Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/1/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/1/2012

Στον κίνδυνο κατάρρευσης των συνομιλιών για το Κυπριακό αναφέρονται στο σύνολό τους οι κυπριακές εφημερίδες σήμερα. Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι το φυσικό αέριο, το κατηγορητήριο για την υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί, η κατάσταση στην οικοδομική βιομηχανία και η δημοπρασία ενός σπάνιου αρχαίου κυπριακού νομίσματος στη Νέα Υόρκη.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Επεσαν τα ... πέπλα» γράφει ότι ''μετά τη 'δίκαιη κοινωνία' που έκανε στην Κύπρο'', ο Πρόεδρος ''θέλει να κάνει και 'δίκαιη κοινωνία' στην Ευρώπη, απείλησε να μην πάει στην τριμερή αλλά μετά το πήρε πίσω''. Επίσης πως ''μέσω Τουρκίας θα γίνει η εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου'' και ότι ο Πρόεδρος ''υποχώρησε μετά τον σάλο και θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο η Σύνοδος για την ασφάλεια''. Αλλού γράφει ότι εντός των ημερών θα ξεκαθαρίσει εάν το όνομα του τέως ΥΠΕΞ Μάρκου Κυπριανού θα είναι στο κατηγορητήριο για την έκρηξη στο Μαρί.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις» γράφει ότι η παραδοχή για το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ήρθε διά στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας και προσθέτει ότι το αδιέξοδο αναμένεται να «επισημοποιηθεί» στο Green Tree. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι καταρρέει η οικοδομική βιομηχανία με τις πωλήσεις να βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια στο ναδίρ και τις απολύσεις το 2011 να έχουν ξεπεράσει τις 4.500.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Τριμερής χαμηλών πτήσεων» γράφει ότι στο παρά πέντε σχεδόν πριν από την νέα τριμερή στο Greentree, η Λευκωσία διαμηνύει ότι υπό τις σημερινές συνθήκες θεωρείται αχρείαστη, και προσθέτει ότι τη θέση αυτή δεν ενστερνίζονται τα Ηνωμένα Εθνη που προχωρούν χωρίς να διαφοροποιούν τους σχεδιασμούς τους, αλλά ούτε και η τουρκική πλευρά. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι απομακρύνονται τώρα οι Ισραηλινοί από την Κύπρο και το Βασιλικό και προσανατολίζονται στη δημιουργία τερματικού για το φυσικό αέριο στο Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Χτίζουμε τις βάσεις για ισχυρότερη Κύπρο» γράφει ότι μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εγκαινιάζοντας το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στην ακριτική Δερύνεια, τονίζοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται σήμερα σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και οι εξελίξεις σήμερα θα επηρεάσουν για τις επόμενες δεκαετίες την πορεία μας στο μέλλον. Αλλού, γράφει ότι ουσιαστικός θα είναι o ρόλος που θα διαδραματίσει η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων στις αποφάσεις για το φυσικό αέριο.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κίνδυνος αδιεξόδου στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης» αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να συναντηθούν οι δύο πλευρές αυτό το μήνα στη Νέα Υόρκη, εάν δεν επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι ένα σπάνιο αρχαίο κυπριακό νόμισμα του 320 πΧ, αξίας 400,000 δολαρίων Αμερικής, βρίσκεται σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου