Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/1/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/1/2012

Τα αίτια του θανάτου του εγκαταλελειμμένου βρέφους στην Αραδίππου, οι προετοιμασίες για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης των οικοπέδων στην ΑΟΖ και η χθεσινή σύσκεψη της Υπουργικής Επιτροπής για το Φυσικό Αέριο, η κατάθεση έφεσης από τον Γενικό Εισαγγελέα κατά της απόφασης για την «Ηλιος», η απεργία στον ΟΣΕΛ και ο απόηχος των επεισοδίων στις βρετανικές βάσεις είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Αρχισε με φάουλ» αναφέρει ότι η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ άρχισε με κακούς οιωνούς, καθώς η Ατυπη Σύνοδος των Υπουργών Αμυνας μένει μετέωρη λόγω του φερόμενου βέτο του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ και άλλων αξιωματούχων στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι οι μετοχές των κυπριακών τραπεζών κλυδωνίζονται, λόγω σεναρίων για μεγαλύτερο του 50% κουρέματος των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Πνίγονται οι εργοδότες» γράφει ότι οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν το βάρος του εργατικού κόστους, και παραθέτοντας δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Πήλικου, αναφέρει ότι αν δεν βοηθηθούν οι επιχειρήσεις τότε η ανεργία θα ξεπεράσει σύντομα το 10%. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης κατέθεσε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της αθωωτικής απόφασης στην υπόθεση «Ηλιος».

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Σέρνουν χορό προεδρικών» γράφει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ρίχνονται από τώρα σε μια μαραθώνια προεκλογική περίοδο, διαμορφώνοντας σκηνικό για τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2013. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στα επεισόδια στο Ακρωτήρι, γράφοντας ότι οι διαδηλωτές κατηγορούν τους Αστυνομικούς των Βάσεων για ωμότητα και βαρβαρότητα εναντίον τους.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Τρεις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα» γράφει ότι η Υπουργική Επιτροπή για το Φυσικό Αέριο έλαβε τρεις σημαντικές αποφάσεις, καθώς σύμφωνα με την Υπουργό Εμπορίου, εξαγγέλλεται ο β’ γύρος αδειοδοτήσεων και ολοκληρώνεται το πρότυπο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού ενώ την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στην Κύπρο η ομάδα εμπειρογνωμόνων. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση θα καταβάλει στον ΟΣΕΛ 1,5 εκ. ευρώ για να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Το βρέφος πέθανε από το κρύο και την πείνα» αναφέρεται στα αίτια του θανάτου του εγκαταλελειμμένου βρέφους στην Αραδίππου, όπως διαπιστώθηκαν από την νεκροψία, ενώ προστίθεται ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της μητέρας που το εγκατέλειψε. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην απεργία των οδηγών λεωφορείων στη Λευκωσία, οι οποίοι απεργούν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ζητώντας την καταβολή 1,5 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Συγκοινωνιών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Financial Mirror» διερωτάται στον πρωτοσέλιδο τίτλο της αν θα υπάρχουν συντάξεις μετά το 2048, προσθέτοντας ότι το ποσό που δόθηκε για την κάλυψη των συντάξεων του ΤΚΑ την περίοδο 2004-2009 ξεπέρασε τα 4 δις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε τρεις «μνηστήρες» για την εξαγορά της Eurocypria.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου