Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 14/2/2012


Επισκόπηση τύπου 14/2/2012

Οι εκλογές που έρχονται, οι ανακατατάξεις στα κόμματα, τα νέα μέτρα και οι αντιδράσεις στην ΕΕ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκλογές το επόμενο βήμα - Η εφημερίδα γράφει ότι "παρέσχε πλήρη πολιτική κάλυψη στον Χρήστο Παπουτσή, καταδίκασε τα επεισόδια, προανήγγειλε λιτότητα ακόμη και στον ανασχηματισμό, προειδοποίησε ότι «έχουμε μπροστά μας τρεις διαβολοβδομάδες» και έριξε τον κύβο των εκλογών: Εντός του Απρίλη η χώρα θα προσφύγει στις κάλπες".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η έκρηξη φέρνει εκλογές - Η εφημερίδα γράφει ότι "η προειδοποίηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ότι, αν χρειαστεί, θα αναγκάσει την κυβέρνηση να πάει σε εκλογές φαίνεται ότι έπιασε τόπο. Η θέση αυτή, σε συνδυασμό με τη γενική έκρηξη που πυροδότησε η ψήφιση του νέου Μνημονίου οδηγεί στην έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις κάλπες, που οριστικοποιήθηκε ότι θα γίνουν τον Απρίλιο".

ΕΘΝΟΣ: Μετρούν πληγές. Σοκ και δέος μετά την άγρια νύχτα στα κόμματα και στους δρόμους της Αθήνας - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται μετά την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το Μνημόνιο και τις βίαιες εκδηλώσεις στην Αθήνα. Τα δύο μεγάλα κόμματα υπέστησαν σοβαρές απώλειες. Διατυπώνονται σκέψεις για καινούργια σχήματα. Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος προχωρεί στις απαραίτητες ενέργειες για να κλείσουν το PSI και η δανειακή σύμβαση. Οριστικοποιεί τον περιορισμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησης".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γέροντας Παΐσιος: «Ο Λαός θα πάρει με τις... πέτρες τους πολιτικάντηδες»!!! - Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο Λόγος του αξέχαστου Γέροντα της Ελληνορθοδοξίας, του Παϊσιου, παραμένει πάντοτε επίκαιρος και διαχρονικός".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκλογές τον Απρίλιο μετά από Γολγοθά μέτρων - Η εφημερίδα γράφει ότι "η αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατά την προχθεσινή, κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή οδηγεί σε επίσπευση του χρονοδιαγράμματος των εκλογών, οι οποίες -όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εφόσον αποκατασταθεί το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Τρόικα- θα γίνουν μέσα στον Απρίλιο".

ΕΣΤΙΑ: Τεράστια ζημιά στην οικονομία - Η εφημερίδα τονίζει ότι "το πολιτικό μας σύστημα δεν φαίνεται να συνειδητοποιή την έκταση της ζημιάς που επήλθε από τα προχθεσινά έκτροπα και τις καταστροφές στην Αθήνα".

Η ΑΥΓΗ: Συντρίμμια ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - Σύμφωνα με την εφημερίδα "αβέβαιο το μέλλον για τα δύο κόμματα εξουσίας της μεταπολίτευσης μετά τη διαγραφή δεκάδων βουλευτών τους, ανάμεσα στους οποίους και κορυφαία στελέχη".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δάνεια. Διαγραφή για λόγους υγείας - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δύο νέες αποφάσεις ανοίγουν το δρόμο στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω των δικαστηρίων. Οι αποφάσεις προέρχονται το το Ειρηνοδικείο Αθηνών".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η Αθήνα μαζεύει τα συντρίμμια της - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων και οι ομάδες του Πυροσβεστικού Σώματος που προσπαθούσαν από νωρίς χθες το πρωί να καθαρίσουν τα «πεδία μαχών» στο κέντρο της πόλης και να την ξαναθέσουν σε λειτουργία, οι καταστημάρχες που επιχειρούσαν να συμμαζέψουν τα συντρίμμια της περιουσίας τους δεν κατάφερναν να απαλύνουν τις εικόνες του ολέθρου που αντίκρισαν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας".

Η ΝΙΚΗ: Κερδίστε χρήματα με τις καταθέσεις σας - Η εφημερίδα γράφει ότι "υψηλά επιτόκια άνω του 5% για προθεσμιακές καταθέσεις τρίμηνης διάρκειας προσφέρουν οι τράπεζες ως ασφαλές καταφύγιο για τις αποταμιεύσεις σας. Τώρα που ο φόβος της δραχμής από τη χρεοκοπία απομακρύνεται, είναι ευκαιρία για επενδύσεις που μακροπρόθεσμα θα αποδώσουν καρπούς".

Ο ΛΟΓΟΣ: «Κουρεύτηκαν» τα 3 κόμματα...- Σύμφωνα με την εφημερίδα "σημαντική αλλαγή συσχετισμών στο κοινοβούλιο, αλλά και του πολιτικού σκηνικού συνολικά, φέρνουν οι διαγραφές σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., με τους ανεξάρτητους βουλευτές να αποτελούν πλέον τη δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το ΟΧΙ στα αντεργατικά μέτρα να γίνει ΟΧΙ στη δικτατορία των μονοπωλίων - Η εφημερίδα αναφέρει "Αλέκα Παπαρήγα: το μεγάλο όχι του λαού, που εκφράζεται στις πολύμορφες αγωνιστικές και στις απεργιακές κινητοποιήσεις, πρέπει να γίνει όχι συνολικά κατά του συστήματος, της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ, το ΔΝΤ".

ΤΑ ΝΕΑ: Ο νόμος της κουκούλας - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο νόμος της κουκούλας κυριάρχησε για άλλη μία φορά στο Κέντρο της Αθήνας: ιστορικά κτίρια, επιχειρήσεις και τράπεζες παραδόθηκαν στις φλόγες από τους κουκουλοφόρους, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. επέλεξε να θωρακίσει τη Βουλή ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Μνημόνιο, αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτο το Κέντρο. Το Μαξίμου παρείχε κάλυψε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε πολύ σκληρή δήλωση για τους κουκουλοφόρους".

City Press: Μετράνε ζημιές και δεσμεύσεις - Σύμφωνα με την εφημερίδα "το νέο μνημόνιο αφορμή για την προγραμματισμένη καταστροφή της Αθήνας. Αποσυντίθεται ο δικομματισμός. Αρχίζει η εφαρμογή ιδιαίτερα σκληρών μέτρων".

Metro: Κινούμενη άμμος η πολιτική σκηνή - Η εφημερίδα τονίζει ότι "διεξαγωγή εκλογών τον Απρίλιο προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής. Σε ανασχηματισμό ακόμη και σήμερα ο Λ. Παπαδήμος. Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Προβληματισμός και αμηχανία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: Επιταχύνει τις εκλογές η πολιτική ρευστότητα - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου και της δανειακής σύμβασης ολοκληρώνεται το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου και ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη εκλογών, όπως προβλέπει η συμφωνία των 3 πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα, ενώ η ρευστότητα που επικρατεί σε ΠΑΣΟΚ Ν.Δ. και ΛΑΟΣ μετά τις διαγραφές των βουλευτών επιταχύνει τις διαδικασίες".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αγώνας ταχύτητας για το Μνημόνιο - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία υλοποίησης του PSI αλλά και την έγκαιρη καταβολή της πρώτης δόσης του νέου δανείου. Η αρχή γίνεται αύριο στο Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται -εκτός απροόπτου- να δώσουν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μέσα από έξι βήματα θα ολοκληρωθεί, πιθανότητα στα μέσα Μαρτίου, το «κούρεμα» κατά 50% του ελληνικού χρέους".

ΚΕΡΔΟΣ: Και υπογραφές μετά την ψήφο - Η εφημερίδα γράφει ότι "σε μία πρόωρη... Σαρακοστή εισέρχεται, μετά την ψήφιση του μνημονίου, η Ελλάδα, καθώς τα χρήματα της νέας δανειακής σύμβασης δεν πρόκειται να εκταμιευθούν, εάν μέχρι και τις 20 Μαρτίου, που λήγουν ομόλογα 4,5 δισ. ευρώ, δεν δρομολογηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε, υπογράφοντας, η ελληνική κυβέρνηση".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Οι Βρυξέλλες αναμένουν υπογραφές των αρχηγών - Η εφημερίδα τονίζει ότι "την έγκριση, από το αυριανό Eurogroup, του νέου μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, αλλά και της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά το PSI, που συντάσσει η τρόικα, αναμένεται ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει μέχρι την Παρασκευή στην επίσημη πρόσκληση προς τους ιδιώτες επενδυτές για την ανταλλαγή των ομολόγων".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου