Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/1/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/1/2012

Η επικείμενη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο Greentree, οι διάφορες πληροφορίες που φέρουν τα Ηνωμένα Εθνη να παρουσιάζουν στη συνάντηση ”διαδικαστικές και άλλες ιδέες” ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, η υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Standard and Poor’s (S&P’s) και οι αντιδράσεις που υπήρξαν από πλευράς Κυβέρνησης και κομμάτων, καθώς και οι προεδρικές εκλογές του 2013, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η ”Αλήθεια” υπό τον τίτλο ”Φορολογική περιπέτεια για το Χαρ. Σταυράκη” γράφει ότι το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων θεωρεί ότι εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δεν δηλώθηκαν ως έπρεπε από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη και με επιστολή που απέστειλε στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ζητεί γνωμάτευση κατά πόσο στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πληθαίνουν οι περιπτώσεις φοιτητών των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που διακόπτουν τις σπουδέες τους λόγω του δυσβάστακτου κόστους φοίτησης.

”Η Σημερινή” υπό τον τίτλο ”Στη ζυγαριά του Κυπριακού οι προεδρικές” γράφει ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται πως θα υπάρχουν τρεις υποψήφιοι το 2013, οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και ένας άγνωστος τρίτος υποψήφιος,. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η φιλοσοφία του νέου αναλυτικού προγράμματος νεοελληνικής που ξεκίνησε φέτος να εφαρμόζεται στην δημοτική και μέση εκπαίδευση είναι πως πρέπει να αξιοποιείται η κυπριακή διάλεκτος που θα επιφέρει θετικότατα αποτελέσματα στην εκπαίδευση γενικότερα του τόπου.

”Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο ”Ρίχνουν αυλαία στο Greentree” γράφει ότι σκηνικό ”τελικής φάσης” διαμορφώνουν τα Ηνωμένα Εθνη ενόψει της επικείμενης τριμερούς συνάντησης στο Greentree. Ο διεθνής Οργανισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προετοιμαστεί για να παρουσιάσει ”διαδικαστικές και άλλες ιδέες” ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να προχωρήσουν προς το στόχο, που παραμένει η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης και δημοψήφισμα μέχρι τον Ιούνιο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η βαρυχειμωνιά είναι εφιάλτης για τους χαμηλοσυνταξιούχους στα χωριά της περιοχής Τροόδους, που για να επιβιώσουν πρέπει να ανάβει διαρκώς η θέρμανση.

Η ”Χαραυγή” υπό τον τίτλο ”Εχουμε τα όρια μας” αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη για να προσφέρει γη και ύδωρ, διαμηνύοντας παράλληλα ότι ”έχουμε τα όρια μας, που είναι καταγεγραμμένα στις θέσεις που είναι γνωστές στο Εθνικό Συμβούλιο και το σύνολο του κυπριακού λαού”. Αλλού η εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη, ο οποίος δηλώνει ότι το φυσικό αέριο είναι και για τις επόμενες γενιές και πως η βάση μας είναι το νορβηγικό μοντέλο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ”Sunday Mail” υπό τον τίτλο ”Κρυμμένη ατζέντα υποβάθμισης” αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία με αφορμή την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Standard&Poor’s, ο οποίος είπε ότι ο συγκεκριμένος Οίκος αποφάσισε χθες να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά δύο βαθμίδες προβάλλοντας ως βασικούς λόγους τα βαθειά πολιτικά, χρηματοοικονομικά και νομισματικά προβλήματα εντός της ευρωζώνης, και την έκθεση του κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος στην ελληνική οικονομία. Αλλού η εφημερίδα αναφερόμενη στο θάνατο του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι έχασαν ένα ήρωα, ένα πατέρα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Η Μάχη” υπό τον τίτλο ”Κάτω τα χέρια από το φυσικό αέριο”, αναφέρεται σε συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στην εφημερίδα, ο οποίος είπε ότι δεν πρέπει να μετατρέψουμε την εθνική υπόθεση του φυσικού αερίου σε εργαλείο εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης ή αποπροσανατολισμού από τα υπαρκτά προβλήματα που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ”Προεδρικό και ΑΚΕΛ αποψίλωσαν την ΚΥΠ από ικανά στελέχη”.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Η Καθημερινή της Κυριακής” υπό τον τίτλο ”Εγγραφο ΗΕ για το Greentree γράφει ότι η συνάντηση στο Greentree θεωρείται κομβικής σημασίας για τα ΗΕ, που εμφανίζονται αποφασισμένα να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να δοθεί μια ανέλπιστη υπό τις παρούσες συνθήκες, ώθηση (ίσως και τεχνητή) στην όλη προσπάθεια που θα επιτρέψει μετάβαση στο επόμενο στάδιο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το συμβόλαιο με τη Noble είναι ετεροβαρές και ότι έχει τέσσερα τρωτά σημεία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου