει τη συμφωνία για το PSI".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συναγερμός ενάντια στο νομοσχέδιο διάδοσης των ναρκωτικών - Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθεί την πλήρη νομιμοποίηση της ατομικής χρήσης, κατοχής και προμήθειας ναρκωτικών ουσιών. Προωθεί την ιδιωτικοποίηση των δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, δηλαδή μετατρέπει την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης σε πεδίο κερδοφορίας, άρα διαιώνισής της".

ΤΑ ΝΕΑ: Σχέδιο για βελούδινη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέα δεδομένα δημιουργεί η χθεσινή συμφωνία Ανδρέα Λοβέρδου - Ευάγγελου Βενιζέλου για την απόσυρση του πρώτου από την κούρσα της διαδοχής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τη στήριξη του δεύτερου για τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος στο κόμμα".

City Press: Ανεργία δύο ταχυτήτων - Σύμφωνα με την εφημερίδα "εντυπωσιακή αύξηση στην Ελλάδα (19,2% τον Οκτώβριο) και την ευρω-περιφέρεια. Υποχώρηση για τη Γερμανία στο 5,5%. Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων".

Metro: Συμμαχία για την επόμενη μέρα! - Η εφημερίδα τονίζει ότι "Ευ. Βενιζέλος και Α. Λοβέρδος αποφάσισαν να συμπορευτούν στις διαδικασίες για τη διαδοχή του Γ. Παπανδρέου. Αμφότεροι δήλωσαν εγγυητές της ενότητας του ΠΑΣΟΚ".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: «Μάχη» με την τρόικα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "νέο θερμό «μέτωπο» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα φαίνεται να ανοίγει με τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Καλύτερες ημέρες προεξοφλεί το Χ.Α. - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "θετικές ειδήσεις όσον αφορά το PSI και τη δανειακή σύμβαση προεξόφλησε και χθες το Ελληνικό Χρηματιστήριο που οδηγήθηκε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ύστερα από ένα οργανωμένο μπαράζ αγορών ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο".

ΚΕΡΔΟΣ: Χωρίς φόρους τα νέα μέτρα - Η εφημερίδα γράφει ότι "ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ενεργοποίηση του PSI προβάλλει πλέον η κάλυψη των αποκλίσεων του περυσινού προϋπολογισμού με μέτρα ύψους 4,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Η σκληρή λιτότητα βυθίζει την Ευρωζώνη στην ανεργία - Η εφημερίδα τονίζει ότι "δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία στην Ευρωζώνη, ειδικά στις χώρες που βρίσκονται υπό καθεστώς αυστηρής λιτότητας, καθώς τον τελευταίο μήνα του 2011 ο δείκτης ανεργίας εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από την καθιέρωση του ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις, ότι θα εστιάσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δημιουργώντας ευκαιρίες ειδικά για τους νέους".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου