Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/1/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/1/2012

Οι ζυμώσεις στα διάφορα κόμματα ενόψει των Προεδρικών του 2013, οι εκκλήσεις του Προέδρου Χριστόφια για ενότητα στο εσωτερικό και η αντιπαράθεση με αφορμή τη διεξαγωγή άτυπης συνάντησης των Υπουργών Αμυνας των «27» στην Κύπρο και η χθεσινή συγκλονιστική ιστορία με το νεκρό νεογέννητο κοριτσάκι στην Αραδίππου είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Προβάλλεται εξάλλου η απεργία των οδηγών λεωφορείων, τα επεισόδια χθες στη Βάση Ακρωτηρίου και η ανάληψη των καθηκόντων των νέων Δημάρχων.

«Ο Χριστόφιας θέλει δεύτερη θητεία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας» που αναφέρεται στο παρασκήνιο που αναπτύσσεται σε Προεδρικό και ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Δημήτρης Χριστόφιας θεωρεί ότι η επαναδιεκδίκηση της Προεδρίας θα συσπειρώσει το κόμμα. Από πλευράς ΑΚΕΛ αναπτύσσονται, όπως γράφει η «Α», τρεις τάσεις, με μία ομάδα να θεωρεί ότι τυχόν αποτυχία δεν θα χρεωθεί στο κόμμα αλλά στον ίδιο, δεύτερη ομάδα υποστηρίζει ότι το χρίσμα πρέπει να δοθεί σε άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος ενώ μία άλλη ομάδα υποστηρίζει αναβίωση της τριμερούς. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρει ότι οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών κατέχουν στοιχεία που αφορούν ευνοιοκρατικές προσλήψεις και προαγωγές, ζημιογόνες πτήσεις, προμήθεια στόλων από Κίνα και ζητούν την παρέμβαση υπουργών για αθέτηση συμφωνηθέντων.

Η «Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Αναζητείται η μητέρα». Αναφέρεται στον εντοπισμό του νεκρού βρέφους στην Αραδίππου και γράφει ότι η ιστορία που προκάλεσε συγκλονισμό, γεννά πολλά ερωτήματα. Η «Σ» αναφέρεται στις έρευνες της Αστυνομίας σε κλινικές και νοσοκομεία και φιλοξενεί και δηλώσεις του παιδιάτρου που κλήθηκε στη σκηνή. Σε άλλο δημοσίευμα η «Σ» αναφέρεται στα χθεσινά επεισόδια στο Ακρωτήρι και κάνει λόγο για βιαιότητες από πλευράς Βρετανών με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις. Φιλοξενούνται δηλώσεις από αυτόπτες μάρτυρες για χρήση γκλομπς από πλευράς Βρετανών αλλά και εκπαιδευμένων σκυλιών κατά των διαδηλωτών.

«Ποδαρικό με κόντρες» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Φιλελευθέρου». Αναφέρει ότι Κυβέρνηση και αντιπολίτευση υποδέχτηκαν τη νέα χρονιά με κόντρες, γεγονός που υποδηλοί ότι η εκλογική αντιπαράθεση για τις προεδρικές θα είναι μακρά. Φιλοξενούνται οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του ΓΕΕΦ ενώ αναφορά γίνεται και στην αντιπαράθεση με αφορμή την άτυπη συνάντηση των ΥΠΑΜ της ΕΕ. Αλλού ο «Φ» αναφέρεται στην έφεση που θα ασκήσει ο Γενικός Εισαγγελέας κατά της αθωωτικής απόφασης για την ΗΛΙΟΣ και στις διώξεις για την τραγωδία στο Μαρί και κάνει λόγο για καθοριστικό δεκαήμερο.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Πυξίδα μας τα συμφέροντα του λαού», φιλοξενεί το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του ΓΓ του ΑΚΕΛ στη «Χ». Ο Αντρος Κυπριανού καταγγέλλει την αντιπολίτευση για ισοπεδωτική κριτική και προσπάθεια αποδόμησης της Κυβέρνησης, απευθύνει έκκληση «να λειτουργήσουμε πολιτικά», αναφέρεται στο Κυπριακό και στέλλει μήνυμα και στους κύκλους του Αρχιεπισκόπου για τα περί τουρκοποίησης. Κάνει αναφορά επίσης στα όσα πέτυχε η διακυβέρνηση Χριστόφια και αναφέρει ότι αυτά που έγιναν συνιστούν επανάσταση. Αλλού φιλοξενούνται οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια στην εκδήλωση του ΓΕΕΦ την Πρωτοχρονιά ότι δεν μπορεί να είμαστε πολυδιασπασμένοι στο εσωτερικό μέτωπο τη στιγμή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές απειλές και ότι είναι νωρίς ακόμη για προεδρολογία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου