Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 26/1/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 26/1/2012

Τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Greentree με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και τα όσα δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Αλλα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο έχουν να κάνουν με τις αντιδράσεις των κομμάτων σε ό,τι αφορά τις ποινικές διώξεις για την έκρηξη στο Μαρί, τα ευεργετικά καιρικά φαινόμενα του Γενάρη, την αντιπαράθεση μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτικών οργανώσεων για την ΑΤΑ, τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Υπουργού Εμπορίου στο Ισραήλ και το χτεσινοβραδινό διαγωνισμό για επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει φέτος την Κύπρο στη Eurovision.

Υπό τον τίτλο «Διάσκεψη και τίτλοι τέλους… τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου» και «Κόμματα: Απέτυχε ο Χριστόφιας», η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπανκ Κι Μουν παίρνει στα χέρια του τη διαδικασία αναβαθμίζοντας το ρόλο του ιδίου και των ΗΕ (στη διαδικασία). Οπως γράφει η εφημερίδα ο ΓΓ του ΟΗΕ άναψε τις μηχανές για πολυμερή διάσκεψη και χάραξε για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν μέχρι τη λήξη ενός καθαρού χρονοδιαγράμματος με ορίζοντα το τέλος Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου. Αλλού η «Αλήθεια» αναφέρεται στις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων μετά τις κατηγορίες σε βάρος δυο τέως υπουργών για την έκρηξη στο Μαρί και όχι του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οπως προσθέτει, προωθείται διαδικασία άρσης της ασυλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας.



«Οδικός χάρτης με ‘οδηγό’ τον Ντάουνερ» είναι ο κύριος τίτλος στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «η Σημερινή», με την εφημερίδα να γράφει ότι η τριμερής συνάντηση στο Greentree ολοκληρώθηκε «με χρονικό ορίζοντα τον ερχόμενο Απρίλιο για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης και με αναβαθμισμένο το ρόλο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού». Αναφέρεται ακόμη πως «ουσιαστικά τέθηκε οδικός χάρτης για λύση πριν από την 1η Ιουλίου, ημερομηνία έναρξης της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Αλλού «η Σημερινή» φιλοξενεί φωτογραφία από το χιονισμένο τοπίο του Τροόδους, γράφοντας «Χαρά Θεού ο Γενάρης». Οπως αναφέρει στις εσωτερικές της σελίδες, ο τρέχον μήνας έφερε «βροχή για δυο Γενάρηδες» με τα φράγματα να γεμίζουν ενώ αναμένονται νέες καταιγίδες και χιόνια.

«Ο Φιλελεύθερος» κυκλοφορεί σήμερα με κύριο τίτλο «Μπαν και κάτω τον Μάιο», αναφέροντας πως «ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και επιδιαιτησία, το αποτέλεσμα του Greentree». Ο Μπαν Γκι Μουν μετά τις πολύωρες συζητήσεις στο Greentree, γράφει η εφημερίδα, ανακοίνωσε χτες πως ο Μάιος θα είναι το τέλος της διαδρομής, καθώς είτε θα συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη που είναι ο στόχος του ΟΗΕ, είτε θα κηρύξει αδιέξοδο. «Την ίδια ώρα, (ο ΓΓ του ΟΗΕ) εκχωρεί εξουσία στον Αλεξάντερ Ντάουνερ να αποφασίσει με έκθεση αξιολόγησης της διαδικασίας που θα του υποβάλει μέχρι το τέλος Μαρτίου, για την πραγματοποίηση πολυμερούς». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι από μια κλωστή κρέμεται η εργατική ειρήνη με την ΑΤΑ να βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων και συντεχνιών των εργαζομένων.

Υπό τον τίτλο «Κανένα χρονοδιάγραμμα για διεθνή διάσκεψη», η «Χαραυγή» γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε ξεκάθαρο χτες προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να δεχθεί χρονοδιάγραμμα για τη διεθνή διάσκεψη, θέση που έθεσε και στο Εθνικό Συμβούλιο. Οπως προστίθεται, παρά τις μεθοδεύσεις που έγιναν για να τεθεί χρονοδιάγραμμα διεθνούς διάσκεψης με χρονικό ορίζοντα πριν την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία την 1η Ιουλίου, εντούτοις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέκυψε στις πιέσεις και αναχαίτισε τις όποιες προσπάθειες καταβλήθηκαν. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην επίσκεψη της Υπουργού Εμπορίου στο Ισραήλ, γράφοντας ότι συζήτησε με τον Ισραηλινό ομόλογο την ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου – Ισραήλ.

Η αγγλόφωνη τέλος εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Μπαν: το μομέντουμ δεν είναι πλέον αρκετό», γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε χτες λόγο για μικρή πρόοδο σε εκκρεμή ζητήματα παρά τις εντατικές συνομιλίες, ανακοινώνοντας ότι θα υποβάλει έκθεση προς το ΣΑ περί τα τέλη Φεβρουαρίου αναφορικά με την πορεία των συνομιλιών και ότι τέλος Μαρτίου θα ενημερωθεί για τη διαδικασία από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία της Ηβης Αδάμου από το χτεσινό διαγωνισμό για την επιλογή της κυπριακής συμμετοχής στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που διοργάνωσε το ΡΙΚ, γράφοντας ότι το τραγούδι “La la Love” είναι αυτό που τελικά επιλέγηκε για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο διαγωνισμό.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου