Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/1/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/1/2012

Οι συνομιλίες που αρχίζουν την Δευτέρα στο Greentree και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος έφτασε χθες στη Νέα Υόρκη, είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα στον Τύπο σήμερα. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στα αποτελέσματα της νεκροτομής που διενεργήθηκε χθες στη σορό της 11χρονης μαθήτριας από τη Λεμεσό, που πέθανε αιφνιδίως την Πέμπτη, στις εξελίξεις με το σύστημα LEFCO αλλά και στο τσουχτερό κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

«Σενάρια συνομωσίας για το Greentree» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας». Αναφέρεται στην συνάντηση της Νέας Υόρκης που αρχίζει τη Δευτέρα και τις διεργασίες που γίνονται, καθώς και στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Κομισιόν αλλά και των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο για τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις. Αλλού αναφέρεται στα αποτελέσματα της νεκροτομής στη σορό της μαθήτριας Αλεξάνδρας Λουκά από τη Λεμεσό και γράφει ότι αν και αναμένονται οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις, φαίνεται ότι μάλλον η αιτία θανάτου είναι η απόφραξη αεροφόρων οδών.

Η «Σημερινή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Κοινή θητεία έκαναν πατέρας και γιος» αναφέρεται στην περίπτωση κληρωτού στρατιώτη ο οποίος υπηρετούσε την θητεία του σε στρατόπεδο όπου διοικητής ήταν ο πατέρας του. Αναφέρεται ότι ο πατέρας και γιος επικαλούνταν απλή συνωνυμία και ότι είχαν για το θέμα γίνει πολλές καταγγελίες στην γραμμή του οπλίτη χωρίς αποτέλεσμα. Φιλοξενούνται δηλώσεις του ΥΠΑΜ ο οποίος έδωσε χθες εντολή για μετάθεση του στρατιώτη σε άλλη μονάδα. Σε άλλο θέμα η «Σ» αναφέρεται στην 14χρονη Ηλιάνα η οποία με θάρρος ψυχής έχει νικήσει στη σύντομη ζωή της πολλές σοβαρές ασθένειες.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Τριμερής χαμηλών πτήσεων» και αναφέρεται στη συνάντηση στο Greentree την Δευτέρα και Τρίτη. Γράφει ότι τα ΗΕ προσέρχονται στη συνάντηση με διαδικαστική φόρμουλα ενώ αναφορά γίνεται και στην παρέμβαση του Προέδρου της Κομισιόν για «παράθυρο ευκαιρίας». Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Συγκοινωνιών για αλλαγές στον οδικό κώδικα με τριπλάσια πρόστιμα και κλιμακωτές ποινές, που αφορούν και το σύστημα βαθμών για τους παραβάτες των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

«Να κάνουν δεύτερες σκέψεις» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Χαραυγής» και αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια ο οποίος αφίχθη χθες στη Νέα Υόρκη, με αποδέκτες όσους μεθοδεύουν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αυστηρά χρονοδιαγράμματα και διεθνή διάσκεψη. Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις Εκπροσώπου του ΓΓ ενόψει της συνάντησης με τους δύο ηγέτες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα απόρρητα έγγραφα που αποδέσμευσε το Φόρειν Οφις και αναφέρονται σε πιέσεις και μεθοδεύσεις του Λονδίνου το 1981 σε σχέση με το Κυπριακό και τις συνομιλίες.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail τιτλοφορεί το δημοσίευμά της «Μόνο με θαύμα συμφωνία στην Νέα Υόρκη» και αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια σε Τ/κ στο Λονδίνο ότι μόνο με θαύμα θα αρθεί το αδιέξοδο.
Αλλού αναφέρεται στην απόφαση του βραβευμένου Ινδού συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι να μην παραστεί σε φεστιβάλ λογοτεχνίας μετά από απειλές κατά της ζωής του και διαδηλώσεις.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου