Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/1/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/1/2012

Η προσαγωγή στη δικαιοσύνη οκτώ ατόμων για την τραγωδία στο Μαρί, η αίτηση πλοίου ρωσικών συμφερόντων με εκρηκτικά να ανεφοδιαστεί στην Κύπρο, οι υποβαθμίσεις των κυπριακών τραπεζών και οι φόβοι των επενδυτών, τα όσα ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος για το ΡΙΚ, και η εγκατάσταση δύο αεροσκαφών από την εταιρεία Ryanair στο Αεροδρόμιο Πάφου, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Η ιστορία επαναλαμβάνεται”, γράφει ότι έξι μήνες μετά την τραγωδία στο Μαρί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται από χθες βράδυ αντιμέτωπος και καλείται να χειριστεί μία σχεδόν πανομοιότυπη υπόθεση με αυτήν του πλοίου ”Μόνστεγκορσκ”, αφού πλοίο πάλι ρωσικών συμφερόντων, που ζήτησε ανεφοδιασμό, διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο των εγγράφων του ότι μεταφέρει πάλι τεράστια ποσότητα εκρηκτικών σε κοντέινερ με προορισμό πάλι τη Συρία. Γράφει, επίσης, ότι το ΕΔΑΔ επιδίκασε σε οκτώ Ε/κ αποζημιώσεις απώλειας χρήσης σε βάρος της Τουρκίας.

Η ”Σημερινή”, υπό τον τίτλο ”Οκτώ διώξεις για το Μαρί”, γράφει ότι ενώπιον της δικαιοσύνης θα προσαχθούν οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας, ο τέως Αρχηγός της ΕΦ Πέτρος Τσαλικίδης, ο τέως Υπαρχηγός Σάββας Αργυρού, ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Ανδρέας Νικολάου, ο Βοηθός Διευθυντής της Πυροσβεστικής Χαράλαμπος Χαραλάμπους και ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοϊζίδης. Γράφει, επίσης, ότι καθηλώνουν τα αεροπλάνα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Ο ”Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο ”Διώκονται οκτώ για το Μαρί”, γράφει ότι ο κύβος ερρίφθη για τις ευθύνες στο Μαρί, έξι ακριβώς μήνες μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου, και χθες αποφασίστηκε τελεσίδικα η άσκηση ποινικής δίωξης για οκτώ πρόσωπα. Γράφει, επίσης, ότι όσο πιο βαθειά προχωρούν οι έρευνες για τα στημένα παιγνίδια, τόσο πιο πολλά και ανησυχητικά στοιχεία εντοπίζονται, και οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου τελούν εν αναμονή της απάντησης των Βρετανών κατά πόσο θα ικανοποιήσουν αίτημα για νομική αρωγή.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Απειλές εναντίον ΡΙΚ”, γράφει ότι σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του ΡΙΚ με ανυπόστατους χαρακτηρισμούς και απειλές προέβη χθες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι σήμερα υπάρχουν απτά αποτελέσματα και έτσι είναι ο κατάλληλος καιρός για να αρχίσει ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης για το θέμα των υδρογονανθράκων.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο ”Η Ryanair δημιουργεί κόμβο στην Πάφο”, γράφει ότι η Ryanair ανακοίνωσε χθες ότι θα εγκαταστήσει δύο αεροσκάφη στην Πάφο, προσφέροντας 80 πτήσεις την εβδομάδα σε 14 νέους προορισμούς, από τον Απρίλιο, επενδύοντας σχεδόν 110 εκατομμύρια ευρώ για να μεταφέρει 600.000 επιβάτες τον χρόνο και να προσφέρει 600 θέσεις εργασίας. Γράφει, επίσης, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι οι διώξεις προσώπων στην υπόθεση της τραγωδίας στο Μαρί αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Financial Mirror”, υπό τον τίτλο ”Το 2012 θα είναι το έτος των συγχωνεύσεων και εξαγορών;”, γράφει ότι οι συνεχείς υποβαθμίσεις του κυπριακού τραπεζικού συστήματος πιέζει τους μετόχους, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι κάποιες τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν κατάρρευση ή να γίνουν στόχοι εξαγορών, μάλλον από Ρώσους επενδυτές. Γράφει, επίσης, ότι ολοένα και μειώνεται το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών για τα κυπριακά ακίνητα και για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει φως στην άκρη της σήραγγας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου