Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/1/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/1/2012

Στις προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου με τους Χριστόφια – Ερογλου στο Green Tree της Νέας Υόρκης, αναφέρονται πρωτοσέλιδα οι εφημερίδες σήμερα. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι συμφωνίες Κύπρου – Ισραήλ στον στρατιωτικό τομέα, η διεθνής απάτη με τα sms και το διαδίκτυο, το θέμα των εμφυτευμάτων στήθους της γαλλικής εταιρείας, το φυσικό αέριο και τα πολεμικά πλοία που στέλνει το Ισραήλ στις πλατφόρμες του, καθώς και η αναμενόμενη για σήμερα λήψη απόφασης για τις διώξεις σχετικά με τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οδικός χάρτης για το τέλος» γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θέτει με διπλωματικό τρόπο σαφές χρονοδιάγραμμα λήξης της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού την 1η Ιουλίου 2012, όταν η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι το Ισραήλ στέλνει πολεμικά πλοία στις ισραηλινές πλατφόρμες, ενώ θα βρίσκονται σε ετοιμότητα και πολεμικά αεροσκάφη για να επέμβουν σε περίπτωση επίθεσης.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Λύσεις μέσης γραμμής προωθεί ο Γενικός Γραμματέας», γράφει ότι σε λύσεις μέσης γραμμής προσανατολίζεται ο ΓΓ του ΟΗΕ στη νέα συνάντηση με τους δύο ηγέτες, ώστε να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι έπιασε δουλειά από χθες η Ομάδα των Εμπειρογνωμόνων για το φυσικό αέριο και ότι η Κυβέρνηση βαίνει προς επιλογή του νορβηγικού μοντέλου διαχείρισης του φυσικού αερίου.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ετσι σας κλέβουν στα sms» γράφει ότι σαρώνουν πλέον με ανεξέλεγκτες διαστάσεις οι απάτες με κινητά τηλέφωνα και διαδίκτυο με θύματα ανυποψίαστους πολίτες που πληρώνουν την αφέλεια τους στέλλοντας εκατομμύρια χρήματα από όλο τον κόσμο σε διεθνή κυκλώματα απατεώνων. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σήμερα θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις διώξεις σχετικά με την φονική έκρηξη στο Μαρί τον Ιούλιο και ότι 8-10 άτομα σίγουρα θα κατηγορηθούν.

Η ”Χαραυγή” στο κύριο της θέμα με τίτλο ”Στα σκαριά η απάντηση προς τον ΓΓ του ΟΗΕ” γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα απαντήσει στην επιστολή – πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για νέα συνάντηση στο Green Tree 22-24 Ιανουαρίου και ότι θα διατυπώνει τους προβληματισμούς του για την έλλειψη προόδου και το νόημα της συνάντησης υπό το φως της απογοητευτικής εικόνας των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι νέο κεφάλαιο άνοιξε στις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ στο στρατιωτικό τομέα μετά τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο Υπουργών Αμυνας στο Ισραήλ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Μαλάς: Δεν υπάρχει ανάγκη αφαίρεσης των εμφυτευμάτων» προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά ότι δεν υπάρχει ιατρικός λόγος για αφαίρεση των εμφυτευμάτων στήθους ΡΙΡ και Μ, λέγοντας ότι είναι καλό να προβαίνουν οι γυναίκες που έχουν αυτά τα εμφυτεύματα σε τακτικούς ελέγχους. Αλλού, η εφημερίδα γράφει για τις καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα ότι οι έντονες βροχές που έπεσαν στην περιοχή στο Λατσί στην Πάφο προκάλεσαν ζημιές σε εστιατόρια.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου