Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/1/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/1/2012

Οι χειρισμοί για τον απόπλου από το Λιμάνι Λεμεσού, των ρωσικών συμφερόντων πλοίου CHARIOT που μετέφερε επικίνδυνο φορτίο, με την αποδέσμευση του ύστερα από συγκατάνευση των πλοιοκτητών για αλλαγή του προορισμού του, η ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα που υιοθέτησε η κυπριακή Κυβέρνηση για μείωση του δημοσίου ελλείμματος, η τοποθέτηση πρώην Υπουργών στα κατηγορητήρια για την φονική έκρηξη στο Μαρί και η ένταση που επικράτησε χθες στην Κοφίνου κατά το τρισάγιο των αδικοχαμένων μελών της ΕΜΑΚ και η διαμαρτυρία αγανακτισμένων στην Νομική Υπηρεσία, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η ”Αλήθεια” υπό τον τίτλο ”Ένα πλοίον ταξιδεύον…” γράφει ότι εκτεθειμένη η Κύπρος έναντι της ΕΕ με την απόφαση να επιτρέψει τον απόπλου του CHARIOT. Δεν ενημέρωσε την Ενωση, που έχει επιβάλει εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας και επιδόθηκε σε οργιώδεις παρασκηνιακούς χειρισμούς προκειμένου να ξεφορτωθεί τον…μπελά. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η τοποθέτηση των Μάρκου Κυπριανού και Κώστα Παπακώστα στα κατηγορητήρια για την φονική έκρηξη στο Μαρί έγινε με διαφωνίες.

”Η Σημερινή” υπό τον τίτλο ”Ταξιδεύει γι ΄ αλλού” γράφει ότι για να δοθεί το πράσινο φως γι ΄ απόπλου του CHARIOT, λήφθηκαν υπόψη οι Κανονισμοί και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ που διέπουν τα περιοριστικά μέτρα σε σχέση με την κατάσταση στην Συρία και διαπιστώθηκε ότι αυτά δεν παραβιάζονται. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ερμηνεία των σχετικών άρθρων του Συντάγματος αναφορικά με το αν έχει ή όχι ασυλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχετικά με την υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί, ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων.

”Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο ”Φαγοπότι τ/κ περιουσιών” γράφει ότι η λεηλασία των τ/κ περιουσιών συνεχίζεται με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να καλούνται κάθε χρόνο να συνεισφέρουν περίπου 20 εκ. ευρώ για την συντήρηση τ/κ οικιών, αρχαίων μνημείων και άλλων κτηρίων, την ίδια στιγμή που κάποιοι αρνούνται να πληρώσουν τα ενοίκια που οφείλουν. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην ένταση που επικράτησε χθες στην Κοφίνου κατά το τρισάγιο των αδικοχαμένων μελών της ΕΜΑΚ και διαμαρτυρία αγανακτισμένων στην Νομική Υπηρεσία.

Η ”Χαραυγή” υπό τον τίτλο ”Επιβράβευση από Κομισιόν” γράφει ότι ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν αναφερόμενος στα μέτρα που υιοθέτησε η κυπριακή Κυβέρνηση για μείωση του δημοσίου ελλείμματος υπογράμμισε ότι λήφθηκαν ουσιαστικές αποφάσεις που δείχνουν την ισχυρή δέσμευση της Κύπρου να διασφαλίσει την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εμμένουν στα απεργιακά μέτρα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ”Cyprus Mail” υπό τον τίτλο ”Επικίνδυνο φορτίο πλοίου στάλθηκε πακέτο” αναφέρεται στο ρωσικών συμφερόντων πλοίο CHARIOT που απέπλευσε χθες από το Λιμάνι Λεμεσού, με την αποδέσμευση του ύστερα από συγκατάνευση των πλοιοκτητών για αλλαγή του προορισμού του. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε συνέντευξη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ στο ΚΥΠΕ, ο οποίος είπε ότι ”το Greentree θα είναι είτε επιτυχία είτε αποτυχία”.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου