Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/1/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/1/2012

Το αδιέξοδο στη διαφορά Υπουργείου Συγκοινωνιών-Ελεγκτών, η απόφαση του επιστημονικού προσωπικού της ΑΗΚ για αποχή από υπερωριακή εργασία, καθώς και οι διεργασίες ενόψει Greentree είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες. Γίνεται, επίσης, αναφορά στην τραγική ιστορία της 11χρονης μαθήτριας που απεβίωσε χθες αιφνιδίως στην αυλή του σχολείου της.

«Ο Χριστόφιας καρφώνει Αναστασιάδη στους ξένους» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας». Αναφέρεται σε δηλώσεις του Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταγγέλλει στους ξένους ότι ο Νίκος Αναστασιάδης άλλαξε τις θέσεις του στο Κυπριακό, έχει εισχωρήσει στο απορριπτικό μέτωπο και αυτό τον δυσκολεύει στις διαπραγματεύσεις ενώ στο εσωτερικό τον καταγγέλλει για ενδοτισμό και υποχωρητικότητα. Φιλοξενούνται και δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ο οποίος απορρίπτει τις κατηγορίες. Σε άλλο δημοσίευμα η «Α» αναφέρεται σε στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών του 2009 σύμφωνα με τα οποία το 16,2% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.

Η «Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Τσουνάμι απεργιών απειλεί τη χώρα» και γράφει για ομηρία βασικών τομέων της οικονομίας. Αναφέρεται συγκεκριμένα στη διαφορά στο μέτωπο των ελεγκτών, οι οποίοι εξήγγειλαν νέα δίωρη στάση εργασίας, στη απόφαση του επιστημονικού προσωπικού της ΑΗΚ για αποχή από υπερωριακή εργασία αλλά και στα αιτήματα των πιλότων των ΚΑ. Παράλληλα, η «Σ» αναφέρει ότι στη λήψη μέτρων κατέληξαν και οι συντεχνίες των οικοδόμων στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δωρεάν μαθήματα αρχαίων ελληνικών για ένα μήνα από καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Διαφορά 8 εκατομμυρίων» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Φιλελευθέρου» και αναφέρει ότι δεν γνωρίζουν ποια είναι η απώλεια από τα ‘πείσματα’ ελεγκτών και Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον «Φ» οι ελεγκτές υποστηρίζουν ότι το κράτος χάνει 9 εκ. από τέλη υπερπτήσεων, ενώ το κράτος υπολογίζει το ποσό αυτό στις 818 χιλιάδες και άρα οι απολαβές των ελεγκτών πρέπει να είναι μειωμένες. Γίνεται αναφορά στη συζήτηση στην Επιτροπή Συγκοινωνιών και στις δηλώσεις όλων των πλευρών στη Βουλή. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι εξιτήριο πριν την ώρα τους παίρνουν οι ασθνείς από τα χειρουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων, ενώ οι λίστες αναμονής έχουν ήδη εκτοξευθεί σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Αυστηρό χρονοδιάγραμμα» και αναφέρει ότι τέλος Ιανουαρίου ολοκληρώνεται το κυβερνητικό πακέτο με τα αναπτυξιακά μέτρα ενώ ακολουθεί συζήτηση για επιδόματα και ΑΤΑ, με στόχο το πακέτο να οδηγηθεί στη Βουλή αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την «Χ», προτάσεις για αναχαίτιση της ανεργίας επεξεργάζεται και το ΑΚΕΛ και τις απέστειλε ήδη στον ΥΠΟΙΚ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές. Ο κ. Κυπριανού μιλώντας στο κρατικό κανάλι τοποθέτησε τις συζητήσεις στα εσωκομματικά όργανα περί τα τέλη Απριλίου, ενώ συγκεκριμένες αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Οριοθετήθηκαν τα επικίνδυνα σημεία για πλημμύρες». Αναφέρεται σε έρευνα που διενήργησε το Τμήμα Υδάτων και υποδεικνύει 19 περιοχές παγκύπρια, οι οποίες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για πλημμύρες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θανάτους και καταστροφές εκτός αν γίνει κάτι. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στον αιφνίδιο θάνατο χθες της 11χρονης μαθήτριας στη Λεμεσό στην αυλή του σχολείου της.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Το ΟΧΙ του Χριστόφια» αναφέρεται σε οργιώδες παρασκήνιο ενόψει Greentree και στα τρία όχι του Προέδρου, δηλαδή χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία και διεθνής διάσκεψη αλλά και στις επαφές στην έδρα του ΟΗΕ των Τσιελεπή και Αιμιλίου. Αλλού αναφέρεται στα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και γράφει ότι ένα μήνα μετά, οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονται με αφορμή την εκλογή αντιδημάρχων.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Όλα τα σφάζει για τον προεδρικό θώκο» και αναφέρεται στις διεργασίες στον ΔΗΣΥ ενόψει προεδρικών εκλογών και στις κινήσεις Αναστασιάδη. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι παρατηρείται οργιώδες σκοτεινό παρασκήνιο και αιφνιδιασμός των εσωκομματικών αντιπάλων.
Αλλού αναφέρεται στην κίνηση του Νικόλα Παπαδόπουλου να αποχωρήσει από εκπομπή του κρατικού καναλιού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» υπό από τον τίτλο «Ξυπόλητος στα αγκάθια», αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας πάει στο Greentree χωρίς στρατηγική και σχέδιο αντιμετώπισης των σεναρίων. Κάνει αναφορά στα σενάρια ενώπιον των οποίων θα βρεθεί ο Πρόεδρος και μεταξύ άλλων αφορούν το κλείδωμα των «δήθεν συγκλίσεων», την άσκηση πιέσεων για νέες υποχωρήσεις και την διασφάλιση σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης.

Η εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly» με τίτλο «Στεκόμαστε ενωμένοι» αναφέρεται στη νέα συνάντηση στο Greentree, το παρασκήνιο που αναπτύσσεται και την στάση που θα τηρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε περίπτωση που τεθεί θέμα χρονοδιαγραμμάτων.
Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο στις 18 Φεβρουαρίου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου