Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/1/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/1/2012

Ο κατάπλους του πλοίου “Chariot” στη Συρία αντί στην Τουρκία παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στην Κυβέρνηση, καθώς και η οικονομία, είναι από τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα πρωτοσέλιδα. Ο Τύπος ασχολείται, επίσης, με τις συζητήσεις για μέτρα ανάπτυξης, την έρευνα για τη διαφθορά, την ταλαιπωρία εκατοντάδων επιβατών στο αεροδρόμιο Λάρνακας λόγω της ασθένειας του δεύτερου λειτουργού κινήσεων στον Πύργο Ελέγχου με αποτέλεσμα να διακοπούν οι αναχωρήσεις για τέσσερις ώρες, καθώς και με δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας ότι έχει περιοριστεί η φυγοστρατία.

Η «Αλήθεια» υπό από τον τίτλο «Το στείλαμε στη… Συρία» γράφει ότι η Κύπρος προεδρεύει της ΚΕΠΠΑ αλλά δεν είπε λέξη στις Βρυξέλλες για τη μεταφορά φορτίου πυρομαχικών που παραβιάζει το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο καθεστώς Ασαντ. Το Chariot όχι μόνο δεν πήγε στην Τουρκία αλλά κατέληξε στη ρωσική ναυτική βάση στην Ταρσό, αναφέρει. Σε άλλη στήλη γράφει ότι αρχίζουν συζητήσεις για μέτρα ανάπτυξης σήμερα, καθώς και για επαναξέταση όλων των επιδομάτων.

«Η Σημερινή» γράφει υπό τον τίτλο «’Μαύρη’ τρύπα στη θάλασσα της Κύπρου» ότι το “Chariot” κατέπλευσε τελικά στη Συρία αντί στην Τουρκία, ενώ σωρεία ερωτημάτων για τους χειρισμούς μελλοντικών ανάλογων περιπτώσεων, όπως αυτή του πλοίου Chariot, αλλά και επί της συγκριμένης, εγείρονται μετά την τελική τροπή που πήρε το θέμα. Αλλού γράφει ότι έρευνα κατέδειξε ότι η διαφθορά εξελίσσεται σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της κοινωνίας, με γενεσιουργούς παράγοντες την ατιμωρησία, την αναξιοκρατία και το ρουσφέτι.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «50 επιδόματα πάσης φύσεως» γράφει ότι περισσότερα από 410 εκατομμύρια πληρώθηκαν το 2011 σε επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων και των κρατικών αξιωματούχων, μαζί με το τιμαριθμικό που ανέρχεται στα 300 εκ. ευρώ. Ανάμεσα στα επιδόματα είναι επιδόματα ζώου, υπόγειας σήραγγας, λουστραδόρου, κομπρεσόρου κ.ά. Γράφει αλλού ότι η περιοριστική διάταξη για απαγόρευση πρόσληψης υπαλλήλων για κάλυψη έκτακτων αναγκών είχε ως αποτέλεσμα μαθητές να έχουν μείνει χωρίς δασκάλους σε δημοτικά.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Ξεμασκαρεύτηκε η Άγκυρα» γράφει ότι ήρθε ο καιρός η Άγκυρα να υλοποιήσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, διαμήνυσε χθες η Κυβέρνηση στη διεθνή κοινότητα και την ίδια την Τουρκία, ενώ αναφέρει ότι ΑΚΕΛ και Κυβέρνηση δια των εκπροσώπων τους κατάγγειλαν και στηλίτευσαν την πολιτική της Τουρκίας που κρύβει την πρόθεση για διχοτόμηση της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης δήλωσε χθες ότι έχει σχεδόν εξαλειφθεί εντελώς το φαινόμενο της φυγοστρατίας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Εκατοντάδες καθυστέρησαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας» και γράφει ότι εκατοντάδες επιβάτες παρέμειναν στο αεροδρόμιο χθες όταν το κέντρο εναέριας κυκλοφορίας έμεινε χωρίς λειτουργούς αεροπορικής κίνησης λόγω ασθενείας. Αλλού γράφει ότι ένας υπάλληλος της ΑΗΚ από την Ορμήδεια δέχθηκε χθες επίθεση με πυροβολισμούς από πελάτη του οποίου αποκόπηκε η παροχή λόγω μη πληρωμής.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Το τέλος της αυταπάτης» γράφει ότι το τέλος της αυταπάτης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Ερογλου επιβεβαιώνεται την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου θα τεθούν όλα επί τάπητος. Αλλού γράφει ότι σύντομα το Δημοκρατικό Κόμμα θα εκλέξει το νέο αναπληρωτή Πρόεδρο μετά την απόφαση για τον Γιώργο Κολοκασίδη.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Παιχνίδια συμφερόντων» και γράφει ότι μεγάλα συμφέρονται βρίσκονται πίσω από τις «προσχεδιασμένες επιθέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου για τα κρατικά νοσηλευτήρια» και ότι κατακρεούργησαν τον κρατικό προϋπολογισμό και τα φορτώνουν τώρα στην Κυβέρνηση για να στρέψουν τον κόσμο εναντίον του Προέδρου και του ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία νέου ‘εθνικού μετώπου’ με τη συμμετοχή όσων εναντιώνονται στη λύση.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» κάτω από τον τίτλο «Παιχνίδια του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές» γράφει ότι η εικόνα στο κομματικό σκηνικό, εσωκομματικό και διακομματικό, περίπου ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές, είναι αρκετά συγκεχυμένη και μπορεί να καταγραφεί μόνο ως προθέσεις, παρασκηνιακές εξαγγελίες τακτικής και κινήσεις επί χάρτου και όχι ως δεδομένα. Αλλού γράφει ότι στα δικαστήρια βρίσκεται το θέμα ασυλίας του Προέδρου Χριστόφια για την υπόθεση στο Μαρί, ενώ την ερχόμενη βδομάδα ενδεχομένως να καταχωρηθεί κατηγορητήριο για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου.

Η εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly»με κύριο τίτλο «Γκάφα ολκής» γράφει ότι η Άγκυρα δήλωσε ότι ρωσικό πλοίο με τόνους από πυρομαχικά αγκυροβόλησε στη Συρία μετά που η κυπριακή Κυβέρνηση επέτρεψε τον απόπλου με την προϋπόθεση ότι δεν θα μετέβαινε στη Συρία. Αλλού αναφέρεται στην επίδοση διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο Χριστόφια από 16 Πρέσβεις και ότι όλοι οι νέοι πρέσβεις εξέφρασαν την επιθυμία οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών τους και της Κύπρου να ενισχυθούν.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου