Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/2/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/2/2012

Το Κυπριακό, οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα με σύνθημα ”Είμαστε όλοι Ελληνες”, το θέμα αξιοπιστίας για την διαδικασία που ακολουθήθηκε, σχετικά με το πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας εναντίον του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη, από την Υπουργό Εμπορίου, οι προεδρικές εκλογές του 2013, το υψηλό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η ”Αλήθεια” υπό τον τίτλο ”4 προκλήσεις ζητούν κυβέρνηση” γράφει πως το Κυπριακό, το φυσικό αέριο, η οικονομία και η προεδρία της ΕΕ είναι ζητήματα φωτιά που καλείται να χειριστεί η κυβέρνηση Χριστόφια στον τελευταίο χρόνο της εντολής της. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε 25 πόλεις της Ευρώπης περιλαμβανομένων του Βερολίνου και του Παρισιού πραγματοποιήθηκαν χθες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα με σύνθημα ”Είμαστε όλοι Ελληνες”. Στην Λευκωσία η συμμετοχή ήταν πενιχρή.

”Η Σημερινή” υπό τον τίτλο ”Δύσκολος ο δρόμος” αναφέρεται στην συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα, ο οποίος σημειώνει ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην άκρη του γκρεμού, μπροστά στον κίνδυνο άμεσης ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Κι αν αυτό συνέβαινε, θα οδηγούσε σε αληθινή λεηλασία της χώρας, του λαού και του πλούτου της. Αλλού γράφει ότι θέμα αξιοπιστίας της διαδικασία που ακολουθήθηκε, σχετικά με το πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας εναντίον του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη, εγείρει η Υπουργός Εμπορίου.

”Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο ”Ετοιμο τουρκικό σχέδιο Β” γράφει ότι η Τουρκία σχεδιάζει χωρίς δραστικές και θορυβώδεις κινήσεις, την προώθηση σειράς ενεργειών που θα εφαρμόζουν ένα μοντέλο προσάρτησης των κατεχομένων. Πρώτο, σε πολιτικό επίπεδο είναι η συμμετοχή εποίκων στην ”διοίκηση” του ψευδοκράτους και δεύτερο στο θέμα της οικονομίας, επιδίωξη είναι η εισβολή τουρκικών κεφαλαίων μέσα από ιδιωτικοποίηση οργανισμών και έργων υποδομής. Αλλού γράφει ότι περιπέτειες και ταλαιπωρία για τους λάτρεις του χιονιού στο Τρόοδος τα Σαββατοκύριακα.

Η ”Χαραυγή” υπό τον τίτλο ”Παρασπονδίες χωρίς λογοδοσία” αποκαλύπτει Εκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία αφορά παράπονο ακαδημαϊκού του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος κατήγγειλε παραβιάσεις του περί Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμου, Κανόνων και ακαδημαϊκής δεοντολογίας, επίδειξη μεροληψίας, συστηματικές καταχρήσεις, υπέρβαση εξουσίας και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Αντί να διερευνήσουν τις καταγγελίες του, διέταξαν πειθαρχική έρευνα εναντίον του. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και χιονόπτωση είναι το φαινόμενο που παρατηρείται σε ολόκληρη την Κύπρο από το βράδυ της Παρασκευής.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail υπό τον τίτλο ”Εξοικονομήσεις για να πληρωθούν οι λογαριασμοί θέρμανσης” γράφει πως ”αυτοί είναι δύσκολοι καιροί για αρκετό κόσμο. Ολοι μαζεύονται γύρω από μια θερμάστρα σε ένα δωμάτιο” λόγω του υψηλού κόστους ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών έδωσε άδειες εργασίες σε ανειδίκευτους ηλεκτρολόγους. Το θέμα βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Η Καθημερινή” υπό τον τίτλο ”Η πρώτη παρτίδα των μνηστήρων” γράφει ότι δώδεκα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές τα πρώτα χαρτιά έχουν ανοίξει στο προεκλογικό τραπέζι και οι επόμενες κινήσεις θα καθορίσουν ποιοι μνηστήρες θα παραμείνουν στην τελική κούρσα. Αλλού γράφει ότι μετά την επαναστροφή της Κυβέρνησης στο θέμα της αδειοδότησης καζίνο, υπό αμφισβήτηση βρίσκονται, πλέον, και τα άλλα μέτρα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Η Μάχη” υπό τον τίτλο ”Προωθείται ενοποίηση με την Τουρκία” αναφέρεται σε συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στην εφημερίδα, ο οποίος επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμφωνία σχετικά με τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους δηλώνοντας ότι ”εμείς αυτό που ονειρευτήκαμε δεν είναι η ενοποίηση της Κύπρου με την Τουρκία αλλά με την Ευρώπη”. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι νέα εποχή για την Κύπρο σηματοδοτεί η επίσκεψη Νετανιάχου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου