Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/1/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/1/2012

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό μετά τα αποτελέσματα των συνομιλιών στο Greentree και οι αντιδράσεις των κομμάτων κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης η αντίδραση της ΠΟΕΔ στο θέμα των αντικαταστατών, η υπερχείλιση των φραγμάτων από τις συνεχιζόμενες βροχές, η κατάσταση του κτιρίου του Κρατικού Χημείου, καθώς και το πρώτο Ενεργειακό Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Η «Αλήθεια», κάτω από τον πηχυαία τίτλο «Πήγε θωρακισμένος – Γυρίζει απομονωμένος», γράφει ότι οι χειρισμοί του Προέδρου Χριστόφια στο Greentree οδηγούν τον ίδιο και το ΑΚΕΛ πάλι στην πολιτική απομόνωση. Ο ΔΗΣΥ κάνει λόγο για ‘αδεξιότητα’ του Προέδρου, για παταγώδη αποτυχία το ΔΗΚΟ, για «Βατερλό» η ΕΔΕΚ, να παραιτηθεί ο Πρόεδρος λέει το ΕΥΡΩΚΟ ενώ οι Οικολόγοι ζητούν να «διορισθεί διαπραγματευτής». Σε άλλη στήλη γράφει ότι στο κενό είναι οι συζητήσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ με την ΟΕΒ. Σήμερα αποφασίζουν οι εργοδότες τη στάση που θα ακολουθήσουν ενώ απεργιακά μέτρα λαμβάνουν οι συντεχνίες.

«Η Σημερινή», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ορατός κίνδυνος διασάλευσης της εργατικής ειρήνης», γράφει ότι ορατός όσο ποτέ διαφαίνεται ο κίνδυνος διασάλευσης της εργατικής ειρήνης στον ιδιωτικό τομέα, έπειτα από το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε ο διάλογος ανάμεσα σε ΟΕΒ και συντεχνίες για το πάγωμα μισθών και ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα. Σε άλλη στήλη γράφει ότι η ΠΟΕΔ θα πραγματοποιήσει σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία περιλαμβάνει παραμονή των παιδιών στην αυλή κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου, ζητώντας επιτακτικά από τη Βουλή την αποδέσμευση κονδυλίων για τους έκτακτους εκπαιδευτικούς.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Παιχνίδι με Αγγλία-Τουρκία» και γράφει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε αμέσως μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης στο Greentree κοινή συνάντηση με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Τουρκίας και της Αγγλίας όπου έγινε αξιολόγηση της τριμερούς και συζήτηση για τα επόμενα βήματα. Σε άλλη στήλη γράφει ότι το ‘κύκνειο άσμα’ του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, «Η άλλη θάλασσα» θα ολοκληρωθεί από τους συνεργάτες του και τα γυρίσματα θα γίνουν στη θάλασσα της Πάφου.

Η «Χαραυγή» προβάλλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο «Υπερασπίστηκε αρχές ο Πρόεδρος» και γράφει ότι η Γραμματεία του ΑΚΕΛ αξιολόγησε τα διαδραματισθέντα στο Greentree και στη βάση πληροφόρησης, εκτιμά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μια δύσκολη μάχη για την Κύπρο, υπερασπιζόμενος αρχές και αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, απέτρεψε ‘κλείδωμα’ συγκλίσεων και ‘κωδικοποίηση που θα επέβαλλε ο ΟΗΕ’. Αλλού γράφει ότι ένα-ένα ξεχειλίζουν τα φράγματα από τις μεγάλες ποσότητες νερού που εισρέουν λόγω των βροχών. Χθες ξεχείλισε το Φράγμα του Ασπρόγκρεμμου.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο «Η Noble προγραμματίζει την εξόρυξη δεύτερης γεώτρησης», και γράφει ότι κατά τη διάρκεια χθες του συμποσίου με τίτλο « Οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου και τα νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο» ο αντιπρόεδρος της Noble αποκάλυψε τα σχέδια της εταιρείας για το 2012. Σε άλλη στήλη αναφέρεται στην κατάσταση στο κτίριο του Κρατικού Χημείου, λέγοντας ότι όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, το κτίριο κρίθηκε επικίνδυνο σε περίπτωση σεισμού αλλά δεν υπάρχει λόγος για ανέγερση νέου.

Η εβδομαδιαία «Το Ποντίκι», με πηχυαίο τίτλο «Είπε ναι στο κλείσιμο του κυπριακού», γράφει ότι «απερίγραπτη είναι πλέον η κατάσταση στο Κυπριακό και απερίγραπτη επίσης είναι η συμπεριφορά του Χριστόφια». Γράφει ότι ο Πρόεδρος «είναι πλέον και έκπτωτος λόγω της πασιφανούς συναίνεσης του στο κλείσιμο του Κυπριακού όπως – όπως». Σε άλλη στήλη γράφει ότι ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο τέως Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας είναι μέσα στους οκτώ που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση στο Μαρί και διερωτάται αν οι δύο θα μιλήσουν τώρα ή θα καλύψουν τον Πρόεδρο.

Η εβδομαδιαία «Ο Αντίλογος», με κύριο τίτλο «Ο Μπαν έκανε τη δουλειά του», γράφει ότι τα δύσκολα μονοπάτια έγιναν και επικίνδυνα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιστρέφοντας στην Κύπρο, έχει να αντιμετωπίσει τις εκρήξεις όλων των πολιτικών κομμάτων – εξαιρουμένου του ΑΚΕΛ, που τον κατηγορούν ευθέως ότι στη Νέα Υόρκη απομακρύνθηκε και ξέφυγε από τα όσα είχαν συμφωνήσει στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού αναφέρει ότι προς μετωπική σύγκρουση του νυν προέδρου της Ενωσης Δήμων, Δημάρχου Λεμεσού Αντρέα Χρίστου με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό οδηγούνται οι εκλογές που τοποθετούνται γύρω στις 20 Φεβρουαρίου.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Πολιτικό πραξικόπημα κατά Προέδρου Χριστόφια» και γράφει ότι πρόκειται για το δεύτερο γύρο του ‘εγχειρήματος’ του καλοκαιριού με αφορμή την έκρηξη στο Μαρί. Ο στόχος, προσθέτει, είναι ο ίδιος, να ανακοπεί οποιαδήποτε τυχόν προοπτική για λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου. Σε άλλη στήλη γράφει ότι «καμένο χαρτί» είναι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης για τις προεδρικές εκλογές. Με τις συνεχείς μεταλλάξεις του, γράφει, «δεν τον εμπιστεύονται ούτε μέσα στο ίδιο το κόμμα του».

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly», κάτω από τον τίτλο «Τέλος του δρόμου», γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που επιστρέφει σήμερα από τις ΗΠΑ μετά τις συνομιλίες στο Greentree, θα αντιμετωπίσει μεγάλη κριτική για τους χειρισμούς του, αφού το ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Εθνη να αποχωρήσουν από την Κύπρο είναι μεγάλο. Σε άλλη στήλη, γράφει ότι ο διάσημος τραγουδιστής Χούλιο Ιγκλέσιας σέρνει το ψευδοκράτος στα δικαστήρια, ζητώντας 10 εκ. δολάρια σε αποζημιώσεις, γιατί δεν γνώριζε ότι ήταν παράνομο καθεστώς όταν υπέγραψε συμβόλαιο για να πραγματοποιήσει εκεί συναυλία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου