Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/1/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/1/2012

Το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις, με φόντο τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το αυξημένο ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στην Κύπρο και οι προσπάθειες των αρμοδίων φορέων να ελέγξουν το πρόβλημα, η έκκληση του ΓΓ του ΑΚΕΛ για ενότητα ώστε να αντιμετωπιστούν οι κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ και στον τομέα της άμυνας, οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις Χριστόφια σε τουρκικά ΜΜΕ σε σχέση με την αναφορά σε δύο μητέρες πατρίδες, και το ύψος των ζημιών από φυσικές καταστροφές στον πλανήτη το 2011, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο Τύπος.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Περίγραμμα λύσης του Δ. Χριστόφια», γράφει στο κύριο της θέμα για προσχέδιο 20 σελίδων, που ετοίμασε η ε/κ πλευρά, και το οποίο παραθέτει συνοπτικά τις βασικές θέσεις και στις επτά θεμελιώδεις πτυχές του Κυπριακού. Ανάλογο, γράφει η εφημερίδα, είναι και το έγγραφο του κ. Ερογλου και αναμένεται να γίνει η ανταλλαγή τους όταν υποβληθούν τα τελικά κείμενα πριν το Greentree 2. Αλλού, γράφει ότι ο κομμωτής, κατηγορούμενος για το τριπλό φονικό στην Πάφο, θα παρουσιαστεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου στις 13 Ιανουαρίου.

”Η Σημερινή”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εφιάλτης το ποσοστό ανεργίας», γράφει ότι εξαιρετικά δύσκολες ώρες περνά η αγορά εργασίας στην Κύπρο, με το ποσοστό της ανεργίας να σπάει κάθε προηγούμενο και να θέτει σε συναγερμό όλους τους αρμόδιους φορείς. Όπως γράφει η «Σημερινή», τον περασμένο Δεκέμβριο, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων έφθασε στα 32.895 πρόσωπα. Αλλού, γράφει για την υπόθεση με αστυνομικό, ο οποίος συνελήφθη και τέθηκε σε διαθεσιμότητα καθώς φέρεται να έκλεψε πορτοφόλι που περιείχε 370 ευρώ και πιστωτικές κάρτες.

”Ο Φιλελεύθερος”, κάτω από τον κύριο τίτλο «Σωσίβια ψάχνει ο ΟΗΕ», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει προβεί σε δραματική έκκληση προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη για να αποφευχθεί το αδιέξοδο, το οποίο είναι ορατό και δεν αποκλείεται να υπάρξει και πριν την τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Greentree. Αλλού, γράφει ότι στο 30% ανέρχονται οι πραγματικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού των νοικοκυριών τον τελευταίο χρόνο, όπως δείχνει η σύγκριση λογαριασμών Ιανουαρίου 2011 με τον Ιανουάριο του 2012.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Ενωμένοι για τα δύσκολα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις απηύθυνε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού να τερματίσουν τις άγονες και αχρείαστες αντιπαραθέσεις και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις επικείμενες κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό. Αλλού, γράφει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε πως για να υπάρξει πρόοδος και λύση του Κυπριακού απαιτείται συνέπεια στη συμφωνημένη βάση για λύση.

Η αγγλόγλωσση ”Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι φυσικές καταστροφές κόστισαν 380 δις δολάρια το 2011», γράφει ότι οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν το 2011 με κύριες τις καταστροφές από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία και το σεισμό στη Νέα Ζηλανδία κόστισαν διπλάσια από ότι κόστισαν οι φυσικές καταστροφές το 2010 και τριπλάσια από το μέσο όρο της δεκαετίας. Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος δεν έχει καταφέρει να συμμορφωθεί με το χρονοδιάγραμα της ΕΕ σε σχέση με την υιοθέτηση του κανονισμού αναφορικά με τις συνθήκες εισόδου για τους μη Ευρωπαίους πολίτες με υψηλά προσόντα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», υπό τον τίτλο «Νέα ώθηση στις σχέσεις με Ισραήλ» γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ μπαίνουν σε γερά θεμέλια και στον ευαίσθητο στρατιωτικό τομέα, στον οποίο οι δύο χώρες αναπτύσσουν τη συνεργασία τους. Σύντομα, όπως γράφει η εφημερίδα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας στο Τελ Αβίβ. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος χαρακτήρισε άδικη την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», κάτω από τον τίτλο «Δεκανίκια Ερογλου στον Αναστασιάδη», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ”συναγερμικός ηγέτης βολεύεται με την τουρκική αδιαλλαξία και κάνει πλάτες στον Τουρκοκύπριο εθνικιστή ηγέτη και φανατικό θιασώτη της διχοτομικής λύσης των δύο κρατών”. Αλλού, γράφει ότι σε εφαρμογή μπαίνουν «σχέδια για νέο κοκτέιλ εθνικιστικής αναταραχής από ακροδεξιούς εξτρεμιστές», που έχουν στο στόχαστρο τον Πρόεδρο και την εξουδετέρωση των σχεδιασμών της Κυβέρνησης στα ενεργειακά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τα θέλει και τα λέει ή του ξεφεύγουν;» γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «για μια ακόμα φορά συμπεριφέρεται σαν αμετανόητος ΑΚΕΛικός και όχι σαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας», καθώς, προσθέτει η εφημερίδα, μιλώντας στη Χουριέτ και στο CNN Turk ”επανέλαβε τη γνωστή του θέση για δύο μητέρες πατρίδες της Κύπρου”. Αλλού, γράφει για την κατάσταση στην οικονομία, σημειώνοντας πως «δεν μας σώζει το ρωσικό δάνειο».

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα ”Cyprus Weekly”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υποτονικότητα» γράφει ότι τα ΗΕ αναγνωρίζουν τις δυσκολίες στις συνομιλίες, ενόψει της συνάντησης της Νέας Υόρκης στα τέλη Ιανουαρίου, και χθες ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια δήλωσε ότι οι συνομιλίες περνούν μια πολύ δύσκολη περίοδο. Αλλού, κάτω από σχετικό φωτορεπορτάζ, γράφει για τα χιόνια στο Τρόοδος και την κακοκαιρία και τη νέα χιονόπτωση που αναμένεται να σημειωθεί το Σαββατοκυρίακο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου