Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 31/1/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 31/1/2012

Οι εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις, μετά τη χθεσινή συνάντηση της Υπουργού Εργασίας και του Προέδρου του ΔΗΣΥ με τις εργοδοτικές οργανώσεις και την αναμενόμενη σημερινή συνάντηση της Υπουργού με τις Συντεχνίες, η δυσμενής θέση που έχουν περιέλθει τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες μετά το πάγωμα των επιδομάτων τους λόγω της καθυστέρησης στην εφαρμογή των κριτηρίων στόχευσης του επιδόματος τέκνου, η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ και του ΓΓ του ΑΚΕΛ και ο σάλος που ξέσπασε για τα ινστιτούτα αδυνατίσματος μετά τον αιφνίδιο θάνατο 48χρονης από ηλεκτροπληξία, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παγώνουν οι μισθοί, καταβάλλεται η ΑΤΑ», γράφει ότι ξεκαθαρίζει σήμερα το μείζον θέμα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αμυδρή διάθεση εκτόνωσης της κρίσης διαφάνηκε στις επαφές που είχαν χθες η Υπουργός Εργασίας και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Ενα από τα σενάρια που έχουν προταθεί είναι η καταβολή της ΑΤΑ αλλά και το πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων για δύο χρόνια. Αλλού, γράφει ότι αίτημα να διοριστεί νέος διαπραγματευτής στο Κυπριακό θέτει στο Εθνικό Συμβούλιο της Πέμπτης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Η «Σημερινή», κάτω από τον τίτλο «Ζητιανεύουν για να ζήσουν πολύτεκνοι», γράφει στο κύριο της θέμα ότι επί ξύλου κρεμάμενες έμειναν οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες αφού η κυβερνητική ανευθυνότητα και προχειρότητα δεν φρόντισε να λειτουργήσει έγκαιρα ο νόμος για στόχευση επιδόματος. Γράφει επίσης πως οι εκπρόσωποι των πολυτέκνων δήλωσαν ότι καθημερινά λαμβάνουν τηλεφωνήματα για βοήθεια, ενώ άλλες οικογένειες δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν το ρεύμα. Αλλού, με αφορμή το θάνατο της 48χρονης το Σάββατο από ηλεκτροπληξία σε μηχάνημα αδυνατίσματος, γράφει για «ινστιτούτα θανάτου χωρίς κανένα έλεγχο».

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Ένα βήμα πριν την ανάφλεξη», γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται μια ανάσα πριν από την καθολική εργατική αναταραχή. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, δια της Υπουργού Εργασίας και του Προέδρου του ΔΗΣΥ, καταβάλλουν παράλληλα προσπάθειες για αποσόβηση της έκρηξης. Η κατάσταση θεωρείται πολύ κρίσιμη καθώς οι οδηγοί λεωφορείων στη Λευκωσία τραβούν αύριο χειρόφρενο, οι εργαζόμενοι στις οικοδομές ανακοίνωσαν απεργία στις 14 Φεβρουαρίου και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συνεδριάζουν σήμερα. Αλλού, γράφει ότι στο μικροσκόπιο ποινικών ανακριτών θα μπει ο τομέας της δημόσιας υγείας για κατάχρηση του συστήματος των υπερωριών.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κρίσιμα 24ωρα», γράφει ότι η Υπουργός Εργασίας επιχειρεί πυροσβεστική παρέμβαση σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση την οποία προκάλεσε η ΟΕΒ, όπως γράφει η εφημερίδα, με την προκλητική ανακοίνωση προς τα μέλη της για γενικό πάγωμα των αυξήσεων και της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα. Γράφει επίσης ότι η Σωτηρούλα Χαραλάμπους θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με την ΟΕΒ προκειμένου να καταλήξει σε μια μεσολαβητική πρόταση για αποτροπή της αναταραχής. Αλλού, γράφει για τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, κατά την οποία επισημοποιήθηκε η διαφωνία στο θέμα του διαπραγματευτή στο Κυπριακό.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ευρύτερες απεργίες επικρέμονται στον ιδιωτικό τομέα», ότι οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ κατηγορούν τους εργοδότες πως χρησιμοποιούν την κρίση ως δικαιολογία για να περικόψουν τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Κατά τη χθεσινή ημέρα, οι εργοδότες επανέλαβαν τη θέση για μέτρα λιτότητας ώστε να διατηρηθούν στη ζωή οι επιχειρήσεις και τις συντεχνίες να προειδοποιούν την ΟΕΒ να αποσύρει μονομερείς αποφάσεις. Αλλού, κάτω από σχετικό φωτορεπορτάζ, γράφει για το δριμύ αλλά και φονικό ψύχος που πλήττει τη Ρουμανία με θερμοκρασίες που έπεσαν ακόμη και στους μείον 27 βαθμούς κελσίου στα κεντρικά της χώρας.
               
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου