Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/1/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/1/2012

Τα απορρέοντα από την πρώτη ημέρα της νέας συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στο Greentree της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Αλλα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο είναι τα όσα κατέδειξε η ανάκριση σε σχέση με τον θάνατο της Βρετανίδας Καλίσια Γκόρντον τον Ιούλιο του 2008 στην Αγία Νάπα, η πορεία της δίωξης Φανιέρου η οποία βαίνει προς αναστολή, τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, η δίωξη με την κατηγορία της φοροδιαφυγής του Προέδρου του Εφοριακού Συμβουλίου, η επίσκεψη της Υπουργού Εμπορίου στο Ισραήλ, και το έργο που ανακοίνωσε χτες κοινοπραξία εταιρειών για υποθαλάσσια σύνδεση με καλώδιο για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Υπό τον τίτλο «Τρέμουν το τέλος του παιχνιδιού», η εφημερίδα «Αλήθεια» φιλοξενεί στο κύριο της θέμα φωτογραφία από τη χτεσινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ερογλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Greentree, γράφοντας ότι «ο Μπαν Γκι Μουν έκανε παρατηρήσεις στους ηγέτες, επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα λύσης της 1ης Ιουλίου, αλλά δεν ανέπτυξε τις επιδιώξεις του». Γράφει ακόμη ότι από το πρόγευμα εργασίας μεγάλο ήταν το παρασκήνιο και το κρυφτούλι με την πολυμερή διάσκεψη, τα περιγράμματα λύσης, το γεφυρωτικό έγγραφο του ΟΗΕ και τα στοιχεία που πρέπει να φέρει ο κ. Ερογλου, σημειώνοντας πως η ουσιαστική διαπραγμάτευση ξεκίνησε με «την πεπατημένη της διακυβέρνησης». Αλλού η «Αλήθεια» γράφει ότι προς αναστολή βαίνει η δίωξη Φανιέρου, καθώς «εχθρικοί κρίθηκαν και οι τρεις βασικοί μάρτυρες στη δίκη», και πως η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα από τον Γενικό Εισαγγελέα.

«Σε κλοιό πιέσεων ο Πρόεδρος» είναι ο κύριος τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Σημερινή», με την εφημερίδα να γράφει πως «σε κλοιό πιέσεων αναμένεται να βρεθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις συνομιλίες του Greentree». Σύμφωνα με τα όσα γράφει η εφημερίδα, θεωρείται βέβαιο ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα κινηθούν με γεφυρωτικές προτάσεις σε μιαν προσπάθεια να σμικρύνουν το χάσμα και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις με στόχο το τετράπτυχο «πρόοδος – διεθνής διάσκεψη – δημοψηφίσματα – λύση πριν από την 1ην Ιουλίου». Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα ασχολείται με τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, αναφέροντας πως η βαρυχειμωνιά θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο.

Υπό τον τίτλο «Θέλει δέσμευση για πολυμερή», η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζητά αποτελέσματα για το επόμενο βήμα στο Κυπριακό. Αναφέρεται ότι στη νέα τριμερή που άρχισε χτες, οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών παρουσιάστηκαν με διαμετρικά αντίθετες απόψεις, με τον Μπαν Γκι Μουν να ζητά στην εναρκτήρια ομιλία του «συγκεκριμένο αποτέλεσμα», τον Πρόεδρο Χριστόφια να τονίζει την ανάγκη τήρησης της συμφωνημένης βάσης των συνομιλιών και ουσιαστικές συγκλίσεις στις εσωτερικές πτυχές πριν από την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης και τέλος τον Τ/κ ηγέτη να υποστηρίζει πως θα πρέπει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να θέσει «καταληκτική ημερομηνία» στις διαπραγματεύσεις και να ανακοινώσει διεθνή διάσκεψη ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της παρούσας συνάντησης. Αλλού γράφει ότι διώκεται για φοροδιαφυγή ο Πρόεδρος του Εφοριακού Συμβουλίου Στέλιος Μαρκίδης, δεδομένου του ότι ο Διευθυντής του ΤΕΠ Γιώργος Πούφος πήρε το πράσινο φως από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Υπό τον τίτλο «Επιμονή στη συμφωνημένη βάση», η «Χαραυγή» γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε τις προϋποθέσεις της ε/κ πλευράς για να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Αναφέρεται πως, σύμφωνα με ε/κ πηγή που επικαλείται ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, στην εισαγωγική τοποθέτηση του ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την καλή θέληση της ε/κ πλευράς να προχωρήσουν οι συνομιλίες με την προϋπόθεση να τηρηθούν ορισμένα ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό, δηλαδή «να μην ανοίγουν εκ νέου κεφάλαια όπου έχει υπάρξει σύγκλιση και να παραμείνουμε στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών». Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην επίσκεψη της Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλας Αντωνιάδου στο Ισραήλ, η οποία αρχίζει σήμερα, γράφοντας ότι επίκειται σε λίγες ημέρες η ανακοίνωση για τον β’ γύρο αδειοδότησης για διεξαγωγή ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ για υδρογονάνθρακες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Λάθος σκότωσε την έγκυο», αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι η ανάκριση για τον θάνατο της Βρετανίδας Καλίσια Γκόρντον, η οποία απεβίωσε αιφνίδια τον Ιούλιο του 2008 στη Αγία Νάπα την ημέρα που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για την πατρίδα της, καταδεικνύει ότι πέθανε λόγω αιμορραγικού σοκ που προκλήθηκε από ρήξη της δεξιάς ωοθήκης, η οποία προκλήθηκε με τη σειρά της από έκτοπη κύηση και όχι από καρδιακή προσβολή, όπως είχαν αρχικά υποστηρίξει οι γιατροί της κλινικής στο Παραλίμνι, όπου είχε διακομισθεί. Σε άλλο θέμα στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί μέχρι το 2016 «ενεργειακή γέφυρα» μεταξύ Ευρώπης και Ασίας σε περίπτωση που υλοποιηθεί το έργο πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου για μεταφορά ενέργειας, και το οποίο θα ενώνει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου