Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/1/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/1/2012

Η επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού και η σημερινή τετράωρη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας. Προβάλλονται επίσης η κηδεία του Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα, η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για το θέμα των υδρογονανθράκων και οι δηλώσεις που έγιναν μετά από βουλευτές και την Υπουργό Εμπορίου για τις σχετικές προτάσεις νόμου, καθώς και τα βραβεία της ΕΑΚ για τους άριστους αθλητές και άλλα, προβάλλονται επίσης από τον Τύπο.

Η «Αλήθεια» προβάλλει το πρωτοσέλιδο της με τίτλο «Το ‘δώρο’ Χριστόφια για τη διασταυρούμενη» και γράφει ότι σε κοινό έγγραφο των διαπραγματεύσεων Χριστόφια – Ταλάτ που αποκαλύπτει η «Α» αναφέρεται ότι η ε/κ πλευρά συμφωνεί επί της αρχής, στην απόλαυση των τεσσάρων ελευθεριών από τους Τούρκους υπηκόους», ανατρέποντας τους περιορισμούς στην κάθοδο Τούρκων υπηκόων που υπήρχαν στο Σχέδιο Ανάν. Γράφει επίσης ότι 109 κροίσοι απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα επί διακυβέρνησης Χριστόφια – οι 94 είναι από τη Ρωσία και από άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Συναγερμός στον ΔΗΣΥ για τις προεδρικές» αναφέρεται στην χθεσινή επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της παράταξης χωρίς ανθυποψήφιο και γράφει ότι ενώ φαίνεται να μην αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης αν θα είναι ή όχι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους δείχνει επίσης να ενδιαφέρεται και μάλιστα σοβαρά. Προβάλλει επίσης έρευνα της Eurostat η οποία δείχνει ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα της ΕΕ αφού ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός ανήλθε στα 4.2% ενώ πρώτη είναι η Σλοβακία με 4.6%.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Νέος κώδικας για οδηγούς» γράφει ότι πιο αυστηρά μέτρα για οδηγούς δρομολογούν η Αστυνομία και Υπουργείο Δικαιοσύνης, με βάση προτάσεις που επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλού αναφέρει ότι με νομοσχέδιο ανοίγει διάπλατα η – μισάνοικτη μέχρι σήμερα – πόρτα στους ξένους εργολήπτες. Προστίθενται στους 3.500 εγγεγραμμένους και στους 1.000 μη εγγεγραμμένους.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Αντισυνταγματικές αλχημείες» γράφει ότι με νέες αντισυνταγματικές τροπολογίες επανήλθε χθες ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης, επιχειρώντας αλλαγή της νομοθεσίας για να δοθούν όλες οι εξουσίες που αφορούν το θέμα των υδρογονανθράκων στη ΔΕΦΑ. Αναφέρεται επίσης στην ετήσια γιορτή των Αρίστων του κυπριακού αθλητισμού. Το ΑΠΟΕΛ αναδείχθηκε ομάδα της χρονιάς και ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης κορυφαίος αθλητής.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Η απεργία των ελεγκτών θα επηρεάσει 5 χιλιάδες ταξιδιώτες» και γράφει ότι 35 πτήσεις και 5000 επιβάτες θα επηρεαστούν από τη σημερινή τετράωρη στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας αφού οι προσπάθειες που γίνονταν μέχρι την τελευταία στιγμή για αποφυγή της απεργίας δεν καρποφόρησαν. Σε άλλη στήλη, προβάλλει με φωτορεπορτάζ την κηδεία του πρώην Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τον οποίο αποχαιρέτησαν με τιμές, στην παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror στο κύριο θέμα της με τίτλο «Εψαχναν για μαύρο χρυσό από το 1938» αναφέρει ότι σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας, οι γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες σε διάφορες έρευνες της Κύπρου για εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ξεκίνησαν το 1938. Σε άλλη στήλη αναφέρεται στην χρήση πιστωτικών καρτών στην Κύπρο και γράφει ότι η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 256 εκ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2011 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου