Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/2/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/2/2012

Η κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, καθώς και οι πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση να δεχθεί το νέο σκληρό σχέδιο διάσωσης, το νέο χαράτσι της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στους καταναλωτές που καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, το Κυπριακό, η λήξη της απεργίας των λεωφορειούχων και η οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών κυριαρχούν στο σημερινό Τύπο.

Η «Αλήθεια» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Πώς πέθανε η Οξάνα;» και γράφει ότι ανυπέρβλητες δυσκολίες στην ολοκλήρωση των ερευνών για την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών θανάτου της 20χρονης Ρωσίας Οξάνα Ράντσεβα και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών στους υπαίτιους διαπιστώνει σε επιστολή προς την Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Γενικός Εισαγγελέας διορίζει άλλους δύο ανακριτές. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανέπτυξε σε άρθρο του πρόταση για ένα ισχυρό μεν, αλλά αποκεντρωμένο ομοσπονδιακό κράτος μετά τη λύση του Κυπριακού.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Κεφαλοκλείδωμα της Τρόικας στον ελληνικό λαό» και γράφει ότι στη μέγγενη της Τρόικας βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία πιέζεται ασφυκτικά να προχωρήσει στα νέα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να δώσουν την οικονομική στήριξη που χρειάζεται το ελληνικό κράτος. Στην Αθήνα η κατάσταση περιγράφεται ως τραγική ενώ τα μετέχοντα στην κυβέρνηση κόμματα αδυνατούν να καταλήξουν σε απόφαση. Αλλού αναφέρεται στο πιλοτικό πρόγραμμα σε Δημοτικά «Τηγανοκίνηση» για τη θέρμανση των σχολείων, μετατρέποντας τα τηγανέλεα σε καύσιμα.

«Ο Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Καίει το χαράτσι της ΑΗΚ», γράφει ότι ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις πολιτών για τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΑΗΚ και προπάντων για το νέο χαράτσι για επιβολή επιβαρύνσεων στους καθυστερημένους λογαριασμούς, (5 ευρώ πρόστιμο για καθυστέρηση, συν 5% τόκος επί του λογαριασμού) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου συνεδριάζει με σκοπό τη συζήτηση πρότασης από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για ακύρωση της απόφασης. Προβάλλει επίσης την απόφαση του Προέδρου Χριστόφια να δώσει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έγγραφα που αφορούν την εν εξελίξει διαδικασία των απευθείας συνομιλιών και σημειώνει ότι δύο απεσταλμένες του Λονδίνου αρχίζουν σήμερα επαφές στη Λευκωσία.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Σχέδιο διάσωσης ΚΑ», γράφει ότι σε πολλές κατευθύνσεις στρέφεται η προσοχή για το μέλλον και τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών, αφού οι δύσκολες στιγμές που διέρχεται η εταιρεία – και έχουν ως αποτέλεσμα την καταγραφή ζημιών και για το 2011 ύψους 30 εκ. ευρώ – επιβάλλουν τη λήψη καθοριστικών και τελεσίδικων αποφάσεων. Αλλού αναφέρει ότι κανονικά εκτελούν από χθες τα δρομολόγιά τους τα λεωφορεία στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας μετά από συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και οι εταιρείες των τριών πόλεων.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Καθυστέρηση στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δυσαρεστεί την ΕΕ» και γράφει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ διαμήνυσε στην Ελλάδα να αποφασίσει το συντομότερο αν θα δεχθεί τα νέα σκληρά μέτρα του σχεδίου διάσωσης της ΕΕ και ΔΝΤ. Σήμερα προγραμματίζονται νέα 24ωρη απεργία, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο τη λήψη απόφασης. Σε άλλη στήλη γράφει ότι πέραν των 300 καθηγητών καθημερινά λείπουν από τα εκπαιδευτήρια.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου